-8.2 C
София
неделя, 17 януари, 2021

8 неща, които ще изчезнат, ако пчелите измрат

Още новини

8 неща, които ще изчезнат, ако пчелите измрат.

Измирането на пчелите и изчезването на човека вървят ръка за ръка. Изчезването на пчелите ще доведе до срив на световната икономика и глобален глад. А това води и до залязването на човешката раса.

Вижте, кои неща ще изчезнат първо, ако поради някаква причина пчелите измрат:

1. Световните хранителни запаси

Не може да се спори, че пчелите са важна част от опрашването и селското стопанство, но повечето хора не са напълно информирани, колко точно важни са те.

Днес в света има 100 основни сорта култури, които съставляват 90% от човешкото хранене. За пример само ще дадем ябълки, царевица, банани и други.

Пчелите са основните опрашители на 70% от тези култури. Това означава, че около 63% от нашите хранителни запаси са пряко зависими от пчелите.

Вижте още: 17 причини за изчезване на човечеството до 1000 години

Въпреки че има и други видове, които могат да опрашват, ефектът, който оказват те е минимален. Прилепите, например, са следващият важен опрашител, но те предпочитат растения със специфични цветове.

Тези култури, като агаве, гуава, смокини и т.н., съставляват далеч по-малка част от хранителните продукти и не биха били достатъчни, за да поддържат 7 милиарда човешки същества.

2. Кафе индустрията

Освен плодове и зеленчуци, пчелите са основните опрашители и на кафето. Тоест без опрашители, световният запас на кафе ще намалее драстично и индустрията ще загуби рентабилността си.

На пръв поглед, това не изглежда като световна катастрофа. Все пак кофеинът не е човешка „нужда“, а краят на кафето не означава глад. Но се оказва, че голяма част от световната индустрия разчита на производството и продажбите на кафе.

Само през 2016 г., международната верига кафенета Старбъкс печели 21.3 млрд. долара бруто. А от май 2017 г., веригата има 245 000 служители. Кафето също е ценен продукт в Латинска Америка, по-специално в Гватемала, където голяма част от населението работи в кафе-индустрията.

Без пчелите, тази многонационална кафе-империя ще се срине, оставяйки стотици хиляди хора по целия свят без работа.

3. Текстилната индустрия

Памукът е най-популярната материя в Съединените щати, а и не само. Исторически погледнато, памукът е една от най-големите кеш култури, които някога са се развивали на американска земя, а голяма част от историята на страната е пряк резултат от това растение.

Днес се оценява, че 60% от женското облекло и 75% от мъжкото съдържат памук като основен материал, като почти половината от всички дрехи на пазара на САЩ съдържат чист памук.

*Кеш култура е тази, която се отглежда специално, за да се продава и печели.

Както бихте предположили, пчелите са отговорни за по-голямата част от опрашването на памука в Съединените щати. Тоест без пчели тази продукция на стойност 2 млрд. долара ще изчезне, като заедно с нея ще изчезнат и меките, удобни дрехи.

Макар че за хората в развития свят, това ще бъде само едно неудобство, слабо развитите части на света ще бъдат засегнати най-много, тъй като памучната тъкан е начин за охлаждане под горещото слънце, като същевременно пази и кожата.

4. Производството на ядки

Медоносните пчели са от съществено значение за отглеждането на много видове ядки, включително (но не само) бадеми и кашу. Най-голямата компания за бадеми в света, отговорна за 80% от световния пазарен дял, силно подчертава значението на пчелите за опрашването на техните култури.

Всъщност, това търсене на пчели е толкова високо, че бадемовата индустрия на стойност 3 млрд.  долара, притежава повече от половината от цялата популация на пчели в САЩ.

Кашуто е друга ядка, която се възползва от пчелите. В Африка, кашуто, отглеждано с опрашване от медоносни пчели има 200% увеличение в добива в сравнение с изкуствено опрашваните ядки.

Благодарение на пчелите, семейните ферми в тези райони успяват да удвоят финансите си и печелят допълни приходи, като продават меда и восъка на пчелите.

Ако пчелите изчезнат, не само че производството на ядки в света ще намалее значително, но и много от микропредприятията в развиващите се райони ще бъдат изключени от бизнеса.

5. Индустрията за биогорива

Нарастваща тенденция в сектора на възобновяемите енергийни източници е биогоривото. Биогориво се наричат всички твърди, течни и газообразни горива, което се произвеждат от биологични суровини.

Тази нова технология има способността да революционизира горивната индустрия и да създаде по-устойчив начин за пренос на електроенергия и много компании вече се възползват от нея, особено в Канада.

Тези биогорива обикновено включват съставки, опрашвани от пчели. Един забележителен пример е горивото на базата на рапица. Нейният имунитет към студа, високото съдържание на мазнина и некорозионни свойства я правят идеален избор в сравнение с другите растения.

Разбира се, мазнината в рапицата не би могла да съществува без пчелите, които опрашват растението и го поддържат живо. Ако пчелите изчезнат, ще изчезне и индустрията за биогорива – доходоносно поле, което освен, че носи много работни места, но и възобновяеми решения на едни от най-големите проблеми в нашия свят.

6. Месна промишленост

За успешното отглеждане на говеда за месо, ви трябват: зърнено-житни култури, маслодайни растения и странични продукти (вторични продукти, получени от производствен процес или химическа реакция).

Зърнените култури се самоопрашват чрез вятъра, така че те все още биха съществували без пчелите. Страничните продукти могат да бъдат получени от всичко с хранителна стойност. Те просто осигуряват на кравите допълнителни хранителни вещества и калории. Растителната мазнина, от друга страна, се получава само от растения, опрашвани от пчели, като рапица и слънчоглед.

Проблемът при месната промишленост е, че без тази растителна мазнина, добитъкът не може да достигне своя пълен размер и оптимално здраве. Тази мазнина е основният източник на протеини за кравите, което им помага да растат и да осигуряват много месо за потребителя.

Кравите, които имат недостиг на тези мазнини ще страдат от здравословни проблеми, като забавен растеж, ниски нива на зачатие и още. Без силна популация на пчели, която да опрашва растенията, не само ще намалее производството на плодове и зеленчуци, но и на това на месо.

7. Световната икономика

Американската икономика няма да е единствената икономическа система, която ще пострада от изчезването на пчелите. В много части на Латинска Америка продажбата на банани поддържа цялата икономика. Тези страни изнасят средно 13 милиона тона банани годишно, в сравнение с около 2 млн. тона от Азия и 600 хил. тона от Африка.

В Азия основните селскостопански продукти включват памук, маслодайни растения и различни плодове. Те представляват почти 4% от БВП на Китай. Африканската икономика също разчита на уникалните видове плодове и зеленчуци, които растат на континента, както и маслодайните растения.

Както вече сте разбрали, всичко това зависи от пчелите. Само медоносните пчели осигуряват реколти за 15 млрд. долара всяка година по света. А всеки вид пчелен мед осигурява 30 млрд. долара годишни приходи.

Изчезването на пчелите ще има катастрофални последици за световната икономика и международната търговия, създавайки редица кризи, които биха засегнали всяка част на света.

8. Човешката раса

Всички тези мащабни негативни последици са накарали някои учени и инженери да вярват, че хората няма да оцелеят дълго след изчезването на пчелите. Според други, все още скептични по отношения на тази теория, хора, изчезването на пчелите „няма да причини изчезването на хората, но би причинило големи икономически трудности и може би глад.“ – кореспондент на ББС.

Но голяма група други учени твърдят, че изчезването на пчелите и изчезването на човека вървят ръка за ръка. Всъщност, учените в ежегодният Earthwatch дебат гласуваха, че пчелите са най-ценните видове на цялата планета, надминавайки гъбичките, планктона, прилепите и дори приматите.

Един учен от конференцията, д-р Джордж Макгавин, дори призна, че „свят без пчели би бил пълна катастрофа“. Само времето може да покаже коя страна е правилна.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново