4.4 C
София
четвъртък, 3 декември, 2020

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията е адресирана до...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям Бар. Дискриминацията е...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател. Вижте обръщението тук: https://www.facebook.com/100006542380422/videos/2844374072457311/ "Обръщам...

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства попадат в природата...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад Хасан пред Al...

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната кора от праисторически времена.

Това са разнообразни фрагменти от черупки и скелети от безгръбначни и гръбначни животни, остатъци от телата на растения и животни. При благоприятни условия, вкаменелостите могат да се съхранят за милиони години.

Но не винаги това са само фрагменти – понякога, както ще видите в тази статия, телата на цели животни са откривани замръзнали от хиляди години.

Това са 8-те най-добре запазени вкаменелости, които все още смайват учените:

Нодозавър на 110 милиона години

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали
Снимка: ケラトプスユウタ, shorturl.at/ciqyY

Този динозавър е толкова добре запазен, че прилича на мумия. Според учените, той е бил отнесен в морето от придошла река, потънал е на гърба си и е бил притиснат в дъното на океана. Той е толкова добре запазен, че все още има черва и тежи 1133 кг от първоначалните си 1360 кг.

Този вид динозаври са растителноядни и са подбирали специален вид папрат. Окраската на динозавъра е била червено-кафява.

Догор – кученце на 18 хиляди години

Догор е запазен кучешки екземпляр, открит в сибирската пермафроста (вечна замръзналост) през 2018 г. Това е забележително добре запазено двумесечно мъжко кученце с козина и дори мустаци. Установено е, че животното е на 18 хиляди години.

То е кръстено „Догор“, което на местният език означава „приятел“. Останките озадачават учените, защото генетичните тестове показват, че животното не е нито куче, нито вълк. Възможно е да е непознат досега прародител на двата вида.

Крак на Мегалаптерикс

Снимка: Ryan Baumann, shorturl.at/knxQZ

Това, на което се натъкват учените е идеално запазена долна част от крак с нокти, плът и мускули. Кракът е част от последният вид птици Моа, който вече е изчезнал.

В продължение на милиони години в Нова Зеландия процъфтяват девет вида от тези големи, нелетящи птици. Птиците изчезват малко след като пристигат хората в Нова Зеландия преди около 700 години.

Люба – бебе мамут на 42 хиляди години

Снимка: Ruth Hartnup, shorturl.at/pryWX

Люба е бебе мамут, открит през 2007 г. от сибирски пастир и двамата му синове. Люба е едномесечен мамут, починал преди близо 42 хиляди години. Бебето е женски мамут и е открито с непокътната кожа и органи, а млякото на майката е все още в стомаха му.

Люба е първият толкова добре запазен мамут, откриван някога, което помага на учените да открият повече информация за изчезването на нейният вид.

36 000-годишен степен бизон

Снимка: Di Bernt Rostad, shorturl.at/ijEJV

През лятото на 1976 г., семейство миньори откриват невероятно запазен труп на мъжки степен бизон, запечатан в лед, близо до град Феърбанкс, Аляска. Бизонът е изложен в Музея на Севера към Университета на Феърбанкс, Аляска.

Тези величествени, дългороги същества са изчезнали преди около 8000 години, по време на ранния период на Холоцена – настоящата геоложка епоха.

Мумия на Едмонтозавър

Снимка: Dinosaurzooipad, shorturl.at/nuEJ7

Преди повече от век, екип от баща и син палеонтолози (Щернбергите) разкрива изключително добре запазен Едмонтозавър в пустините на Уайоминг, САЩ.

Динозавърът е изключително добре запазен. Кожата, сухожилията и други меки части са толкова добре запазени, че позволяват да се извършват задълбочени изследвания. Мумията на динозавъра в момента се намира в Американския природонаучен музей.

Сибирско конче на 42 хиляди години

Учени откриха малко конче в Сибир на възраст 42 000 години. Кончето е толкова добре запазено, че е имало още течна кръв. Това е най-старата кръв в света.

Жребчето е кръстено Лена и е от ледниковия период. Открито е в кратера Батагайка в източен Сибир и се смята, че е било само на два месеца, когато е умряло. Причината е за смъртта е най-вероятно удавяне в кал.

Юка – 39 000-годишен мамут

Снимка: Cyclonaut, shorturl.at/mpyL1

Юка е мумифициран мамут, бродил по земята преди около 39 хиляди години. Юка е намерена в сибирската пермафроста и е била на възраст между 6 и 11 години, когато е умряла. Това е един от най-добре запазените мамути в историята на палеонтологията.

Юка е толкова добре запазена, защото е е била постоянно замръзнала, до момента на нейното откриване.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

„Кое би предпочел?“ – 80 въпроса, с които да се забавлявате

"Кое би предпочел?" е известна игра, подходяща за забавление с приятели или със семейството. Играта е много лесна: ние ви задаваме различни въпроси, а...

Потънал ли е наистина Титаник и защо е било забранено на оцелелите да разказват?

През 1910 г., седем мъже се срещат на остров Джекил, край бреговете на щата Джорджия, САЩ. Там планират създаването на нова централна банка, наречена...

Жените убийци: 16 от най-ужасяващите жени серийни убийци

Когато говорим за серийни убийци, обикновено става въпрос за мъже, но истината е, че някои от най-ужасяващите престъпления са извършвани от жени серийни убийци. Вижте...

20 „американски проблеми“, които европейците не могат да разберат

20 "американски проблеми", които европейците не могат да разберат Животът на американците и европейците е много по-различен, отколкото си мислите. И макар, че не е...

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия, които могат да...