3.2 C
София
неделя, 5 април, 2020

Бамбукът като заместител на стоманата

Още новини

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Китай спря тестовете за COVID-19. Ето защо няма нови случаи на коронавирус в страната

Няма нови случаи на коронавирус в Китай, защото страната спря да тества населението си. Светът се зарадва...

Бамбукът като заместител на стоманата – възможно ли е?

Преди да започнем да използваме стомана за подсилване на конструкции, бамбукът е бил основен компонент в строителството на сгради. Дори днес се използва бамбук в изграждането на къщи и други постройки в т.нар. неразвити райони. Въпреки това, повечето хора не могат да приемат сериозно бамбука като строителен материал. Хората са склонни да го свързват с примитивни постройки, но това е далеч от истината.

Бамбукът като заместител на стоманата

Да, бамбукът е по-силен от стоманата по отношение на якостта на опън – и то повече от 6 пъти по-силен. Но какво значи това? Когато говорим за здравината на даден материал, има променливи, които трябва да имаме предвид. Якостта на опън може да бъде определена като съпротивлението на даден материал срещу счупване или разцепване при напрежение.

Вижте още: Ярета – 3000-годишно растение, което изглежда като извънземно

В този случай, действително бамбукът е по-силен от стоманата, тъй като има по-плътна молекулярна структура от стоманата.

Чудната природа на бамбука

Особено голямо предимство е, че можем да използваме всички части на растението за най-различни цели – от строителство до лекарства.

В света има над 1600 вида бамбук, като най-разпространен е в Източна и Южна Азия. Бамбукът е и бързорастящо растение – рекордът е 120 см на денонощие, а височината му достига до 40 метра.

Неизвестен факт за бамбуковите растения е, че отделят 30% повече кислород в атмосферата в сравнение с други растения, което само по себе си е достатъчно добра причина да ги отглеждаме. Бамбукът помага и за предотвратяване на ерозия на почвата.

Различни приложения на бамбука:

  • Дървесината му се използва в строителството на сгради, мебели, съдове и прибори за хранене и др.
  • Бамбуковите влакна са дишащи и се използват в дрехите, заради антибактериалните и температурните си свойства.
  • Бамбуковият въглен е отличен дезодорант, заради усвояемостта си.
  • Части от растението се използват в храни и лекарства.
  • Бамбукът се използва и в направата на алкохол, като подобрител на вкуса.

Бамбукът може да расте навсякъде и не се нуждае от торове. Падащите листа на растението му осигуряват необходимите хранителни вещества.

Бамбукът като алтернатива на стоманата

Много съвременни инженери и строители очакват с нетърпение да заменят стоманата с бамбук, заради устойчивостта на материала.

Използването на стомана в бетон е скъпо, а производството на стомана има много недостатъци като високи разходи, замърсяване на атмосферата и влошаване на околната среда. От друга страна, производството на бамбук не изисква големи разходи и облагородява околната среда.

Въпреки всички качества на вечнозеленото растение, не можем просто така да заменим стоманата с него. Растението може да бъде атакувано от насекоми и може да се разгради в присъствието на вода. Дългосрочната издръжливост и свиването също са фактори, които трябва да се вземат предвид.

Изследвания на качествата на бамбука

Именно заради това, все повече и по-обширни изследвания се провеждат, за да се премахнат тези недостатъци и да се засилят вече съществуващите свойства на бамбука. Тези изследвания се фокусират върху механичните и физичните свойства на растението и върху намирането на видове, които са още по-полезни.

  • Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих разработва бамбуков материал, наречен BambooTECH, който според тях може да замени стоманата със своята здравина, висока гъвкавост и издръжливост.
  • Учени от MIT (Масачузетски технологичен институт) откриха, че бамбуковата дървесина е по-гъста и здрава от иглолистните дървета като смърч, ела и бор. Те се опитват да използват свойствата на бамбука, за да създадат по-добър строителен материал, чрез който да се изграждат по-устойчиви сгради.

Важно е да се отбележи, че бамбуковите конструкции са много издръжливи на земетресения! При голямото земетресение в Коста Рика през 1991 година, което бе с магнитут 7,6 (някъде посочват 7,7 по Рихтер), единствено 30-те бамбукови къщи в епицентъра на земетресението са оцелели.

Друг пример за издръжливостта на вечнозеленото растение е, че това е било единственото растение, оцеляло при атомната бомбардировка над Хирошима, Япония през 1945 г. Изгарящата топлина е унищожила всички дървета и растения, с изключение на една бамбукова горичка.

Заключение

Ниската цена на бамбука намалява общата цена на строителството и го прави достъпно за всички.

Използването на бамбук в строителството, автомобилната индустрия и други области може да елиминира необходимостта от материали като стомана, пластмаса, въглеродни влакна и други. Това от своя страна намалява емисиите на парникови газове в огромни количества.

Друга положителна страна на отглеждането на бамбук е, че нито една част от растението не се губи. Имайки предвид тези факти, е добра идея да насърчаваме растежа и използването на бамбук, за да гарантираме по-ниски разходи за живот и по-добра среда за нашите бъдещи поколения.

Последвайте ни в социалните ни мрежи 
Фейсбук Туитър и Инстаграм.

Сетланс / interestingengineering, treehugger, bamboo-inspiration

Подобни статии

Най-ново

Повече от 12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ на НАСА

12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от "Поколението на Артемида" - хората, които ще върнат човека на Луната.

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

Дългоочакван доклад разкрива истината, че сграда №7 на Световният търговски център не е разрушена от пожар, каквато е официалната версия.

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме? Стресът засяга всички ни. Може...

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...