12 C
София
вторник, 2 март, 2021

7 държави, които законово са признали правата на природата

Още новини

Тези държави са защитили правата на природата чрез силата на закона.

С всички заглавия за пагубните последствия от изменението на климата, лесно могат да се пренебрегнат положителните новини за климата и природата. Все още се прави добро в името на природата, на която все повече държави осигуряват законни права.

Редица екосистеми по света са обявени за живи същества от местни или федерални съдилища, като им се осигуряват същите права, като тези на хората. От Бангладеш до Съединените щати, тези седем държави се качиха на световната сцена със забележителни случаи, свързани с правата на природата.

Еквадор

В Еквадор, природата е известна като Пачамама – богинята на плодородието на инките. През 2008 г., страната добива популярност с това, че става първата държава в света, която променя конституцията си, за да включи правата на природата.

Член 71 от преработената конституция гласи, че Пачамама има не само правото да съществува, но и да „поддържа и възстановява жизнените си цикли, структури, функции и еволюционни процеси“.

През 2011 г., този нов конституционен указ бе поставен на тест, когато Ричард Фредерик Уилър и Елинор Гиър Хъдъл заведоха дело срещу властите на провинция Лоджа. Делото е подадено от името на река Вилкабамба, която е пострадала от натрупването на отломки от проект за разширяване на пътя. Съдът се произнася в полза на реката.

Това е първият път, в който правата на една река са защитени чрез закона.

Нова Зеландия

През 2017 г., Нова Зеландия влезе в световните новини, след като предостави на река Уонгануи същите права, каквито имат и хората. Въпреки че съдилищата едва наскоро признаха реката за живо същество, коренното население на страната отдавна приема, че реката е надарена с дух.

Сега законът приема река Уонгануи като „неделимо и живо цяло…включващо всичките му физически и метафизични елементи“. Това включва не само водите на реката, но и нейното корито, флора, подпочвени води, както и въздушното пространство над нея.

Реката също е призната за „неотчуждаема“ от собствениците ѝ – коренното население, което живее около нея. Именно тези племена са отчасти отговорни са нейното „здраве и благополучие“.

През 2014 г., Национален парк Те Уревера на източния бряг на Северния остров си спечелва статута на „древна и трайна крепост на природата“, „място с духовна стойност“ и „живо място с история“.

През 2018 г., планината Таранаки на западния бряг на Северния остров също придобива статут на юридическо лице.

Колумбия

В Колумбия също има река, която се счита за личност в очите на закона. През 2017 г., конституционният съд на страната прие, че река Атрато има същите права, които имат и гражданите на Колумбия. Решението на съда бе голяма победа за реката и нейните екосистеми, които бяха застрашени от минни дейности.

Колумбия не спира до тук. На следващата година, Върховният съд на страната също признава законните права на екосистемата на Амазонка, като заявява, че тя има право на „защита, опазване, поддържане и възстановяване“. До това решение се стига, след 25 души завеждат дело срещу страната, заради обезлесяването, което се случва в този прекалено важен за планетата район.

Оттогава, реките Ла Плата и Каука също са придобили своя правен статут, както и екосистемата на Национален парк Писба, който се намира високо в Андите.

Австралия

През септември 2017 г. се появи още една река, законно обявена за живо същество. Това е река Яра във Виктория, Австралия. Това бе забележително решение не само за подобряване на природните права на страната, но и за аборигенското население на Австралия, което е играло важна роля в създаването на Закона за защита на река Яра.

За разлика от другите признати реки, които имат юридически лица, грижещите се за тяхната защита, река Яра няма законен настойник. Вместо това, законът признава реката за живо същество и призовава за прилагане на план за нейното поддържане, защита и опазване. Съществува съвет от 12 души, които ще се грижат за реката и ще съветват министъра на околната среда.

Съединени щати

Десетки общности в Съединените щати кодифицираха закони за правата на природата през последното десетилетие. Общността Тамакуа в Пенсилвания стана първата в света, която призна правата на екосистемите в района, които бяха унищожавани от отпадъчната вода, изливана директно в тях.

През следващите години, други общности в Пенсилвания, както и в Мейн и Ню Мексико, поеха по примера на Тамакуа.

През 2010 г., около 250 жители на Западен Питсбърг гласуваха единодушно за закон, който налага правото на околната среда да бъде свободна от замърсяване чрез фракинг.

Бангладеш

Досега ви давахме примери от различни държави, които са признали правата на някои реки. Бангладеш прави една огромна крачка напред, като през юли 2019 г. Върховният съд обяви всички реки в страната за живи същества, притежаващи същите права като хората.

Южноазиатската нация е дом на няколкостотин реки, които са от съществено значение за живота на местното население. Безброй общности живеят по бреговете на тези реки, разчитайки на водите им за риболов и селско стопанство. Всяко едно замърсяване на реките поставя под риск оцеляването на местните.

Индия

През 2017 г., Върховният съд на щата Утаракханд предостави статут на „живи човешки същества“ на две от най-свещените реки в Индия – Ганг и Ямуна. Съдът разпорежда, че директорът на програма „Намами Ганг“, чиято цел е опазването на река Ганг, ще трябва да се грижи за почистването и възстановяването на реката. Главният секретар и генералният адвокат на Утаракханд ще бъдат „законните настойници“ на свещените реки и ще се грижат за защита на правата на реките и техните притоци.

От 2017 г., хималайските ледници, реки, потоци, езера, въздух, ливади и гори имат същите законни права, като тези на хората, благодарение на Върховния съд на щата Утаракханд. Съдът предостави на тези природни богатства този нов статут, като начин да ги защити от замърсяване и унищожаване.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново