18.8 C
София
вторник, 29 септември, 2020

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната кора от праисторически времена.

Това са разнообразни фрагменти от черупки и скелети от безгръбначни и гръбначни животни, остатъци от телата на растения и животни. При благоприятни условия, вкаменелостите могат да се съхранят за милиони години.

Но не винаги това са само фрагменти – понякога, както ще видите в тази статия, телата на цели животни са откривани замръзнали от хиляди години.

Това са 8-те най-добре запазени вкаменелости, които все още смайват учените:

Нодозавър на 110 милиона години

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали
Снимка: ケラトプスユウタ, shorturl.at/ciqyY

Този динозавър е толкова добре запазен, че прилича на мумия. Според учените, той е бил отнесен в морето от придошла река, потънал е на гърба си и е бил притиснат в дъното на океана. Той е толкова добре запазен, че все още има черва и тежи 1133 кг от първоначалните си 1360 кг.

Този вид динозаври са растителноядни и са подбирали специален вид папрат. Окраската на динозавъра е била червено-кафява.

Догор – кученце на 18 хиляди години

Догор е запазен кучешки екземпляр, открит в сибирската пермафроста (вечна замръзналост) през 2018 г. Това е забележително добре запазено двумесечно мъжко кученце с козина и дори мустаци. Установено е, че животното е на 18 хиляди години.

То е кръстено „Догор“, което на местният език означава „приятел“. Останките озадачават учените, защото генетичните тестове показват, че животното не е нито куче, нито вълк. Възможно е да е непознат досега прародител на двата вида.

Крак на Мегалаптерикс

Снимка: Ryan Baumann, shorturl.at/knxQZ

Това, на което се натъкват учените е идеално запазена долна част от крак с нокти, плът и мускули. Кракът е част от последният вид птици Моа, който вече е изчезнал.

В продължение на милиони години в Нова Зеландия процъфтяват девет вида от тези големи, нелетящи птици. Птиците изчезват малко след като пристигат хората в Нова Зеландия преди около 700 години.

Люба – бебе мамут на 42 хиляди години

Снимка: Ruth Hartnup, shorturl.at/pryWX

Люба е бебе мамут, открит през 2007 г. от сибирски пастир и двамата му синове. Люба е едномесечен мамут, починал преди близо 42 хиляди години. Бебето е женски мамут и е открито с непокътната кожа и органи, а млякото на майката е все още в стомаха му.

Люба е първият толкова добре запазен мамут, откриван някога, което помага на учените да открият повече информация за изчезването на нейният вид.

36 000-годишен степен бизон

Снимка: Di Bernt Rostad, shorturl.at/ijEJV

През лятото на 1976 г., семейство миньори откриват невероятно запазен труп на мъжки степен бизон, запечатан в лед, близо до град Феърбанкс, Аляска. Бизонът е изложен в Музея на Севера към Университета на Феърбанкс, Аляска.

Тези величествени, дългороги същества са изчезнали преди около 8000 години, по време на ранния период на Холоцена – настоящата геоложка епоха.

Мумия на Едмонтозавър

Снимка: Dinosaurzooipad, shorturl.at/nuEJ7

Преди повече от век, екип от баща и син палеонтолози (Щернбергите) разкрива изключително добре запазен Едмонтозавър в пустините на Уайоминг, САЩ.

Динозавърът е изключително добре запазен. Кожата, сухожилията и други меки части са толкова добре запазени, че позволяват да се извършват задълбочени изследвания. Мумията на динозавъра в момента се намира в Американския природонаучен музей.

Сибирско конче на 42 хиляди години

Учени откриха малко конче в Сибир на възраст 42 000 години. Кончето е толкова добре запазено, че е имало още течна кръв. Това е най-старата кръв в света.

Жребчето е кръстено Лена и е от ледниковия период. Открито е в кратера Батагайка в източен Сибир и се смята, че е било само на два месеца, когато е умряло. Причината е за смъртта е най-вероятно удавяне в кал.

Юка – 39 000-годишен мамут

Снимка: Cyclonaut, shorturl.at/mpyL1

Юка е мумифициран мамут, бродил по земята преди около 39 хиляди години. Юка е намерена в сибирската пермафроста и е била на възраст между 6 и 11 години, когато е умряла. Това е един от най-добре запазените мамути в историята на палеонтологията.

Юка е толкова добре запазена, защото е е била постоянно замръзнала, до момента на нейното откриване.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Абонирайте се за нас безплатно и ще получите подарък - нашата е-книга!

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...