3.4 C
София
неделя, 5 април, 2020

Диомидовите острови се намират на 4 км един от друг, но имат 21-часова разлика

Още новини

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Китай спря тестовете за COVID-19. Ето защо няма нови случаи на коронавирус в страната

Няма нови случаи на коронавирус в Китай, защото страната спря да тества населението си. Светът се зарадва...

Диомидовите острови, които са познати още и като Гвоздеви острови, са архипелаг от два големи скалисти острова и скалата Феруей. Намират се в средата на Беринговия проток, на приблизително 35 км от Чукотка и Аляска.

Отровите са открити на 16 август 1728 г. от датския мореплавател Витус Беринг, на когото е кръстен и Беринговия проток. Името на архипелага е пряко свързано с датата му на откриване, защото именно тогава в Русия се чества мъченичеството на свети Диомид.

Четири години след откриването им, руските геодезисти Иван Фьодоров и Михаил Гвоздев картират островите. Заради това понякога се наричат и Гвоздеви острови.

Западният остров се нарича Ратманов (или Голям Диомид, 29 кв.км) и е руска територия. Това е най-източната точка на Русия. Ескимоското название на острова е Имаклик – „обкръжен от вода“. Островът е част от Чукотската автономна област и е кръстен на морския офицер Макар Ратманов.

Изглед към двата острова

Диомидовите острови се намират на 4 км един от друг, но имат разлика във времето от 21 часа
Снимка: Dave Cohoeen:Diomede Islands Bering Sea Jul 2006.jpg, CC BY 3.0, Link

По-голямата част от местното население е преместено на континента. В момента островът е граничен пост и най-източната военна част на Русия.

Източният остров Крузенщерн (или Малък Диомид, 7 кв.км) и скалата Феруей са американска територия. Ескимоското име на острова е Ингалик – „противоположен“. Според археологическите разкопки, които са провеждани на острова, там е съществувала развита култура, която е извършвала сложни церемонии за ловуване на китове.

На острова се намира едно от най-западните населени места на САЩ – ескимоското село Диомид. То е на 3000 години и в него живеят 125 местни жители – ескимоси. В селото има училище и магазин, а с хеликоптер се доставя и пощата. На 9 км се намира скалата Феруей, която е част от архипелага, но не се смята за Диомидов остров.

Диомидовите острови – 4 км разстояние и 21-часова разлика

Най-любопитното при тези два острова е именно часовата разлика. Разстоянието между двата острова е 3750 м, но между тях преминава граничната линия на смяната на датата. Линията на смяна на датата е меридианът, намиращ се на 180 градуса от Гринуичкия меридиан.

Той обозначава смяната на един календарен ден със следващия. Меридианът преминава главно през Тихия океан, следвайки 180-ия меридиан, но се отклонява около определени територии и острови.

Именно такъв е случаят при Диомидовите острови.

Вижте още:

Остров Тилафуши – мръсната тайна на Малдивите

Пирамидата на Бол и смятаният за изчезнал дървесен омар

Неразгаданата мистерия на Нан Мадол

Големият Диомид е на 21 часа пред Малкия Диомид (20 през лятото). Поради този интересен факт, островите понякога се наричат остров Утре (Голям Диомид) и остров Вчера (Малък Диомид).

През 1989 г. СССР (днес Русия) и Съединените щати сключват споразумение, което технически позволява на местните жители да пътуват от единия остров до другия без визи. Но само технически, защото се изисква допълнително разрешение за навлизане в Чукотка, която е зона със силно ограничение, поради съображения за сигурност.

С поделянето на двата острова между САЩ и Русия, десетки семейства остават разделени и до днес не могат да се видят.

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук Туитър и Инстаграм.

Сетланс / wikipedia

Подобни статии

Най-ново

Повече от 12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ на НАСА

12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от "Поколението на Артемида" - хората, които ще върнат човека на Луната.

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

Дългоочакван доклад разкрива истината, че сграда №7 на Световният търговски център не е разрушена от пожар, каквато е официалната версия.

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме? Стресът засяга всички ни. Може...

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...