11.8 C
София
понеделник, 1 юни, 2020

Бамбукът като заместител на стоманата

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Бамбукът като заместител на стоманата – възможно ли е?

Преди да започнем да използваме стомана за подсилване на конструкции, бамбукът е бил основен компонент в строителството на сгради. Дори днес се използва бамбук в изграждането на къщи и други постройки в т.нар. неразвити райони.

Въпреки това, повечето хора не могат да приемат сериозно бамбука като строителен материал. Хората са склонни да го свързват с примитивни постройки, но това е далеч от истината.

Бамбукът като заместител на стоманата

Да, бамбукът е по-силен от стоманата по отношение на якостта на опън – и то повече от 6 пъти по-силен. Но какво значи това? Когато говорим за здравината на даден материал, има променливи, които трябва да имаме предвид. Якостта на опън може да бъде определена като съпротивлението на даден материал срещу счупване или разцепване при напрежение.

Вижте още: Ярета – 3000-годишно растение, което изглежда като извънземно

В този случай, действително бамбукът е по-силен от стоманата, тъй като има по-плътна молекулярна структура от стоманата.

Чудната природа на бамбука

Особено голямо предимство е, че можем да използваме всички части на растението за най-различни цели – от строителство до лекарства.

В света има над 1600 вида бамбук, като най-разпространен е в Източна и Южна Азия. Бамбукът е и бързорастящо растение – рекордът е 120 см на денонощие, а височината му достига до 40 метра.

Неизвестен факт за бамбуковите растения е, че отделят 30% повече кислород в атмосферата в сравнение с други растения, което само по себе си е достатъчно добра причина да ги отглеждаме. Бамбукът помага и за предотвратяване на ерозия на почвата.

Различни приложения на бамбука:

  • Дървесината му се използва в строителството на сгради, мебели, съдове и прибори за хранене и др.
  • Бамбуковите влакна са дишащи и се използват в дрехите, заради антибактериалните и температурните си свойства.
  • Бамбуковият въглен е отличен дезодорант, заради усвояемостта си.
  • Части от растението се използват в храни и лекарства.
  • Бамбукът се използва и в направата на алкохол, като подобрител на вкуса.

Бамбукът може да расте навсякъде и не се нуждае от торове. Падащите листа на растението му осигуряват необходимите хранителни вещества.

Бамбукът като алтернатива на стоманата

Много съвременни инженери и строители очакват с нетърпение да заменят стоманата с бамбук, заради устойчивостта на материала.

Използването на стомана в бетон е скъпо, а производството на стомана има много недостатъци като високи разходи, замърсяване на атмосферата и влошаване на околната среда. От друга страна, производството на бамбук не изисква големи разходи и облагородява околната среда.

Въпреки всички качества на вечнозеленото растение, не можем просто така да заменим стоманата с него. Растението може да бъде атакувано от насекоми и може да се разгради в присъствието на вода. Дългосрочната издръжливост и свиването също са фактори, които трябва да се вземат предвид.

Изследвания на качествата на бамбука

Именно заради това, все повече и по-обширни изследвания се провеждат, за да се премахнат тези недостатъци и да се засилят вече съществуващите свойства на бамбука. Тези изследвания се фокусират върху механичните и физичните свойства на растението и върху намирането на видове, които са още по-полезни.

  • Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих разработва бамбуков материал, наречен BambooTECH, който според тях може да замени стоманата със своята здравина, висока гъвкавост и издръжливост.
  • Учени от MIT (Масачузетски технологичен институт) откриха, че бамбуковата дървесина е по-гъста и здрава от иглолистните дървета като смърч, ела и бор. Те се опитват да използват свойствата на бамбука, за да създадат по-добър строителен материал, чрез който да се изграждат по-устойчиви сгради.

Важно е да се отбележи, че бамбуковите конструкции са много издръжливи на земетресения! При голямото земетресение в Коста Рика през 1991 година, което бе с магнитут 7,6 (някъде посочват 7,7 по Рихтер), единствено 30-те бамбукови къщи в епицентъра на земетресението са оцелели.

Друг пример за издръжливостта на вечнозеленото растение е, че това е било единственото растение, оцеляло при атомната бомбардировка над Хирошима, Япония през 1945 г. Изгарящата топлина е унищожила всички дървета и растения, с изключение на една бамбукова горичка.

Заключение

Ниската цена на бамбука намалява общата цена на строителството и го прави достъпно за всички.

Използването на бамбук в строителството, автомобилната индустрия и други области може да елиминира необходимостта от материали като стомана, пластмаса, въглеродни влакна и други. Това от своя страна намалява емисиите на парникови газове в огромни количества.

Друга положителна страна на отглеждането на бамбук е, че нито една част от растението не се губи. Имайки предвид тези факти, е добра идея да насърчаваме растежа и използването на бамбук, за да гарантираме по-ниски разходи за живот и по-добра среда за нашите бъдещи поколения.

interestingengineering / treehugger / bamboo-inspiration

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...