1.9 C
София
сряда, 20 януари, 2021

Енергоспестяващите крушки са отровни за мозъка, нервната система, черния дроб, бъбреците и сърцето

Още новини

Енергоспестяващите крушки придобиват все по-голяма популярност, но много малко хора знаят, че тези крушки могат да бъдат много опасни.

Американската агенция за опазване на околната среда, дори публикува съвети за действие при аварии свързани с енергоспестяващите крушки.

Причината за това е, че те са пълни с отровен газ, който се освобождава, когато се счупят.

Живакът е само началото

Учени от института Фраунхофер Вилхелм-Клаудиц са установили, че ако тези енергоспестяващи крушки се счупят на закрито, биха могли да изпълнят въздуха с 20 пъти над горната граница на безопасност на живак в околната среда.

Това може да доведе до следните медицински състояния:

– Мигрена
– Виене на свят
– Припадъци
– Клъстерно главоболие
– Безпокойство
– Затруднена концентрация
– Изтощение

Какви други рискове съществуват?

Живакът е невротоксин. Той е особено опасен за мозъка, бъбреците, черния дроб и нервната система, но също може да увреди репродуктивната, имунната и сърдечно-съдовата системи.

Освен това, според The Daily Mail, „немски учени твърдят, че няколко канцерогенни химикали и токсини се освобождават, когато компактните луминесцентни лампи биват включени, включително фенол, нафталин и стирол.“

Разбивка на всеки един от тези химикали:

Фенол – Канцероген, за който е известно, че дразни кожата, очите и лигавиците след краткосрочно вдишване от човек. Това може да доведе до неравномерно дишане, мускулна слабост и тремор, загуба на координация, конвулсии, кома и при по-високи дози, дори спиране на дишането. / Агенция за опазване на околната среда

Нафталин – Според Националния информационен център за пестициди, нафталинът се прави от суров нефт или въглищен катран. Може да се открие в цигарения дим и автомобилните газове. Световната здравна организация заключава, че нафталинът е възможен канцероген за човека.

Стирен – Хората, изложени на стирен са изложени на повишен риск от развитие на левкемия и лимфома. Те също могат да страдат от генетични увреждания на белите кръвни клетки, което силно засяга имунната система. / Национална програма по токсикология

И ако това не е достатъчно, изследователи от Университета Стоуни Брук в Ню Йорк, изучаващи енергоспестяващите крушки заключават: „…(ние) измерихме количеството UV емисии и интегритета на фосфорните покрития на всяка крушка.

Резултатите разкриха значителни нива на UVC и UVA, които произхождат от пукнатини във фосфорното покритие и присъстват във всички енергоспестяващи крушки.“ / Natural Society

Тези лъчи са потенциално опасни за очите и кожата. Могат също и да повлияят на имунната система, да увредят и състарят кожата, да попречат на производството на витамин D-3.

Авариен протокол при счупване на енергоспестяващи крушки

Американската агенция за опазване на околната среда препоръчва следните действия:

Предпазни мерки:
– Изведете всички от стаята – включително домашните любимци.
– Отворете всички прозорци и врати, за да влезе чист въздух.
– Изключете отоплението и/или охладителните системи.

Пригответе следните материали за почистване:
– Картон
– Влажни кърпи
– Лепкава лента (пр. тиксо)
– Стъклен буркан с метален капак

Почистващ процес:
– Избягвайте използването на прахосмукачка, защото тя може да разпространи парите или живачния прах.
– Съберете счупената крушка и праха. Големите парчета можете да съберете с парче картон, а малките парченца и праха с лепкава лента. Внимателно поставете всичко в стъкления буркан.
– Поставете всички почистващи материали в запечатан контейнер.

След почистването:

– Поставете буркана със събраните парчета и живачен прах, заедно с почистващите материали в контейнер за изхвърляне. Не оставяйте никакви остатъци или почистващи материали на закрито.
– Свържете се с местните органи на властта за правилно рециклиране.
– Оставете отворено още няколко часа, за да се проветри достатъчно и не пускайте отоплението и/или охладителните системи.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново