6.6 C
София
сряда, 3 март, 2021

Биби Ка Макбар – Вторият Тадж Махал

Още новини

Със сигурност сте виждали Тадж Махал, дори и само на снимка. Но знаете ли, че всъщност те са два? Точно така, Биби Ка Макбар е монумент подобен на Тадж Махал в Аурангабад, Махаращра.

Биби Ка Макбар („Гробницата на дамата“) е мавзолей, построен от принц Азам Шах, син на шестия император Аурангзеб между 1651г. и 1661г. в памет на майка му.

Всъщност мавзолеят черпи своето вдъхновение от Тадж Махал, който е построен, не от кой да е, а от дядото на принц Азам – император Шах Джахан в памет на съпругата му Мумтаз Махал.

Азам Шах е имал намерение да построи паметник, който да съперничи на Тадж Махал. За съжаление, обаче той е нямал достъп до хазната на дядо си, както и квалифицирана работна ръка. Резултатът е това лошо копие на Тадж Махал.

Интересно: Духовна Индия: 6 дестинации, които трябва да посетите задължително

Но дори и така Биби Ка Макбар е архитектурно чудо със сложен дизайн, издълбани мотиви, внушителна структура и красива зелена градина в стил Мугхал.

Мавзолеят се намира в центъра на ограден площад с размер приблизително 458 м. на 275 м. с аксиални езера, фонтани и водни канали оградени с каменни стени.

Построен е върху висока квадратна платформа с четири минарета в ъглите, точно като Тадж Махал. Но главният купол на Макбар е по-малък от този на Тадж Махал и минаретата са по-къси.

Според записките Биби Ка Макбар струва на Азам Шах 700 000 рупии. За сравнение, Тадж Махал е построен на обща стойност около 32 млн. рупии по онова време. Това вероятно е друга причина мавзолеят да се нарича „Тадж на бедния човек“.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново