-2.6 C
София
петък, 15 януари, 2021

8 древни града, за които най-вероятно не сте чували

Още новини

Когато говорим за древни градове, винаги се сещаме за Теотиуакан, Мачу Пикчу, Помпей и т.н.

Въпреки че днес сме открили много запазени древни градове, има още стотици такива селища, които предстои да бъдат открити и проучени.

Броят на древните градове открити днес е смайващ, а повечето от тези антични селища са на по няколко хиляди години.

Много от тях са изключително добре запазени и са доказателство за изключително сложни култури, съществували на нашата планета в далечното минало.

Днес ще разгледаме няколко не толкова популярни древни селища:

Сиудад-Пердида, или „Изгубеният град“

Ciudad Perdida

Разположен в Сиера Невада, Колумбия, Сиудад-Пердида е един от многото древни градове непознати за мнозина. Тези невероятни древни руини предхождат града на инките, Мачу Пикчу, с близо 7000 години.

Древното селище е „открито“ през 1972 г. и археолозите смятат, че е бил столица, която е свързвала няколко други селища в района, принадлежащи на хората Тайрона.

Сиудад-Пердида се състои от серия от 169 тераси издълбани в планинския склон, с облицовани пътища и няколко малки кръгови площадки. Входът е достъпен само за тези, които изкачат около 1200 каменни стъпала през гъстата джунгла.

Скара Брей

Skara Brae   Orkney Islands  (07o)

Отново селище, за което са чували шепа хора. Разположен на най-големия от островите Оркни, Шотландия, този древен град предшества както Великите пирамиди на Египет, така и Стоунхендж в Англия. Градът е бил загубен, докато тежки атмосферни условия не го изкарват наяве пред 1850 г.

Селището се състои от осем скупчени къщи, които са били обитавани около 3180 г.пр.н.е. – 2500 г.пр.н.е. Счита се за най-запазеното неолитно селище в Европа. Наричат го „Шотландският Помпей“, заради отлично запазените останки.

Древният град Карал

Caral 1.JPG
By I, KyleThayer, CC BY-SA 3.0, Link

Изследователите смятат, че Карал е бил дом на една от първите сложни древни цивилизации, обитавали Северна и Южна Америка.

Този 5000-годишен мегаполис пази сложни конструкции, които доказват изобретателността на древния човек. В града е имало шест големи стъпаловидни пирамидални структури, амфитеатри, храмове и разбира се жилищни сгради.

Според данни, в града са живеели близо три хиляди души. През 2001 г. град Карал влиза в Списъка на Световното наследство ЮНЕСКО.

Хатра: Столицата на древно царство

Този древен град се намира в днешен Ирак и е една от най-известните древни столици на първата арабска държава. Невероятната архитектура на Хатра и здравите, солидни стени и кули са устоявали на много нашествия през времето, включително на римляните.

Хатра е бил един от най-важните търговски центрове на партите, но е бил разрушен по време на инвазията на Сасанидите.

През 2015 г. войниците на ИДИЛ нападат града, ограбват го и го разрушават.

Чан Чан 

Return to Chan Chan

Чан Чан е археологически обект в Перу, който се намира в района Ла Либертад на около 5 km западно от Трухильо.

Градът е построен от народа на Чиму около 850 г. и функционира до завладяването му от Инките през 1470 г. Чан Чан е бил столица на империята и в него са живели около 30 000 жители.

На 28 ноември на 1986 г. Чан Чан става част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Градът е силно застрашен от бури, причинени от явлението Ел Ниньо, които водят до тежки дъждове и наводнения на перуанския бряг.

Чан Чан се намира в плодовит регион, богат на вода. Освен наводненията, развалините са претърпели щети от земетресения и крадци.

Меса Верде 

Mesa Verde National Park

Меса Верде е национален парк в САЩ, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Паркът се разпростира на площ от 211 km2 и е известен най-вече с няколкото места с каменни жилища на индианското племе анасази, построени около 1200 г.

Меса Верде на испански означава зелено плато (буквално зелена маса). Височината му е от 1 900 до 2 600 m.

Методите за строене на жилища на анасазите им позволявали да строят жилища с по 150 стаи. Интересното е, че както много други древни култури и цивилизации, анасазите изчезнали мистериозно около 1300 г.

Мохенджо-Даро 

Снимка: By Saqib Qayyum – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Мохенджо-Даро е древен град на Индската цивилизация, възникнал около 2600 г. пр.н.е. Намира се в Пакистан, провинция Синд.

Бил е сред най-големите и значими градове-центрове на изчезнала цивилизация по долината на река Инд, същевременно явяващ се един от първите градове в историята на Южна Азия, а и на света.

Съвременник е на древните цивилизации на Древен Египет и Двуречието от т.нар. плодороден полумесец.

Мохенджо-Даро означава „Хълмът на мъртвите“ на сидхи. Главният въпрос, който тормозите учените е защо преди 3500 години градът заедно с цивилизацията е изчезнал и къде са отишли неговите жители.

Археологическите данни говорят, че града не е разрушен от нашественици, а и не са открити следи от оръжия, които да потвърдят военни действия.

Амарна 

Central City Amarna (IV)

Амарна или Ахетатон е град в Древен Египет. Построен е в края на 15 век пр.н.е. от фараона Аменхотеп IV (Ехнатон), който превръща Ахетатон в своя резиденция и столица на Египет вместо Тива, а така също и в център на въведения от него култ към бог Атон.

Храмовете в Амарна се отличават от традиционните древноегипетски храмове по това, че са отворени – без тавани и врати. През първата половина на 14 век пр.н.е., при фараона Хоремхеб, който окончателно премахва култа към бог Атон, започва унищожаването на изоставения вече град.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново