10 C
София
четвъртък, 4 юни, 2020

Африканските слонове ще изчезнат до 2040 година, ако не направим нещо, казват от WWF

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Африканските слонове ще изчезнат до две десетилетия, ако не се предприемат спешни действия за спасяването на един от най-емблематичните животински видове в света, предупреждава Световният фонд за природата (WWF).

Популацията на тези слонове – които са най-едрото сухоземно животно на нашата планета – е намаляла със 70% за последните 40 години. Това се дължи в голяма степен на незаконната търговия със слонова кост, показват данни на независими организации.

По данни на WWF, 20 000 слона се убиват всяка година, за да се задоволи пазара на слонова кост. Това значи по едно убийство на всеки 26 минути.

След като убият слона, бракониерите събират слоновата кост, за да посрещнат нарастващото търсене на продукти, направени от този материал. Слоновата кост може да се използва за орнаменти, декорации, а също и в традиционната азиатска медицина. Понякога се убиват слонове и за източник на месо.

Това бракониерство се извършва въпреки глобалната забрана на продажбата на слонова кост, съгласно многостранния договор CITIES.

Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITIES) е междуправителствено споразумение, което има за цел да гарантира, че международната търговия с екземпляри от диви животни и растения не застрашава тяхното оцеляване.

Въпреки че споразумението влиза в сила още през 1975 година, оказва се, че организираните престъпни мрежи на бракониерите са по-силни от очакваното. Те са замесени в корупция, пране на пари и дори убийства.

Една част от проблема е, че правителствата на африканските държави, в които живеят слоновете, нямат достатъчно ресурси за защита и наблюдение на животните. Убийствата често се случват в отдалечени и недостъпни места.

Бракониерите убиват африканските слонове по особено болезнен начин

Африканските слонове ще изчезнат до 2040 година, ако не направим нещо, казват от WWF
90% от африканските слонове са избити през изминалия век, по данни на WWF

„Бракониерите обикновено използват „Калашников“ или отровни стрели“, казва в изявление координаторът на WWF за Западна Африка Пауел Де Вахтер.

„Тези оръжия нараняват животното, но не го убиват веднага. След като слонът падне на земята, бракониерите разрязват сухожилията му, за да го обездвижат, осъждайки животното на болезнена смърт“.

Вижте още: Северна Америка е загубила почти 30% от популацията си на птици само за 49 години

Африканските слонове се срещат в 37 страни на африканския континент и са категоризирани като „уязвими“ от Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Днес са останали около 415 хиляди слона в дивата природа, според WWF.

Африканските слонове играят решаваща роля в екосистемата, помагайки за поддържането на стабилни местообитания за много други видове.

Популацията на африканските слонове е достигала до 5 милиона през миналия век. Тази цифра обаче намалява с всеки изминал ден, поради бракониерството и други фактори като раздробяване на местообитанията или дори загубата им.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

6 типа токсични хора, които са неволни манипулатори

Има много информация за различните типове токсични хора, като психопати, социопати и нарцисисти. Тези хора използват сложни техники за манипулиране, за...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.