3.8 C
София
понеделник, 25 януари, 2021

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

Още новини

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства попадат в природата – в гори, океани, реки и плажове.

С разпространението на COVID-19, голяма част от света беше блокиран и започнаха да се разпространяват истории и снимки, показващи как животните си завземат обратно, иначе принадлежащите им територии. Масово се обсъждаше, че планетата си взема глътка въздух от хората и че дори „земята се лекува“.

Това обаче не продължи дълго. Появи се нов страничен ефект от пандемията – милиони маски и ръкавици започнаха да се изхвърлят в природата, с което се застрашават много крехки екосистеми.

Вижте още: Лекари от Харвард: „Носенето на маска…предлага малка, ако има такава, защита от инфекция“

Според ново проучване, публикувано в списание Environment, Science & Technology, не по-малко от 129 милиарда маски за лице и 65 милиарда ръкавици – общо 194 милиарда предпазни средства – се използват месечно по целия свят, което води до „широкоразпространено замърсяване на околната среда“ и катастрофална нова вълна от отпадъчни материали в нашите реки и океани.

Нещата са много по-лоши, отколкото изглеждат. Нов доклад на WWF (Световен фонд за дивата природа) предупреждава: „Ако само 1% от маските не се рециклират правилно и се окажат в природата, това означава, че до 10 милиона маски ще замърсяват природата всеки месец“.

Вижте още: Тази компания измисли технология с бананови листа, която може да замени пластмасата за еднократна употреба

Един еколог от Великобритания вече вижда резултатите от неправилното изхвърляне на защитни средства.

Емили Стивънсън, морски биолог, известна с прякора „Защитник на плажа„, редовно почиства различни плажове. Наскоро тя прави същото с един плаж в Корнуол, по протежение на югозападния бряг на Англия, и намира поне 171 броя изхвърлени защитни средства – и това в рамките на един час.

Емили и нейния баща основават проекта „The Beach Guardian“ през 2017 г. и са организирали около 200 почиствания, в които са участвали 6000 доброволци. През последните месеци тя забелязва, че вместо найлонови торбички и сламки за еднократна употреба, какъвто е традиционният боклук в океана, те все повече събират защитни маски и ръкавици.

Тя споделя пред The Independent, че защитните средства вече са достигнали до морското дъно и ще продължат да замърсяват водата и да тровят морските обитатели с векове.

Много преди пандемията от коронавирус, експерти и природозащитници предупредиха, че пластмасовите отпадъци са завзели световните океани и питейните източници.

Попаднали във водата, пластмасовите отпадъци изпускат канцерогенни токсини и химикали, които застрашават живота на водните обитатели. Освен това, много от обитателите на моретата и океаните се заклещват в изхвърлените пластмасови контейнери и стават тяхна жертва.

Замърсяването е достигнало толкова чудовищни размери, че приблизително 100 милиона тона пластмаса могат да бъдат намерени в океаните, според ООН.

Доклад, подготвен за Световния икономически форум през 2016 г. в Давос, Швейцария, предупреждава, че до 2050 г. теглото на пластмасовите отпадъци ще надхвърли това на всички риби.

Стивънсън запазва надежда, че поради обединяващият ефект на пандемията, хората ще бъдат по-отворени за възприемане на съвестно отношение към проблемите в глобален мащаб.

„Спасението от COVID-19 е нашето единство; целият свят се е изправил срещу вируса заедно“, отбелязва тя. „Ако продължим със същото глобално сътрудничество, можем да разрешим това. Предпазните средства са в живота ни; виждаме ги и ги използваме всеки ден. И точно поради тази причина, ние можем да направим нещо по въпроса“.

„Именно тези ежедневни, индивидуални, малки стъпки, които се случват в световен мащаб, ще бъдат най-големият ни съюзник в борбата срещу пластмасата“, казва тя.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново