13.3 C
София
понеделник, 1 юни, 2020

Духовна Индия: 6 дестинации, които трябва да посетите задължително

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Духовна Индия: 6 дестинации, които трябва да посетите задължително.

Безспорно Индия е най-духовната страна на света. Богата на свети места, традиции и ритуали, духовна Индия може да ви предложи всичко нужно да откриете себе си и своето предназначение на тази планета.

Всеки, който желае да заживее в хармония и духовно равновесие трябва да посети тези 6 духовни дестинации.

Варанаси

Духовна Индия: 6 дестинации, които трябва да посетите задължително / Варанаси

В древността известен и като Каши, Варанаси е град разположен на левия бряг на р. Ганг в щата Утар Прадеш, считан за свещен от индуистите, будистите и джайнистите, както и един от най-древните градове, които продължават да са обитавани.

Културата на Варанаси е тясно свързана с р. Ганг и нейното религиозно значение. Мнозина индийски религиозни водачи, философи, поети, писатели, музиканти са живели в града, включително Буда, Шанкара и Кабир.

Буда произнася първата си проповед близо до древен Каши, а Тулсидас пише във Варанаси своята версия на Рамаяна Рамачаритаманас.

Градът често е наричан „градът на храмовете“, „свещеният град на Индия“, „религиозната столица на Индия“, градът на светлините“, „градът на ученето“ и „културната столица на Индия“.

Харидвар

Духовна Индия: 6 дестинации, които трябва да посетите задължително / Харидвар

Харидвар е административен център на област Харидвар в щата Утаракханд. Разположен на брега на р. Ганг, Харидвар е един от седемте свещени града в индуизма.

Според Самудра Мантхан (история от индуистката митология), Харидвар заедно с Уджаин, Нашик и Праяг е едно от четирите места, където капки Амрит, еликсир на безсмъртието, случайно се разливат от стомната, докато бива пренасяна от божествената птица Гаруда.

По този повод на всеки 12 години в Харидвар се празнува световноизвестният фестивал Кумбх Мела – фестивалът на духовното пречистване.

Ришикеш

Духовна Индия: 6 дестинации, които трябва да посетите задължително / Ришикеш

Ришикеш е свещен индуски град, наричат често и „световна столица на йога“. Намира се в подножието на Хималаите на 25 км нагоре по течението на р. Ганг от град Харидвар. Градът привлича хиляди поклонници и туристи от Индия и други страни всяка година.

В Ришикеш има и много йога центрове (ашрами) , които привличат многобройни последователи на тази духовна дисциплина, спечелвайки на града славата на „световна столица на йога“.

Вярва се, че медитацията в Ришикеш, както и потапянето във водите на Ганг водят търсещите освобождение по-бързо към тяхната цел.

Амритсар

Амритсар (на хинди: अमृतसर, което означава Езерото на Свещения нектар) е град в Пенджаб, Северозападна Индия и административен център на област Армитсар.

Някой смятат, че името Амристар произхожда от Amŗit-saagar, което означава „Океанът от Нектара на Безсмъртието”.

В Амристар се намира храмът Хармандир Сахиб, също известен като Златния Храм, духовен и културен център за Сикхската религия.

Това важно за сикхите светилище привлича повече посетители от Тадж Махал в Агра и е номер едно дестинация за индийците, живущи извън Индия. Освен Златния Храм в Амристар се намира и храмът Дургайна, който е много важен индуистки храм.

Бодгая

Снимка: By Andrew Moore from Johannesburg, South Africa – Giant Buddha, CC BY-SA 2.0, Link

Бодгая е свято място за преклонение от будистката общност, намиращо се в областта Гая, щата Бихар. Бодгая е най-известна като мястото, където Сидхарта Гаутама получава просветление след 7 дни дълбока медитация, седнал под дървото фикус религиоза и се превръща в Буда (Просветленият).

Денят на просветлението се нарича Буда Пурнима, а дървото се нарича бодхи-дърво или дървото на просветлението.

На мястото, където Буда получава своето просвещение днес се намира храмът Махабодхи. Храмът Махабодхи е изграден от тухли и е една от най-старите тухлени структури, оцелели в източна Индия.

Той се смята за блестящ пример на индийското строителство и оказва силно влияние в развитието на по-късните строителни традиции. Според документите на ЮНЕСКО „настоящият храм е една от най-ранните и най-внушителни структури, построени изцяло от тухли от времето на империята Гупта“.

Тируванамалай

Град Тируванамалай е кръстен на централното божество на храмът Аннамалай – Аннамалай (Шива). Фестивалът Karthigai Deepam се празнува на деня на пълната луна между ноември и декември, когато огромен фар свети на върха на хълма Аннамалай. На събитието стават свидетели три милиона поклонници.

В Тируванамалай се намира един от най-важните за шиваитската общност храмове – Аннамалай. Храмът е изграден през IX-X век от династията Чола. Част е от панча бхута стхалам – храмовете на петте елемента.

Аннамалай символизира елемента огън, тъй като според хинду митологията на това място Шива се превърнал в огнен стълб без начало и край, за да докаже своето превъзходство над Вишну и Брахма. Комплексът покрива площ от 10 хектара и е един от най-големите в Индия.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...