-5.3 C
София
неделя, 17 януари, 2021

9 древни индийски символи и тяхното значение

Още новини

9 древни индийски символи и тяхното значение.

Индуизма, като много стара религия е пълна със символизъм. Съществува голямо разнообразие от древни свещени символи, които представляват философии, учения, богове и богини.

Много индийски символи са свързани с тайните на космоса и мистериите на времето.

В този списък ще разгледаме някои от най-свещените и значими древни индийски символи и тяхното значение.

Калачакра (колелото на времето)

9 древни индийски символи и тяхното значение
Снимка: By Kosi Gramatikoff, photography using Sony Cybershot DSC-S70, digitally mastered Adobe Photoshop CS2, KPT, EQLZ – Собствена творба, Public Domain, Link

Буквално казано, кала е „време“, а чакра е „колело“, тоест Калачакра означава „колелото на времето“ или „времеви цикли“.

В най-повърхностно ниво бихме могли да кажем, че Калачакра е същността на всичко. Или по друг начин казано, всичко, което съществува е от естеството на времевите цикли. Нищо не съществува извън тази постоянна връзка на променящите се цикли.

Ако погледнем навън към вселената с многото галактики и слънчеви системи, можем да видим безкрайни цикли на промяна, съществуващи в миналото, настоящето и бъдещето. По този начин, всяко нещо съществува в рамките на Външната Калачакра.

Вътрешната Калачакра се отнася до процесите на човешката бременност и раждане, функциите на човешкото тяло, физическото съществуване на човека. Но освен това, Вътрешната Калачакра се отнася и към динамичното влияние, което комплексът ум/тяло оказва върху околната вселена.

От тук стигаме до чистата форма на Калачакра, наричана още алтернативна. Тя описва духовните методи, които водят до просветление под формата на Калачакра.

АУМ (ОМ)

АУМ (или ОМ) символизира вселената и крайната реалност. Това е най-важният индийски символ. В зората на сътворението, от празнотата се появява една сричка, състояща се от три букви АУМ (често срещана и като ОМ). АУМ се счита за първият звук, който отеква в създадената вселена.

ОМ представлява миналото, настоящето и бъдещето, безкрайността. Ом е всичко. Ом е вечно. Ом ще съществува винаги, то е божествено. Ом е основната и най-важна мантра.

Според някои тълкувания, АУМ представлява трите аспекта на Бога: Брахма (А), Вишну (У) и Шива (М).

Авраамическите религии са взаимствали за своето Амин („да, наистина“,“да бъде“) от санскритското АУМ (ОМ).

Свастика – един от най-древните символи в човешката история

9 древни индийски символи и тяхното значение
Снимка: By MennasDosbin – Own work, CC BY-SA 4.0, Link

Свастиката е един от най-старите и най-разпространените символи на планетата Земя.

Смята се, че свастиката е универсален символ и се използва от множество култури и древни цивилизации. Думата „свастика“ идва от санскрит и означава „това, което е добро“ или „всичко е наред“. В индуизма, това е много свещен символ, дълбоко свързан с късмет и просперитет.

Свастиката е дълбоко вкоренена в индийската култура. Тя се рисува в храмовете, в домовете, по дрехите, същото така се използва и при погребалните ритуали.

Шри Янтра – свещена геометрия използвана от хиляди години

Снимки: By HST108 – Own work, Public Domain, Link

Шри Янтра е красива и много сложна свещена геометрия, използвана за поклонение, преданост и медитация в продължение на хиляди години.

Шри Янтра е свещен геометричен модел, използван от мъдреците в Йога, за да разгадаят тайните на вселената. Той се характеризира с девет взаимосвързани триъгълници, които се излъчват от една централна точка.

Четирите изправени триъгълници представляват мъжката страна (Шива), а петте обърнати триъгълници – женската страна (Шакти) – Божествената майка.

Като цяло Шри Янтра се използва като символ на връзката или единството на мъжкото и женското божество. Може да се разглежда и като единството и връзката на всичко в космоса.

Нага (змията) – символ на кундалини енергията

By Dineshkannambadi at en.wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17281216

Змията или Нага (от санскрит за божество под формата на много голяма змия) символизира кундалини енергията, която е в спящо състояние вътре в човека.

Кундалини или сексуалната енергия, скрита в Муладхара чакра се сравнява с навита змия. Когато човек, чрез определени духовни практики активира кундалини, тя като увита змия се издига нагоре през всяка една от чакрите, докато достигне най-горната чакра, Сахасрара, при което човекът получава просветление и най-голямото блаженство.

За индийците, Нага символизира живота. Чрез смяната на кожата си, тя е символ на прераждането, смъртта и смъртността. Змиите са символ на изначалната енергия и изцелението.

В много индуски общества, змиите се считат за пазители на дома, затова се казва, че когато змия влезе в живота ти, започва време на творчество и мъдрост.

Лотос – националното растение на Индия

Лотосът е символ на култура и етикет, и е националното и най-свято цвете в Индия. То символизира сътворението, съвършената красота, и се свързва с Вишну, Брахма и Лакшми, както и с чакрите.

Цветът на лотоса е обещание за чистота и непривързаност. Въпреки че расте в кал и мръсотия, красивият лотос остава чист, плувайки над водата.

Лотосът разкрива: „Този свят е само един от многото етапи, през които преминаваме“. Брахма, създателят винаги медитира на лотос, както и много други божества, като Вишну, Ганеша и Парвати, които държат лотос в ръцете си. Този символ много често се изобразява върху жилищата, превозните средства и сградите в Индия.

Бинди – всички сме го виждали, но какво означава

By Tejal Patel – https://www.flickr.com/photos/tejspics/418806036, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6877656

Бинди (от санскрит бинду, означава „точка, капка“) е червена точка, която се носи в центъра на челото, където се намира третото око, най-вече от хинду и джай жени.

Думата Бинду датира от химна на сътворението, известен като Насадия Сукта в Ригведа (1700-1100 г.пр.н.е). Бинду се счита моментът, при който творението започва и може да стане единство. Описва се също и като „свещен символ на космоса в своето непроявено състояние“.

Бинди е светла точка, в повечето случаи с червен цвят, нанесена в центъра на челото, между веждите, и се носи в Индийския субконтинент. Бинди в индуизма, будизма и джайнизма се свързва с Аджна чакра – чакра на третото око.

Тя запазва енергията и засилва концентрацията. Бинду е точката, околото която се създава мандала, която представлява вселената.

През ведическите времена, бинди е било създадено, като средство за преклонение пред интелекта на човека. Затова се е използвала както мъже, така и от жени. Преклонението пред интелекта се извършвало, за да се гарантира, че мисли, реч, действия, навици и като цяло характера на човека стават чисти.

Един силен интелект може да помогне за взимане на благородни решения в живота, да бъде в състояние да се изправи срещу предизвикателствата в живота с кураж, и да признае и приветства добрите мисли в живота.

Убежденията били, че по този начин може да се образува силен индивид, силно семейство и силно общество. Червеното представлява чест, любов и благоденствие, поради което се носи, за да символизира тези аспекти.

Шива Натараджа – красив аватар на краля на танца

Натараджа е популярно изображение на хиндуисткия бог Шива в танцувална поза. Този аватар е послание, че невежеството може да бъде преодоляно само чрез знания, музика и танци. Освен, че е известен като бог на разрушението, бог Шива е известен и като Натараджа – „Властелинът на танца“.

Неговият танц на блаженството, заедно с ореола от пламъци, означава създаване и унищожаване на космоса в един вечен цикъл на регенерация (безкраен цикъл от време).

Шива балансира на един крак върху Апасмара, джудже-демон, символ на тъмнината и невежеството. Другият крак вдигнат във въздуха, представлява освобождението от тези злини. Горната дясна ръка на Шива държи „думро“, двустранен барабан, който символизира създаването.

С долната си дясна ръка, той прави абхая мудра, която прогонва страха. Горната му лява ръка държи „Агни“, огънят, който ще унищожи вселената (космическото унищожение). Долната лява ръка сочи към повдигнатият крак, а дясната прави жест на защита.

Дармачакра – колелото на закона

By Photo Dharma from Sadao, Thailand – 001 Dhammacakka, 7c, Dwaravati, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59879615

Дармачакра, в превод „Колелото на закона“ е символ, представляващ дхарма, което е учението на пътя към просветление на Буда. Колелото на Дхарма също така е един от осемте благоприятни символи, наречени Аштамангала. Подобен символ е също използван и в джайнизма.

Символа Дхармачакра представлява колело на колесница с осем и повече спици. Това е един от най-старите известни будистки символи, намирани в индийското изкуство. Оттогава досега Дхармачакра е използвана като символ от всички будистки нации. В нейната най-опростена форма Дхармачакра е призната глобално като символ на будизма.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново