15 C
София
четвъртък, 9 юли, 2020

Четири потвърдени случая на коронавирус в България – последни данни за заразата по света

Още новини

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Потвърдени са четири случая на коронавирус в България, 16 млн. души са поставени под карантина в Италия.

Първите потвърдени случаи на коронавирус в България са на 27-годишен мъж от Плевен и 75-годишна жена от Габрово. Освен тях са потвърдени и други два случая, като хората са били в контакт с първите заразени.

Единият е 61-годишен мъж, който се лекува в болницата в Плевен, а другият е жена от медицинския персонал в болницата в Габрово. Състоянието на четиримата е добро.

Двете лечебни заведения в Габрово и Плевен са в карантинен режим на работа. Пациенти не се изписват, приемат се само спешни случаи, извършват се дезинфекционни дейности.

На извънредно събрание, Министерският съвет реши всички събития на закрито, включително кина, театри и други културни прояви, да бъдат отменени. Мярката е взета с цел спиране на разпространението на коронавируса в двете области. Спортните събития на закрито също ще бъдат отменени.

На заседанието бе посочено, че в магазините има достатъчно храна и вода за месец напред. Препоръчва се пътуването до двата града да се извършва само при необходимост. Същото се отнася и за жителите на двата града, които смятат да пътуват.

Министрите гласуваха и забрана за износ на предпазни маски и облекла. Такива мерки бяха взети и в Германия и Франция.

Премиерът съобщи, че ще се срещне с представители на големите компании, които произвеждат медицински материали. Той посочи, че в България има 250 хил. метра антибактериален текстил, който ще стигне за до 3 млн. маски.

Какво се случва по света?

Иран отчете 49 нови смъртни случая от коронавируса, с които общият брой на починалите нараства до 194 души.

Италия обяви безпрецедентна карантина в северния регион Ломбардия, както и в други силно засегнати райони. Около 16 млн. души са поставени под карантина.

Тази драстична мярка бе приета в опит да се овладее разпространението на вируса, след като в последните 24 часа бяха регистрирани 1 247 нови случая. Нови 36 души загинаха в резултат на вируса, като общият им брой достигна 233.

По последни данни, общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в света, вече надхвърля 107 000. Все повече държави регистрират първите си случаи.

Световната здравна организация нарече разпространението на вируса „много тревожно“.

Москва заплашва със затвор тези, които не искат да се самоизолират. Московските власти заявиха, че до пет години затвор очакват всеки, който не се постави под карантина доброволно, след като е посетил засегната държава.

Хонконг регистрира трети смъртен случай, в резултат на коронавируса. Нови четири случая са регистрирани в неделя, с които общият брой на заразените нараства до 114.

Случаите на коронавирус във Виетнам достигнаха 29. Новите случаи включват осем чуждестранни туристи, пристигнали в столицата Ханой от Лондон.

Смъртните случаи в Иран достигнаха 194. За едно денонощие загиналите са 49. Новите случаи на заразени са 743, а общият им брой е 6 566.

Здравното министерство на Република Южна Африка обяви, че случаите на коронавирус са вече 3. Потвърдените случаи принадлежат към група от 10 туристи, които са пътували до Италия.

Саудитска Арабия потвърждава за нови 4 случая. Общият брой на заразените в страната достигна 11.

Чешкият премиер заяви, че Италия трябва да забрани на гражданите си да излизат от страната. Чешкият премиер Андрей Бабиш призова Италия да забрани на гражданите си да пътуват в чужбина, за да се спре разпространението на коронавируса.

„Ясно е, че Италия, за съжаление, не държи ситуацията под контрол“, зави Бабиш. „Те (италианците) не трябва да пътуват из Европа, тъй като повечето случаи в Германия, Франция, Испания…са с произход от Италия“.

Гран При на Бахрейн ще се проведе без публика. Това решиха организаторите, след консултации с Националната здравна служба на Кралството.

Молдова регистрира първи случай на коронавирус. Става въпрос за 48-годишна жена, която наскоро е пътувала до Италия.

Катар регистрира три нови случая на заразата. С тях, общият брой на заразените достигна 15.

Хотел, използван за настаняване на пациенти с коронавирус в Китай, се срути. Засега се знае за 6 жертви, а 28 души все още се търсят.

Папа Франциск изнесе първата си онлайн неделна молитва, за да избегне събирането на много хора на едно място.

Южна Корея регистрира нови 367 случая, с които общият брой на заразените вече е 7 134.

В САЩ заразените са повече от 400, а смъртните случаи са 19.

Аржентина потвърди първи случаи на коронавирус, а Австралия потвърди трета жертва на вируса.

Al Jazeera / BBC

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 г.

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 година. Това стана ясно след изследване, проведено от Барселонския университет, което...

Университетът в Кеймбридж подкрепя твърдението, че „белият живот няма значение“

Университетът в Кеймбридж защити един от своите преподаватели, който написа в Туитър, че "белият живот няма значение", въпреки че преди това...

22 любопитни факти за Танзания

Днес ще ви представим 22 любопитни факти за Танзания - една необикновена страна. Танзания, или Обединена република Танзания,...

Явленията на Богородица в Египет – документирани и наблюдавани от християни и мюсюлмани

Явленията на Богородица в Египет започват на втори април 1968 година в предградието на Кайро Зейтун. Тогава един работник-мюсюлманин на име...