11 C
София
петък, 30 октомври, 2020

България обяви извънредно положение, заради пандемията от коронавирус

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

България обяви извънредно положение, заради разпространението на COVID-19, по-известен като коронавирус. Депутатите подкрепиха въвеждането на извънредно положение в България, което ще продължи един месец – от 13 март до 13 април.

Предложението беше подкрепено от всички 201 депутати, които присъстваха в залата.

До това решение се стигна, заради нарастващите случаи на заразените в страната. Общият им брой вече е 23, сред които има и 3 деца.

Обявеното извънредно положение дава възможност на властите да налагат цялостни забрани, каквито не биха могли да наложат при други обстоятелства. Властите могат да затворят границите, учебните заведения, игрални зали, дискотеки, също и частни бизнеси.

Освен заразените, вече има и един смъртен случай.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че лекарите, медицинските сестри и санитарите ще получат допълнително възнаграждение, заради тежкия труд, който полагат.

„Това е съвсем нова среда и те са хора като нас и те се страхуват и те се уморяват и заради това с една актуализация на бюджета трябва да бъдат стимулирани и да бъде дадена оценка на техния труд със заплащането“, каза той.

Световната здравна организация обяви COVID-19 за пандемия

Според здравната организация разпространението на COVID-19 по целия свят е достигнало етапа, в който може да бъде обявен за пандемия.

До този момент, заразените от коронавируса са 138 152, а смъртните случаи доближават 5 080.

Южна Корея, която в началото беше най-голямото огнище на вируса, извън Китай, докладва че за пръв път от три седмици, повече хора се възстановяват от вируса, отколкото се заразяват.

Нещата не стоят така за Италия, която за 24 часа отбеляза ръст на загиналите от коронавируса. Жертвите нараснаха от 189 до 1016, което е ръст от 23%. Това съобщи Агенцията за гражданска защита в четвъртък.

След като затегна карантината над САЩ и наложи забрана на полетите от и до Европа, президентът Доналд Тръмп обяви, че скоро ще има възможност за тестване в „голям мащаб“ за коронавирус. Той не даде повече информация, но заяви, че са направени промени и вече ще бъде възможно масовото тестване за установяване на вируса.

Испания: Каталуния постави под карантина четири града. Общо 66 000 души нямат право да напускат градовете Игуалада, Одена, Санта Маргарида де Монбуй и Виланова дел Ками. В Испания заразените са 3 869, а смъртните случаи вече са 90.

Литва затвори всички училища, университети и детски градини в страната за две седмици, заради разпространението на коронавируса. В страната има 3 потвърдени случая.

В Сърбия заразените са 31, в Румъния – 70, Гърция – 117, Северна Македония – 9, Албания – 23, Унгария – 19, Хърватия – 27, Словения – 96, Австрия – 428, Швейцария – 1 135.

В Нидерландия заразените нараснаха до 614. Смъртните случаи са 5. Премиерът на страната Марк Рюте заяви, че правителството ще въведе нови мерки за проследяване на новите заразени.

Казахстан обяви за първите си случаи на коронавирус. Двама граждани на страната са дали положителен резултат на тестовете, след завръщането си от Германия, каза министърът на здравеопазването Елжан Биртанов.

Армения също затвори всички учебни заведения. В страната са потвърдени 6 заразени, но 30 души са със съмнения и ще бъдат тествани отново.

Кения потвърди за първи случай на вируса, а Индонезия регистрира втори смъртен случай. Турция потвърждава за втори случай на вируса.

Ситуацията в Иран остава тежка. По официални данни, заразените са 11 364, а смъртните случаи достигнаха 514. Ситуацията се усложнява и заради обвиненията, които отправят някои депутати и министри, че правителството лъже относно смъртните случаи и че те най-вероятно са много повече.

Въпреки че от китайското правителство обявяват голям спад на заразените, там все още такива са 80 814, а смъртните случаи са 3 117.

Най-много тестове се провеждат в Южна Корея – по 20 000 на ден. Заразените в страната досега са 7 979, а смъртните случаи са 71.

В Германия заразените са 3 059, а смъртните случаи са 6. Във Франция заразените са 2 876, но смъртността е по-висока – 61 души.

Етиопия потвърди за първи случай на коронавирус в страната.

Чехия забрани влизането на чужденци и излизането на граждани от страната. Забраната влиза в сила на 16 март. В страната има 117 заразени.

Al Jazeera / WHO / worldometers

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...