2 C
София
вторник, 24 ноември, 2020

Атака върху свободата на словото: Близо 800 независими медии са изтрити от Фейсбук

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Това е война срещу свободата на словото.

Около 800 профила и страници на алтернативни медии, борещи се срещу системата, са били изтрити от Фейсбук.

Стотиците изтрити от Фейсбук и Туитър страници и профили са все на алтернативни медии.

Те се занимат с разкриване на корупция в политиката, теории на конспирацията, разкриват полицейска бруталност и т.н.

Все медии, несъгласни с установения ред, които се опитват да разобличат фалшивите новини, с които ни облъчват всеки ден.

Въпреки че съдържанието на тези сайтове може да бъде оприличено като противоречиво от някои, по-голямата част от тях са имали огромна база от последователи.

Ето какво казват някои от цензурираните потребители на платформата, където свободата на словото липсва:

Джейсън Баслър, The Free Thought Project, 3.1 милиона последователи

„The Free Thought Project“ се изгради като „център за свободомислещи хора и разговори“. И двата социални профила на сайта, във Фейсбук и Туитър, биват изтрити при „чистката“.

Джейсън Баслър, съосновател на проекта през 2013 г., смята, че това което Фейсбук прави е акт на политическа цензура. Това няма нищо общо със заявената от Фейсбук цел, да се изчисти платформата от спам.

Ако това беше просто спам, просто незначителен боклук, те нямаше да бъдат толкова заплашителни, нямаше да ни забранят, нямаше да им пука, нямаше да сме на техния радар.

С превръщането на историята в борба срещу фалшивите новини, самият Фейсбук подвежда потребителите със своя собствена версия на фалшиви новини, казва той.

Това не е нищо повече от политическа цензура и опит да се изкоренят определени политически идеологии.

Николас Бернабе, основател на The Anti-Media, 2.1 милиона последователи

Николас Бернабе, блогър и основател на независимият новинарски агрегатор „Анти-Медия“, вярва, че „най-тревожното“ нещо в третирането на медийните страници от Фейсбук е, че технологичните гиганти се опитват да контролират културния диалог, като се представят за политически неутрални.

Това всъщност може да се възприеме като намеса в изборите, от страна на Фейсбук, защото сме на няколко седмици от междинните избори, а те изтриват около 800 политически ориентирани медийни страници.

Той добавя, че по-голямата част от изтритите страници съдържат „много противопоставящи се, много анти-авторитарни възгледи“, които привличат хора с възгледи – много по-различни от това, което масовите медии могат да предложат.

Мат Савой, The Free Thought Project, 3.1 милиона последователи

Трудно е да се оценят последиците за онези, които са попаднали в чистката, казва Мат Савой от „The Free Thought Project“. Много от засегнатите сайтове ще фалират и „хиляди хора ще останат от работа“.

Това е като смъртен удар. Фейсбук е източник на трафик към уебсайта, където споделяме статиите си. Вече не разполагаме с това. Малкото останали служители, които имаме, ще си тръгнат.

Журналистите нямаха време да се подготвят за тези революционни репресии, казва Савой, и отначало служителите смятаха, че това е просто бъг.

Мат Бергман, Punk Rock Libertarians, 190 000 последователи

Мат Бергман, който основава Punk Rock Libertarians през 2010 г. казва, че неговият подкаст „The Daily Liberator“ е свален от Фейсбук без обяснение. Неговият профил е също временно спрян, както и тези на администраторите на другите страници.

Техните „Условия за ползване“ са сигурно милион страници. Никой не би ги прочел, но със сигурност ако искат да ви забранят, ще могат. Те могат да забранят и CNN, ако искат.

Бергман е подал жалба за възстановяване на профила си.

Дан Дикс, Разследващ журналист, 350 000 последователи

Базираният във Ванкувър, разследващ журналист Дан Дикс, който пише за „The Press for Truth“, заявява, че репресиите във Фейсбук са „чисто политически“, тъй като е видна ролята им на „вратар на политическата мисъл“.

Това, с което се сблъскваме днес е заглушаване на всеки, който се противопоставя на статуквото, без значение дали е от лявата или от дясната страна на политическия спектър.

Репресиите срещу гласовете против статуквото ще се обърнат и ще захапят Фейсбук. Това смята активистът от Лейбъристката партия и политически теоретик Д-р Ричард Барбрук.

Фейсбук и други подобни компании, които се чувстват принудени да налагат повече „традиционна медийна цензура“, вероятно ще усетят масово изселване от платформите си, смята той.

„Проблемът е, че ако го правят твърде често, хората ще отидат другаде, където няма да ги третират така“, завършва той.

Очевидно, свободата на словото не е желана в социалните мрежи, като Фейсбук.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Жените убийци: 16 от най-ужасяващите жени серийни убийци

Когато говорим за серийни убийци, обикновено става въпрос за мъже, но истината е, че някои от най-ужасяващите престъпления са извършвани от...

20 „американски проблеми“, които европейците не могат да разберат

20 "американски проблеми", които европейците не могат да разберат Животът на американците и европейците е много по-различен, отколкото...

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...