-1.5 C
София
понеделник, 30 ноември, 2020

Духовна Индия: 6 дестинации, които трябва да посетите задължително

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Духовна Индия: 6 дестинации, които трябва да посетите задължително.

Безспорно Индия е най-духовната страна на света. Богата на свети места, традиции и ритуали, духовна Индия може да ви предложи всичко нужно да откриете себе си и своето предназначение на тази планета.

Всеки, който желае да заживее в хармония и духовно равновесие трябва да посети тези 6 духовни дестинации.

Варанаси

Духовна Индия: 6 дестинации, които трябва да посетите задължително / Варанаси

В древността известен и като Каши, Варанаси е град разположен на левия бряг на р. Ганг в щата Утар Прадеш, считан за свещен от индуистите, будистите и джайнистите, както и един от най-древните градове, които продължават да са обитавани.

Културата на Варанаси е тясно свързана с р. Ганг и нейното религиозно значение. Мнозина индийски религиозни водачи, философи, поети, писатели, музиканти са живели в града, включително Буда, Шанкара и Кабир.

Буда произнася първата си проповед близо до древен Каши, а Тулсидас пише във Варанаси своята версия на Рамаяна Рамачаритаманас.

Градът често е наричан „градът на храмовете“, „свещеният град на Индия“, „религиозната столица на Индия“, градът на светлините“, „градът на ученето“ и „културната столица на Индия“.

Харидвар

Духовна Индия: 6 дестинации, които трябва да посетите задължително / Харидвар

Харидвар е административен център на област Харидвар в щата Утаракханд. Разположен на брега на р. Ганг, Харидвар е един от седемте свещени града в индуизма.

Според Самудра Мантхан (история от индуистката митология), Харидвар заедно с Уджаин, Нашик и Праяг е едно от четирите места, където капки Амрит, еликсир на безсмъртието, случайно се разливат от стомната, докато бива пренасяна от божествената птица Гаруда.

По този повод на всеки 12 години в Харидвар се празнува световноизвестният фестивал Кумбх Мела – фестивалът на духовното пречистване.

Ришикеш

Духовна Индия: 6 дестинации, които трябва да посетите задължително / Ришикеш

Ришикеш е свещен индуски град, наричат често и „световна столица на йога“. Намира се в подножието на Хималаите на 25 км нагоре по течението на р. Ганг от град Харидвар. Градът привлича хиляди поклонници и туристи от Индия и други страни всяка година.

В Ришикеш има и много йога центрове (ашрами) , които привличат многобройни последователи на тази духовна дисциплина, спечелвайки на града славата на „световна столица на йога“.

Вярва се, че медитацията в Ришикеш, както и потапянето във водите на Ганг водят търсещите освобождение по-бързо към тяхната цел.

Амритсар

Амритсар (на хинди: अमृतसर, което означава Езерото на Свещения нектар) е град в Пенджаб, Северозападна Индия и административен център на област Армитсар.

Някой смятат, че името Амристар произхожда от Amŗit-saagar, което означава „Океанът от Нектара на Безсмъртието”.

В Амристар се намира храмът Хармандир Сахиб, също известен като Златния Храм, духовен и културен център за Сикхската религия.

Това важно за сикхите светилище привлича повече посетители от Тадж Махал в Агра и е номер едно дестинация за индийците, живущи извън Индия. Освен Златния Храм в Амристар се намира и храмът Дургайна, който е много важен индуистки храм.

Бодгая

Снимка: By Andrew Moore from Johannesburg, South Africa – Giant Buddha, CC BY-SA 2.0, Link

Бодгая е свято място за преклонение от будистката общност, намиращо се в областта Гая, щата Бихар. Бодгая е най-известна като мястото, където Сидхарта Гаутама получава просветление след 7 дни дълбока медитация, седнал под дървото фикус религиоза и се превръща в Буда (Просветленият).

Денят на просветлението се нарича Буда Пурнима, а дървото се нарича бодхи-дърво или дървото на просветлението.

На мястото, където Буда получава своето просвещение днес се намира храмът Махабодхи. Храмът Махабодхи е изграден от тухли и е една от най-старите тухлени структури, оцелели в източна Индия.

Той се смята за блестящ пример на индийското строителство и оказва силно влияние в развитието на по-късните строителни традиции. Според документите на ЮНЕСКО „настоящият храм е една от най-ранните и най-внушителни структури, построени изцяло от тухли от времето на империята Гупта“.

Тируванамалай

Град Тируванамалай е кръстен на централното божество на храмът Аннамалай – Аннамалай (Шива). Фестивалът Karthigai Deepam се празнува на деня на пълната луна между ноември и декември, когато огромен фар свети на върха на хълма Аннамалай. На събитието стават свидетели три милиона поклонници.

В Тируванамалай се намира един от най-важните за шиваитската общност храмове – Аннамалай. Храмът е изграден през IX-X век от династията Чола. Част е от панча бхута стхалам – храмовете на петте елемента.

Аннамалай символизира елемента огън, тъй като според хинду митологията на това място Шива се превърнал в огнен стълб без начало и край, за да докаже своето превъзходство над Вишну и Брахма. Комплексът покрива площ от 10 хектара и е един от най-големите в Индия.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Потънал ли е наистина Титаник и защо е било забранено на оцелелите да разказват?

През 1910 г., седем мъже се срещат на остров Джекил, край бреговете на щата Джорджия, САЩ. Там планират създаването на нова...

Жените убийци: 16 от най-ужасяващите жени серийни убийци

Когато говорим за серийни убийци, обикновено става въпрос за мъже, но истината е, че някои от най-ужасяващите престъпления са извършвани от...

20 „американски проблеми“, които европейците не могат да разберат

20 "американски проблеми", които европейците не могат да разберат Животът на американците и европейците е много по-различен, отколкото...

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...