10 C
София
четвъртък, 4 юни, 2020

Фейсбук дава 100 000 долара за изкуствен интелект, който ще засича „омразни мемета“

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Фейсбук обяви старта на предизвикателство за създаване на изкуствен интелект, който да засича „омразни мемета“. В предизвикателството ще се състезават разработчици, които трябва да създадат изкуствен интелект, който да може успешно да открива „омразни мемета“, а наградният фонд е 100 000 долара.

Меме се нарича колаж от една или няколко снимки върху които е написан текст, който в повечето случаи осмива дадено събитие. Най-популярните мемета в Българя, в момента, са тези с генерал Мутафчийски.

Компанията е създала и 10 000 „омразни мемета“, върху които да тренират разработчиците.

„За да може изкуственият интелект да се превърне в по-ефективен инструмент за откриване на реч на омраза, той трябва да бъде в състояние да разбира съдържанието по начина, по който хората го правят – холистично“, пишат от Фейсбук.

„Когато гледаме едно меме, например, не мислим за думите и изображението като отделни неща; ние разбираме значението им, когато ги комбинираме. Това е изключително предизвикателство за изкуственият интелект, защото той трябва да анализира текста и изображението като едно цяло, а не отделно. Трябва да комбинира тези различни модалности и да разбира как значението се променя, когато се комбинират заедно“.

Победителите в предизвикателството ще получат:

1 място – 50 000 долара
2 място – 25 000 долара
3 място – 10 000 долара
4 място – 8 000 долара
5 място – 7 000 долара

Реч на омразата

Според Фейсбук, реч на омразата е:

„Пряка или косвена атака срещу хора въз основа на характеристики, включително етническа принадлежност, раса, националност, имиграционен статус, религия, каста, пол, полова идентичност, сексуална ориентация и всякакъв вид заболявания и увреждания“.

Фейсбук и сега притежава система, която автоматично открива „фалшиви новини“ и „омразни мемета“, но явно не е достатъчно добра, щом искат нова.

Същата тази програма, наречена „Stormchaser“ (преследвач на бури) следи Фейсбук за „конспиративни теории“, като тази, която нашумя преди години, че социалната мрежа подслушва своите потребители чрез микрофона на телефона. Тази новина беше разпространена от трима бивши служители на компанията, но веднага попадна в категорията „конспирации“.

Stormchaser изрично следи и за всякакви публикации, които осмиват Марк Зукърбърг и го оприличават на робот или извънземно.

Фейсбук е компания, която според нейни думи защитава свободата на словото, но същевременно изтрива страници, които публикуват неудобни новини.

Над 800 страници на независими медии са изтрити от Фейсбук и Туитър. Това са все страници, борещи се срещу системата, но публикуват информация, която засяга интересите на определен кръг хора.

Най-скорошният пример е изтриването на страницата на Дейвид Айк, заради публикуване на „фалшиви новини“, свързани с COVID-19.

В борба срещу фалшивите новини за коронавируса

В момента, Фейсбук се „бори“ срещу „вредната дезинформация“ относно коронавируса, като използва 60 организации за проверка на факти, включително Ройтерс и Асошиейтед Прес.

Само през изминалият април, Фейсбук е поставил предупреждения на около 50 милиона публикации, свързани с коронавируса. А от месец март, социалната мрежа е изтрила над 2 милиона и половина публикации за продажба на маски, дезинфектанти и други продукти за хигиена, пишат от cnet.

Разбира се, за най-актуална и официална се води информацията, която се предоставя от Световната здравна организация.

Нашата страница във Фейсбук също е била подлагана на цензура, като са били изтривани публикации без предупреждение, под претекст, че нарушават общите условия на социалната мрежа.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

6 типа токсични хора, които са неволни манипулатори

Има много информация за различните типове токсични хора, като психопати, социопати и нарцисисти. Тези хора използват сложни техники за манипулиране, за...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.