-0 C
София
четвъртък, 26 ноември, 2020

Астрономи от 15 век са наблюдавали странни светлини на тъмната страна на Луната

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Тъмната страна на Луната винаги е била много загадъчна. Преди 50 години, НАСА публикува каталог на лунните явления, въз основа на наблюденията на ранните астрономи.

Дори след като проверява докладите и квалифицира точността им, чрез вторични източници, НАСА открива документи за странни явления, включително трептящи светлини, ярки светкавици и движещи се светлини.

Какво би могло да обясни тези наблюдения?

Спорно е кой е създал първият телескоп, въпреки че е широко прието, че той е изобретен в началото на 17 век. И докато първите модели са били съвсем елементарни с три лещи, то технологията бързо напредва през следващите десетилетия, благодарение на работата на Галилео и Кеплер.

Чрез добавяне на комбинация от изпъкнали лещи, двамата са успели да увеличат драстично способността за увеличение на ранните телескопи, което е позволявало наблюдение на Космоса, както никога досега.

От бележките на Галилей е ясно, че той е успял да види луните на Юпитер, което означава, че е имал доста ясна гледка към нашата Луна.

В архивите на НАСА се забелязват странни записки от началото на 17 век, на англичани от Нова Англия, които пишат, че на тъмната страна на Луната се наблюдава „ярка звездовидна точка“.

Близо век по-късно, италианският астроном Бианкини съобщава за „яркочервена светлина, наподобяваща лъч, пресичаща средата на сенчеста зона“, докато наблюдава кратера Платон.

Друг доклад цитира: „Четири ярки петна. Особено поведение на терминатора“ (терминатор е линията, където тъмната страна на Луната среща светлата страна).

Почти в началото на 19 век, Пиаци съобщава за „светли петна на тъмната страна, видени по време на пет различни лунации“. През 1821 г. Груйтуйзен казва, че е видял „блестящи мигащи петна“ на тъмната страна на Луната.

Според някои, тези странни светлини са продукт на слънчеви изригвания или изхвърляне на коронална маса. Те произвеждат искри в сенчестите области на лунната повърхност. Твърди се, че тези искри са толкова силни, че наподобяват падащ метеорит.

Но според записите има определени области, където явленията се повтарят по-често, особено около кратера Аристарх.

„Мигащи светлини“ на тъмната страна, „смесване на различни цветни светлини в малки петна“ и „звездовидни светлини“ съществуват в продължение на стотици години, дори по време на затъмнения.

НАСА рядко споменава тези странни явления, като казва, че са се случвали често при по-ранните наблюдения, заради неспособността на телескопите да събират нужната светлина.

Но телескопите са ставали все по-мощни през тези векове, особено през 19 век, когато лещите са били по-големи, а телескопите по-усъвършенствани. Към този период астрономията е била достатъчно напреднала, че отхвърлянето на тези наблюдения като примитивни е просто обидно.

А странните светлини, наблюдавани около Аристарх, се наблюдават непрекъснато и в различни цветове, дори и от астрономите на НАСА от Центъра за космически полети „Годард“.

Обясненията за тези цветни светлинни явления варират от високо албедо (мярка за отразяване на повърхността) до проникване на радиоактивен газ.

За хората, които не се връзват на неадекватните отговори на НАСА, тези светлини ще си останат необяснени, а странните явления ще продължават да объркват хората.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Жените убийци: 16 от най-ужасяващите жени серийни убийци

Когато говорим за серийни убийци, обикновено става въпрос за мъже, но истината е, че някои от най-ужасяващите престъпления са извършвани от...

20 „американски проблеми“, които европейците не могат да разберат

20 "американски проблеми", които европейците не могат да разберат Животът на американците и европейците е много по-различен, отколкото...

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...