-1.5 C
София
понеделник, 30 ноември, 2020

6 потресаващи факта за Фейсбук, които трябва да знаете

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

6 потресаващи факта за Фейсбук, които трябва да знаете.

След разкритията на Едуард Сноудън, хората станаха все по-подозрителни към големите онлайн компании като Фейсбук и Гугъл. Днес вече всеки знае, че те събират огромно количество информация.

Но можем ли да кажем колко точно?

Не. Само Фейсбук знае количеството информация, което се събира от потребителите, но със сигурност можем да кажем, че е около 500 терабайта нова информация на ден.

За да добиете по-ясна представа: 1 терабайт са 1,024 гигабайта. Среден филм с качество 720p е около един гигабайт. Това означава, че Фейсбук събира еквивалента на 510 000 филма на ден.

Всяко едно „лайкване“,“постване“ на статус/снимка/видео, отваряне на нечия профилна снимка или профил, всяко действие в сайта бива записвано. Сега си представете, че всички тези действия се извършват от над 1 млрд. души всеки ден.

Тук идва въпросът – какво се прави с тази информация!? Днес, най-голямата социална мрежа е част от ежедневието и работата ни. Дали това е добре?

Вижте някои тревожни факти, които ще ви помогнат да решите.

Лицево разпознаване

Когато „тагвате“ приятелите си на различни снимки, цялата тази информация се прибавя към базата данни, които събира Фейсбук. Социалната мрежа има AI ботове, които пресяват тези данни, за да свържат конкретни модели (шаблони) с лицата на снимката.

Алгоритъмът на Фейсбук е толкова добър, че според тях имат 98% точност. С всяка нова снимка качена в сайта, той се усъвършенства все повече в откриването и разпознаването на лица.

Въпросът сега е, кога Фейсбук ще продаде тази информация, освен ако вече не се случва.

Фейсбук знае къде се намирате по всяко време

Ако сте си инсталирали приложението Месинджър, шансовете да сте спрели функцията за споделяне на местоположението ви са малки. Разбира се, това не е лошо, ако искате да се знае къде сте.

Но какво става с останалите? Какво би станало, ако някой иска да ви проследи и да знае къде живеете? Могат ли тези хора да използват Месинджър с тази цел?

Един програмист разследва и създава обикновен плъгин (разширение) за браузъра Google Chrome, наречен Marauder’s Map или Хитроумната карта. Името идва от Хари Потър, където тази карта се използва, за да се разбере местоположението на всички в замъка.

Този плъгин е бил в състояние да даде точните координати на всичките му приятели, които използвали Месинджър.

Картата показвала всяка една стъпка на приятелите му. В отговор на това, Фейсбук забрани автоматичното споделяне на местоположението в Месинджър. Разбира се, това не означава, че те не си събират тези данни.

Използването на Фейсбук ви кара да се чувствате зле

Колкото повече използвате Фейсбук, толкова по-зле ще се чувствате. Доказано е, че прекаленото висене във Фейсбук е причина за редица проблеми.

Някои от тях са: несъзнателно прекратяване на всякакви реални социални контакти, повишена заседналост, унищожаване на самоуважението чрез неблагоприятното социално сравнение с останалите потребители.

Изследвания проведени в Йейлския университет показват, че използването на Фейсбук оказва значително въздействие върху психичното здраве. „Лайкването“ на съдържанието на другите потребители и кликванията върху споделени линкове, предсказват саморегулиран спад във физическото и психичното здраве, и в удовлетвореността от живота.

Когато става въпрос за Фейсбук, хората много внимателно преценят какво да споделят и какво да запазят за себе си. Факт е, че те споделят само хубавите си моменти и случки в живота, и крият своите спадове.

По този начин, когато един човек, който не се чувства щастлив в момента, разглежда тези само хубави неща, които се случват на останалите, той се депресира още повече без да осъзнава какво се случва в действителност.

Фейсбук и фалшивите новини

След избирането на Доналд Тръмп и кризата с Брекзит, хората веднага обвиниха Фейсбук и Гугъл в разпространение на т.нар. „фалшиви новини“. Доказателствата бяха толкова силни, че Марк Зукърбърг трябваше да обещае да филтрира фалшивите новинарски сайтове и да предупреждава потребителите да не споделят такива статии.

Майнстрийм медиите се фокусираха върху тези „фалшиви новини“ и забравиха да споменат другите проблеми, пред които са изправени хората във Фейсбук – това, което наричаме „филтърни балони“.

Основната цел на Фейсбук е да ви накара да прекарате възможно най-много време в платформата. А както прочетохте преди малко, това е лошо за вашето здраве. Лошо е и за вашия интелект. Фейсбук успява да ви задържа толкова време като ви показва това, което смята, че ще искате да видите.

Проблемът тук е, че ако например сте с леви политически убеждения, вие никога няма да видите съдържание, което показва положителните аспекти на десните идеологии. Освен това, този филтър ви кара да мислите, че политическата партия, която подкрепяте е по-популярна от другите, дори и да не е.

Въпреки мисията на Фейсбук да обединява хората, този аспект на мрежата ги разграничава.

Фейсбук знае повече за теб, отколкото си мислиш

Новинарският поток на Фейсбук е създаден, за да ви ангажира възможно най-дълго. През това време Фейсбук събира огромното количество информация, за което говорихме в началото.

С тази информация, която се обновява непрекъснато, те създават профил, използвайки предсказуем анализ. Той им позволява да разберат до колко сте склонни да рекламирате, каква е политическата ви ориентация и дали сте по-склонни да плащате с пари в брой или с кредитна карта.

Те дори предполагат колко интелигентни сте, въз основа на съдържанието, което харесвате в сайта.

Фейсбук ще продаде данните ви без дори да се замисли

И когато решите, че не може да стане по-лошо, ви съобщаваме, че всеки може да получи достъп до вашите данни. През 2014 г. Мастъркард подписа двугодишна сделка със социалната мрежа за достъп до потребителски данни в Азиатско-тихоокеанския регион.

Чрез тях може да събира информация за поведението на потребителите, която да продава на банките. Разбира се, основната идея тук е увеличение на печалбите чрез реклами.

Може би ще кажете, Мастъркард е голяма компания с много пари и може да си го позволи. Е, оказва се, че не е задължително да имаш милиони, за да си го позволиш. Един блогър е успял да закупи личните данни на 1 милион потребители за само… 5 долара.

Той ги е закупил от неизвестен сайт, откъдето са му казали, че данните са събирани чрез приложения (игри,забавни тестове и т.н.). Отговорът на това от страна на Фейсбук е доста необясним. Те отговарят: „Изпратете ни файла, изтрийте го и си мълчете“.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Потънал ли е наистина Титаник и защо е било забранено на оцелелите да разказват?

През 1910 г., седем мъже се срещат на остров Джекил, край бреговете на щата Джорджия, САЩ. Там планират създаването на нова...

Жените убийци: 16 от най-ужасяващите жени серийни убийци

Когато говорим за серийни убийци, обикновено става въпрос за мъже, но истината е, че някои от най-ужасяващите престъпления са извършвани от...

20 „американски проблеми“, които европейците не могат да разберат

20 "американски проблеми", които европейците не могат да разберат Животът на американците и европейците е много по-различен, отколкото...

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...