10 C
София
четвъртък, 4 юни, 2020

Атака върху свободата на словото: Близо 800 независими медии са изтрити от Фейсбук

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Това е война срещу свободата на словото.

Около 800 профила и страници на алтернативни медии, борещи се срещу системата, са били изтрити от Фейсбук.

Стотиците изтрити от Фейсбук и Туитър страници и профили са все на алтернативни медии.

Те се занимат с разкриване на корупция в политиката, теории на конспирацията, разкриват полицейска бруталност и т.н.

Все медии, несъгласни с установения ред, които се опитват да разобличат фалшивите новини, с които ни облъчват всеки ден.

Въпреки че съдържанието на тези сайтове може да бъде оприличено като противоречиво от някои, по-голямата част от тях са имали огромна база от последователи.

Ето какво казват някои от цензурираните потребители на платформата, където свободата на словото липсва:

Джейсън Баслър, The Free Thought Project, 3.1 милиона последователи

„The Free Thought Project“ се изгради като „център за свободомислещи хора и разговори“. И двата социални профила на сайта, във Фейсбук и Туитър, биват изтрити при „чистката“.

Джейсън Баслър, съосновател на проекта през 2013 г., смята, че това което Фейсбук прави е акт на политическа цензура. Това няма нищо общо със заявената от Фейсбук цел, да се изчисти платформата от спам.

„Ако това беше просто спам, просто незначителен боклук, те нямаше да бъдат толкова заплашителни, нямаше да ни забранят, нямаше да им пука, нямаше да сме на техния радар.“

С превръщането на историята в борба срещу фалшивите новини, самият Фейсбук подвежда потребителите със своя собствена версия на фалшиви новини, казва той.

„Това не е нищо повече от политическа цензура и опит да се изкоренят определени политически идеологии“.

Николас Бернабе, основател на The Anti-Media, 2.1 милиона последователи

Николас Бернабе, блогър и основател на независимият новинарски агрегатор „Анти-Медия“, вярва, че „най-тревожното“ нещо в третирането на медийните страници от Фейсбук е, че технологичните гиганти се опитват да контролират културния диалог, като се представят за политически неутрални.

„Това всъщност може да се възприеме като намеса в изборите, от страна на Фейсбук, защото сме на няколко седмици от междинните избори, а те изтриват около 800 политически ориентирани медийни страници“.

Той добавя, че по-голямата част от изтритите страници съдържат „много противопоставящи се, много анти-авторитарни възгледи“, които привличат хора с възгледи – много по-различни от това, което масовите медии могат да предложат.

Фейсбук
Снимка: Medium

Мат Савой, The Free Thought Project, 3.1 милиона последователи

Трудно е да се оценят последиците за онези, които са попаднали в чистката, казва Мат Савой от „The Free Thought Project“. Много от засегнатите сайтове ще фалират и „хиляди хора ще останат от работа“.

„Това е като смъртен удар. Фейсбук е източник на трафик към уебсайта, където споделяме статиите си. Вече не разполагаме с това. Малкото останали служители, които имаме, ще си тръгнат.“

Журналистите нямаха време да се подготвят за тези революционни репресии, казва Савой, и отначало служителите смятаха, че това е просто бъг.

Мат Бергман, Punk Rock Libertarians, 190 000 последователи

Мат Бергман, който основава Punk Rock Libertarians през 2010 г. казва, че неговият подкаст „The Daily Liberator“ е свален от Фейсбук без обяснение. Неговият профил е също временно спрян, както и тези на администраторите на другите страници.

„Техните „Условия за ползване“ са сигурно милион страници. Никой не би ги прочел, но със сигурност ако искат да ви забранят, ще могат. Те могат да забранят и CNN, ако искат.“

Бергман е подал жалба за възстановяване на профила си.

Дан Дикс, Разследващ журналист, 350 000 последователи

Базираният във Ванкувър, разследващ журналист Дан Дикс, който пише за „The Press for Truth“, заявява, че репресиите във Фейсбук са „чисто политически“, тъй като е видна ролята им на „вратар на политическата мисъл“.

„Това, с което се сблъскваме днес е заглушаване на всеки, който се противопоставя на статуквото, без значение дали е от лявата или от дясната страна на политическия спектър“.

Репресиите срещу гласовете против статуквото ще се обърнат и ще захапят Фейсбук. Това смята активистът от Лейбъристката партия и политически теоретик Д-р Ричард Барбрук.

Фейсбук и други подобни компании, които се чувстват принудени да налагат повече „традиционна медийна цензура“, вероятно ще усетят масово изселване от платформите си, смята той.

„Проблемът е, че ако го правят твърде често, хората ще отидат другаде, където няма да ги третират така“, завършва той.

Очевидно, свободата на словото не е желана в социалните мрежи, като Фейсбук.

RT

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

6 типа токсични хора, които са неволни манипулатори

Има много информация за различните типове токсични хора, като психопати, социопати и нарцисисти. Тези хора използват сложни техники за манипулиране, за...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.