13.3 C
София
понеделник, 1 юни, 2020

Ако между Северна Корея и Япония избухне война, южнокорейците ще подкрепят Ким Чен Ун, сочи ново проучване

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Ново проучване установи, че ако възникне военен конфликт между Северна Корея и Япония, по-голямата част от южнокорейците биха подкрепили северните си съседи.

Проучването, озаглавено „Ситуацията в Североизточна Азия и възприятието на южнокорейците“ установява, че 45,5% от анкетираните биха подкрепили Северна Корея. 15,1% биха подкрепили Япония, а 39,4% не изказват мнение.

Проучването е проведено от спонсориран от държавата мозъчен тръст, ръководен от научния сътрудник Лий Санг Син. В него са участвали 1000 души и е било проведено от 2018 до октомври 2019 г.

Резултатите бяха представени на 11-ия годишен мирен форум на Корейския институт за национално обединение.

Според Лий, резултатите „не са толкова изненадващи“ за онези, които следят регионалната геополитика. Особено, имайки предвид все по-затоплящите се отношения между двете Кореи. Той също добавя, че политическата принадлежност не е повлияла върху отговорите на участниците.

И двете Кореи бяха окупирани от Япония през по-голямата част от първата половина на 20 век. Едва след Втората световна война и началото на Студената война, Корейския полуостров се разделя.

Тригодишната корейска война все още не е приключила официално. Във вторник обаче, 71 членове на Националното събрание на Южна Корея излязоха с резолюция, призоваваща за официално прекратяване на военните действие между Севера и Юга.

Върховният лидер Ким Чен Ун присъства на три мирни срещи с президента на Южна Корея Мун Дже-Ин, и три срещи с американския президент Доналд Тръмп (включително историческата среща на корейската граница).

Ким се срещна и с китайския президент Си Дзинпин, както и с руския си колега Владимир Путин, за да затвърди периода на историческо затопляне в отношенията с иначе изолираната страна.

При военен конфликт между Северна Корея и Япония, южнокорейците ще подкрепят северните си съседи

Ако между Северна Корея и Япония избухне война, южнокорейците ще подкрепят Ким Чен Ун, сочи ново проучване

„За южнокорейците, Северна Корея е като пакостникът в семейството, черната овца“, казва Лий пред Newsweek.

„Ние мразим и презираме Северна Корея, но в същото време не искаме да виждаме страната побеждавана от други държави.“

„По същия начин, в териториалните спорове между Южна Корея и Япония за островите Лианкур, Северна Корея застана на страната на Южна Корея“, добавя още той.

Двете Кореи наричат морето, което ги дели от Япония Източно море, а Япония, както и по-голямата част от света, го нарича Японско море.

Враждата над спорната морска зона ескалира наскоро, след като съвместен руско-китайски патрул беше обвинен в преминаване на границите на двете страни.

Вижте още: 12 интересни факти за Северна Корея

Преди три месеца, Токио и Сеул вдигнаха изтребители в отговор на това преминаване над спорните острови, като двете държави твърдяха, че патрулът е навлязъл във въздушното им пространство.

Резултатът от този инцидент са нововъведени търговски санкции срещу Южна Корея, която пък отговаря на тях, като напуска съвместния с Япония пакт за споделено разузнаване.

„Това е една от най-лошите фази в историята на нашите отношения, след нормализирането им“, заяви един от служителите на японското външно министерство.

rt

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...