7 C
София
понеделник, 25 януари, 2021

Ето как са изглеждали някои плодове и зеленчуци преди намесата на човека

Още новини

Замисляли ли сте се, как са изглеждали някои плодове и зеленчуци преди намесата на човека? Всички сме свикнали да виждаме в магазините сочни червени домати, зелени краставици и жълти банани. Но винаги ли са изглеждали така?

Също както животните, които са се променили много, тъй като хората са започнали да ги размножават за храна, плодовете и зеленчуците са претърпели драстични промени, откакто хората са започнали да се занимават със земеделие.

В продължение на хиляди години, хората са били ловци и берачи, което означава, че са ловували животни и са събирали диви растения за храна. С разрастването на общностите обаче, хората научават, че е по-ефективно да се централизира култивирането на храни.

Според учените, земеделието започва през новокаменната епоха, около 10 000 г. пр. Хр., но не може да се каже с точност в коя част на света. Предполага се, че то е възникнало едновременно на няколко места.

Сами можете да предположите, че стотици години на селективно развъждане са променили начина, по който изглеждат плодовете и зеленчуците днес. Не само това, но и вкусът им днес е коренно различен, от това което е бил някога.

Вижте как са изглеждали някои плодове и зеленчуци преди и как изглеждат сега:

Морков

Плодове и зеленчуци: Див и съвременен морков
Див и съвременен морков / Снимки: Flickr, macleaygrassman / Flickr, adactio

Морковът първоначално се е използвал като лечебно средство. Както се вижда, съвременният морков има коренно различен вид. И като казахме коренно, морковът е точно това – корен.

Съществуват много видове моркови, всеки с различен цвят, но днешният оранжев морков е получен от холански ботаници, чрез кръстоска и мутация с други видове.

България е създала свой собствен сорт моркови, наречен „Победител 4“.

Вижте още: Топ 10 странни, но вкусни плодове

Праскова

Дива и съвременна праскова
Дива и съвременна праскова / Снимки: Flickr, georgiesharp / Flickr, gymnasticks

Предците на съвременните праскови произхождат от Китай, преди 6000 години. Те са били доста малки плодове с размер на череша. Били са твърди, по-сухи и с вкус на леща. Можете ли да повярвате?

Чрез селективно развъждане, днес прасковите са големи, сочни и сладки. Съществуват над 5000 вида, а лидер в световното производство е Китай. Само през 2016 г., Китай произвежда 58% от световното производство.

Сред българските сортове са: „Румяна“, „Златна кричимка“, „Петричка“ и „Дупнишка“.

Патладжан

Плодове и зеленчуци: Див и съвременен патладжан
Див и съвременен патладжан / Снимки: Flickr, hulagway / Flickr, albastrica mititica

През цялата си история, патладжаните са имали широк спектър от форми и цветове. Можете да откриете бял, пурпурен, зелен, оранжево-червен и още много разновидности. Патладжанът произлиза от Индия и Шри Ланка, като там се използва от хиляди години, а на Запад пристига едва около 1500 г.

Патладжанът често е наричан „Цар на зеленчуците“ в Южна Индия.

Българският сорт патладжан „Български №13“ е най-разпространеният и предпочитан на пазара.

Вижте още: 11 здравословни храни за вашето сърце

Банан

Див и съвременен банан
Див и съвременен банан / Снимки: Wikipedia / Flickr, keepon

Бананите са особено интересен случай на хибридизация и селективно развъждане, тъй като най-популярният сорт днес не може да отгледа заместител – той е стерилен. Преди 10 000 години, бананите са имали толкова много и твърди семена, че просто не са ставали за ядене. Тогава ловците-събирачи от Югоизточна Азия са открили мутант – банан без семена и с меки плодове. Те са кръстосали този мутант с нормалните растения и се е получил ядливият банан.

Днес има повече от 1000 сорта банани, но най-известният е жълтият банан – Кавендиш. Той съставлява 99% от световният износ на банани.

Генетично, този сорт не се е развил въобще за последните няколкостотин години, което означава, че растението не може да се защитава от хищници или вредни бактерии и гъбички. Липсата на генетично разнообразие в културата я прави уязвима към новите видове гъбички. Това значи, че е напълно възможно някоя нова гъбичка да унищожи напълно бананите от лицето на земята, ако учените не направят нещо по въпроса.

Диня

Плодове и зеленчуци: Дива и съвременна диня
Дива и съвременна диня / Снимки: Wikipedia / Flickr, stevendepolo

На снимката можете да видите как е изглеждала динята през 17 век. Снимката е от картина на италианския художник Джовани Станчи, която изобразява плодове и зеленчуци от Ренесанса.

Динята произлиза от Африка, но след култивирането си вече успешно се отглежда и на други места в света. Смята се, че в Европа я консумираме от 1600 година.

Дините днес, освен ако не са домашно производство, имат много малко семки, а някои дори нямат. Това не е хубаво, защото семената са единственият естествен начин на плодовете да се размножат. Днес дините са много сочни и пълни със захар, което е далеч от оригиналния плод.

Зеле

Диво зеле и съвременно зеле
Диво зеле и съвременно зеле / Снимки: Wikipedia / Flickr, akaitori

Зелето е подвид на Brassica oleracea. Заедно с всички останали видове зеле (карфиол, броколи, китайско зеле и т.н.), то произлиза от един прародител – дивото зеле. Както се вижда на снимката, то е растение с жълти цветове и няма нищо общо със зелето, което познаваме днес.

Дивото зеле произлиза от Южна и Западна Европа, но трудно може да се проследи историята на култивирането му.

Зелето се е отглеждало в Римската империя, като лечебно средство. То е отличен източник на витамин C, фибри, калий, манган, витамин B6, калций, магнезий и витамин A.

В България най-разпространено е т.нар. бяло зеле. То може да се използва целегодишно и има перфектни вкусови качества.

Домат

Плодове и зеленчуци: Див домат и съвременен домат
Див домат и съвременен домат / Снимки: Flickr, aris_gionis / Flickr, jeepersmedia

Родината на домата е Южна и Централна Америка. В диво състояние, доматът изглежда по съвсем различен начин – с малки плодчета, подобни на череши, но с по-скоро жълт, отколкото червен цвят.

Испанците са „виновни“ за това, че днес похапваме сочни домати. Те внасят зеленчука в Европа, затова е и толкова популярен в испанската и италианската кухня.

Ацтеките и другите народи в Мезоамерика са използвали доматите за готвене. Не е ясна точната дата на култивиране, но знаем, че до 500 г. пр. Хр., вече се е обработвал в южната част на Мексико.

Знае се, че преди да премине през много кръстоски, за да се стигне до днешния домат, той е бил доста по-сладък.

България е изключително популярна в света с вкусния си домат. Страната ни има много стари и нови сортове, които имат вкус, превъзхождащ всички останали по света. И като стана въпрос за света, Унгария и до ден днешен е благодарна на България, благодарение на която днес унгарците имат щастието да похапват вкусни български домати.

Източници
Източници:
1. https://curiosity.com/topics/this-is-what-fruits-and-vegetables-looked-like-before-humans-intervened-curiosity/
2. https://www.littlethings.com/agriculture-changed-fruits-vegetables
3. https://en.wikipedia.org/wiki/Tomato
4. https://en.wikipedia.org/wiki/Cabbage
5. https://en.wikipedia.org/wiki/Banana

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново