0.2 C
София
сряда, 20 януари, 2021

Бебетата разбират от броене много по-рано, отколкото се смяташе досега, разкрива ново изследване

Още новини

Бебетата разбират от броене много по-рано, отколкото се смяташе досега, разкрива ново изследване.

Бебета, които са на години от възможността да кажат „едно“, „две“ и „три“, всъщност вече имат представа какво означава броене, се казва в изследване на университета Джон Хопкинс.

Изследванията разкриват, че много по-рано, години по-рано, отколкото се смяташе досега, бебетата, които чуват броене, осъзнават, че то всъщност показва количество.

„Въпреки че са на години разстояние от разбирането на точното значение на числата, бебетата вече могат да разпознаят, че броенето се отнася за някакво число“, казва старши автор на изследването Лиса Фейгенсън – когнитивен учен в Джон Хопкинс, със специализация в развитието на числената способност при децата.

„Изследвания като нашето показват, че бебетата всъщност имат доста вещо разбиране за света. Те вече се опитват да осмислят за какво говорят възрастните около тях, като в това влиза и опитите за броене и числата“, допълва тя.

Откритията са публикувани в Developmental Science.

Повечето деца не разбират пълното значение на числата, докато не навършат 4 години. Това е изненадващо, според Фейгенсън, имайки предвид, че децата са изложени на ежедневни ситуации, свързани с броене.

„Ние купуваме бебешки книжки за броене и броим на глас заедно с малките деца“, казва тя. „Всичко това повдига въпроса: наистина ли децата не разбират какво означава броенето, докато не станат на предучилищна възраст?“

Бебетата разбират от броене

За да разберат, Фейгенсън и първата авторка Джени Уанг, бивша аспирантка в Джон Хопкинс, са работили с бебета на 14 и 18 месеца.

Бебетата са гледали как играчки – малки кученца или колички – са били скривани в кутия. В нея не са можели да поглеждат, но са можели да бъркат.

Понякога изследователите са броили всяка играчка на глас, докато са ги пускали в кутията, казвайки: „Вижте! Едно, две, три, четири! Четири кучета!“. Друг път, те просто са пускали играчка в кутията, казвайки: „Това, това, това и това – тези кучета.“

Без да им броят на глас, бебетата трудно са запомняли, че в кутията има четири играчки. Те са били склонни да се разсейват, още след като изследователите са изваждали първата играчка – сякаш е нямало какво повече да видят там. Но когато играчките са били преброявани, бебетата са очаквали с интерес да видят как ще се изтеглят и другите играчки.

Любопитно: Великото щъркелово дерби – защо в един град настъпва бум на бебета, по време на Голямата депресия

„Когато броихме играчките на бебетата, преди да ги скрием, те бяха способни да си спомнят, че има няколко играчки“, казва Уанг. „Като изследовател, тези резултати бяха много изненадващи. Това са първите резултати, които показват, че бебетата имат усещане за броене, което е обвързано с количество“.

Сега екипът провежда няколко последващи проучвания, за да установи дали практиката за ранно броене води до по-късни умения с числа, и дали англоговорящите бебета реагират на броенето на чужд език.

hub.jhu.edu

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново