11.6 C
София
неделя, 27 септември, 2020

7-те църкви на Антарктида

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

7-те църкви на Антарктида.

Антарктида официално се счита за пустиня, което я прави най-голямата такава в света. Но дори и в този леден пейзаж, изследователите и учените, борейки се смело с климатичните условия, намират време за религия.

С тези седем църкви използвани за религиозни практики, Антарктида става най-южното място за поклонение в света…

1. Снежна църква

7-те църкви на Антарктида

Намираща се на Американската научна станция на остров Рос, Снежната църква не е от най-късметлийските църкви. Въпреки, че е построена на изолирано замръзнало поле, църквата е била унищожена от пожар два пъти.

Сегашната църква е построена от сезонните жители на станцията и разполага със специален стъклопис, на който е изобразена Антарктида. През зимата, станцията е домакин на около 200 души, а през лятото понякога стигат до 1000.

Църквата прави всичко възможно да се погрижи за всички поклонници от всички религии. Отец Майкъл Смит дори е известен с провеждането на будистки и Бахай церемонии.

2. Църква „Тринити“

7-те църкви на Антарктида

Православната църква е построена в Русия през 1990 г. от сибирски кедър и след това е транспортирана на Руската антарктическа станция чрез товарен кораб. Намира се на остров Кинг Джордж.

Въпреки разрушителната сила на полярните ветрове, дървената конструкция с руски дърворезби се извисява на 15 метра.

Православната църква може да приюти до 30 посетители и да се грижи за духовните нужди на персонала от близките руски, полски, корейски и чилийски станции. Някои услуги действително се извършват на испански език.

Задължение на свещениците е и молитва за душите на 64-те руснаци изгубили живота си в различни експедиции. Въпреки, че рядко се използва целия капацитет, църквата е извършила сватбена церемония между руски и чилийски учени, както и кръщение.

3. Пещерната Католическа църква

7-те църкви на Антарктида

Пещерната църква е със стени, направени от лед и е най-южното място за поклонение на всяка религия в света. Тя е постоянен католически храм на аржентинската база и научно изследователска станция, основана през 1955 г.

В резултат на географската ширина, и денят и нощта са дълги 4 месеца и нощното небе често озарява църквата с красивото Северно сияние.

4. Църква „Сан Франциско де Асис“

„Сан Франциско де Асис“ e Римокатолическа църква, разположена на базата Есперанза, администрирана от Аржентина, на северния край на Антарктическия полуостров. Основана на 18 февруари 1976 г. и инсталирана от аржентинската армия, това е първият католически параклис на Антарктическия континент.

Параклисът осигурява духовна подкрепа на жителите и персонала на базата. Първият и свещеник е бил йезуитът Буенавентура Де Филипис, роден в Италия.

5. Църква „Свети Иван Рилски“, Остров Ливингстън

7-те църкви на Антарктида
Снимка: SnowSwan

Сгушена в снега се намира православната църква „Св. Иван Рилски“ на българската база „Св. Климент Охридски“, създадена през 1988 от четиричленният български екип.

Въпреки, че изглежда доста обикновена, тя си има църковна камбана, която е била дарена от бившия вицепремиер на България, който е работил като лекар в българската база през 1993/94 г.

6. Санта Мария Рейна де ла Пас

Чилийската църква е най-вероятно една от малкото църкви в света направена от корабен контейнер. Църквата е най-необичайното място за поклонение на най-голямото селище на  Антарктида с население през лятото 120 души и през зимата 80.

Намиращ се в Чилийската военна база на остров Кинг Джордж, Вила лас Естрелас е дом на няколко семейства с деца, които живеят там повече от 2 години наведнъж. Религиозните церемонии се извършват от дякон, който живее в базата. Градът разполага и с училище, хотел, поща и банка.

7. Католическа църква „Santisima Virgen de Lujan“

Santisima Virgen de Lujan е католическа църква изградена от стомана.  Намира се в една от изследователските бази на Аржентина.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Абонирайте се за нас безплатно и ще получите подарък - нашата е-книга!

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...