5.8 C
София
сряда, 21 октомври, 2020

Барбаращолен: подземният архив, където се съхранява немското културно наследство

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Барбаращолен е подземен архив, предназначен да запази германското културно наследство от всякакъв вид бедствия – природни или причинени от човека.

На западния край на Шварцвалд, дълбоко в планината, където някога миньорите са добивали сребро, се крие немското културно наследство.

Архивът се намира в стар тунел издълбан в скалите, на дълбочина от 400 метра и с дължина около 700 метра. Тежка стоманена врата пази наследството, а на входа се виждат три сини щита – те символизират най-високата степен на защита на ООН, според Хагската конвенция за защита на културните ценности.

Въпреки че мястото не изглежда охраняемо, това съвсем не е така. Територията около архива е затворена зона, там не минава никакъв транспорт, като е забранено дори минаването на самолети.

Зад тежката врата се намират стотици стоманени варели. Вътре в тези херметически затворени варели се съхраняват копия на най-важните за страната културни документи и изображения, под формата на микрофилми.

Смята се, че всичко, което се съхранява в подземният архив, може да издържи всякакъв вид природни бедствия или ядрени катастрофи, в продължение на 500 години.

Барбаращолен и Конвенцията

Барбаращолен (в превод „галериите на барбара“) се намира в близост до Оберайд, Брайсгау. Самият тунел е построен през 1903 г., за да транспортира добива от мините до жп гарата, планирана в Хинтертал. След издълбаване на 700 метра, обаче тунелът е изоставен. През 70-те години, той е преустроен като подземен архив.

Този подземен архив е един от петте такива обекта, създадени в света по Хагската конвенция от 1954 г. за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт.

Освен Германия, над 130 други държави подписват конвенцията, защото всички са съгласни за едно:

„всякакви щети върху културни ценности, без значение от народа на който принадлежат, са щети върху културното наследство на цялото човечество, защото всеки един народ допринася за световната култура“, както се казва в преамбюла на договора.

Тъй като опасността от ядрена атака става все по-голяма през Студената война, Германия решава да предприеме действия.

Тя избира именно Барбаращолен за мястото, където да бъде създаден културният архив. Мястото е отдалечено от военни бази, летища, главни станции, тоест няма нищо, което би могло да привлече вражески атаки. Освен това, вече има готов тунел издълбан в твърда скала, който би могъл да издържи на земетресения, метеоритни удари и ядрени атаки.

Вижте още: 10-те най-тайнствени военни бази в САЩ, които никога няма да посетите

От 1972 до 1974 г. тунелите постепенно се преобразуват, а първите варели с микрофилми пристигат през 1975 година. По това време не съществуват твърди дискове или оптични устройства, но дори и да беше така, те нямаше да вършат работа, защото имат много кратък „живот“.

Микрофилмът, за сравнение, има живот от 500 до 1500 години, ако се съхранява правилно. Тунелите поддържат постоянна температура от 10 градуса, а контейнерите се запечатват при 35% влажност.

Другият плюс на микрофилмите е, че не се нуждаят от толкова специална техника, както дигиталните носители. Все пак, за да прочетете микрофилм са ви нужни само слънчева светлина и лупа.

ZBO - SdM 052004 jm02824.jpg
By © Jörgens.mi, CC BY-SA 3.0, Link

Ето и какво се съдържа в немският архив:

~ 44, 000 км микрофилми

~ повече от 1 милиард изображения

~ повече от 1 милиард документи

Всичко това в 2, 000 варела.

Най-старият документ е от 6-ти век, а най-новият се смята, че е от музикалния фестивал в Байройт от 1989 г.

Между тях са милиони изображения, ръкописи и документи, между които указа за коронация на Ото Велики от 946 г., Вестфалския мирен договор от 1648 г., плановете за строеж на Кьолнската катедрала и дори документа, с който се назначава Адолф Хитлер за канцлер на Германия. Също така има ръкописи на Гьоте, Шилер, Кафка, архивни материали от ГДР и други.

Както споменахме отначало, Барбаращолен е доста защитено място. Толкова, че е забранено минаването на военни автомобили на по-малко от 3 км от зоната. Кодът за отваряне на стоманената врата се знае от само двама души от службата за сигурност.

Спомняте ли си, символът с три сини щита? Както казахме, те символизират най-високата степен на защита на ООН, и има само още две места в света, които носят тази емблема – Ватиканът и Държавният музей в Северна Холандия.

Източници
1. https://www.amusingplanet.com/2018/12/barbarastollen-underground-archive.html
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Barbarastollen_underground_archive
3. https://de.wikipedia.org/wiki/Barbarastollen
Заглавна снимка: Jörgens.mi/Wikimedia

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...