3.4 C
София
неделя, 5 април, 2020

ЕКА ще изстреля колектор за космически отпадъци през 2025 година

Още новини

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Китай спря тестовете за COVID-19. Ето защо няма нови случаи на коронавирус в страната

Няма нови случаи на коронавирус в Китай, защото страната спря да тества населението си. Светът се зарадва...

На лов за космически отпадъци – Европейската космическа агенция и Clear Space ще работят заедно в първата по рода си мисия за улавяне на космически отломки.

Европейската космическа агенция (ЕКА) ще изстреля колектор за космически отпадъци през 2025 година. Мисията ClearSpace 1 е първата по рода си за отстраняване на отпадъци от орбита. Ако всичко протече по план, мисията ще стартира през 2025 година и ще започне процеса на събиране на отломки от космоса – нещо, което отчаяно трябва да се случи.

Защо това е важно?

Казано по-просто: „Представете си колко опасно би било плаването в открито море, ако всички кораби, изгубени в историята, все още се носят по водата“, заяви Ян Вьорнер, генерален директор на ЕКА. „Това е настоящата ситуация в орбита и ние не трябва да позволяваме това да продължи.“

Ясно е, че нашата орбита отчаяно се нуждае от процес на изчистване.

Мисията ClearSpace 1 ще струва 120 милиона евро (132 млн. долара) и ще осъществи широкообхватна операция за събиране на отпадъци в космоса. Вьорнер подчертава, че трябва да се наложат специални правила, според които всеки, който изстрелва спътници в космоса, трябва да поеме отговорност за тяхното връщане обратно, когато вече не са необходими.

Вижте още: НАСА разкри космическите костюми, с които астронавтите ще стъпят на Луната през 2024 г.

Люк Пигет, основател и изпълнителен директор на Clear Space – компания, която създава сателити, които могат да улавят космически боклук, казва че „проблемът с космическите отпадъци е по-належащ от всякога. Днес имаме близо 2000 действащи сателита и над 3000 нефункциониращи.“ Това са много плаващи отломки в орбита. Освен това, ако тези 3000 и повече излезли от употреба спътници останат в космоса, вероятността да се сблъскат е голяма. Това би създало още повече отломки в дългосрочен план, дори ако спрем да изпращаме нови сателити в орбита.

Какво представлява мисията ClearSpace 1?

ЕКА ще изстреля колектор за космически отпадъци през 2025 година
Илюстрация на космическите отпадъци, които плават около орбита.

ClearSpace 1 ще се насочи към отломка на име Веспа. Веспа бе част от изстрелването на ракетата-носител Вега от ЕКА през 2013 година, като от тогава плава в орбита на около 800 км от Земята.

Веспа тежи близо 100 кг, приблизително колкото теглото и размера на малък сателит.

Космическата сонда ClearSpace ще използва четирите си роботизирани ръце, за да изведе Веспа от орбита. След това ще изгорят заедно в атмосферата, докато падат към Земята.

Мисията ще проправи път на бъдещи опити за събиране на отпадъци – нещо, което очевидно трябва да стане приоритет възможно най-скоро.

Последвайте ни в социалните ни мрежи 
Фейсбук / Туитър / Инстаграм.

Сетланс / ЕКА

Подобни статии

Най-ново

Повече от 12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ на НАСА

12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от "Поколението на Артемида" - хората, които ще върнат човека на Луната.

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

Дългоочакван доклад разкрива истината, че сграда №7 на Световният търговски център не е разрушена от пожар, каквато е официалната версия.

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме? Стресът засяга всички ни. Може...

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...