8 C
София
събота, 31 октомври, 2020

5 мудри, които могат да променят живота ви

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

5 мудри, които могат да променят живота ви.

Ведическата култура, философия и практика ни запознават с много различни начини за фино въздействие върху заобикалящата ни действителност.

Такъв енергиен обмен от по-висш порядък се осъществява чрез мудрите. Това са комбинации от докосвания на пръстите на ръцете, които представляват природните стихии и съответните органи на човека.

Мудрата е енергиен жест, а енергията е носител на информация. Те играят ролята на превключватели на тази енергия. Достатъчно е да допрем пръсти и енергията променя посоката си, преминавайки от един меридиан в друг, за да достигне мястото за лечение.

От санскрит „мудра“, означава печат, пряк път. Мудрите са метод за свързване на индивидуалната с космическата енергия.

Вижте още: 4 йога упражнения за борба с безсънието

Днес ще се запознаем с 5 мудри, които могат да променят живота ви.

Важно! За сериозно лечение с мудри се консултирайте с йога инструктор или друг специалист. Мудрите се изпълняват в седнало положение с изправен гръб и цялостно съсредоточаване върху тях.

Шивалинга

5 мудри, които могат да променят живота ви

Зареждане с енергия

Кога?
Прилага се при лесна уморяемост, неудовлетвореност, болнавост, преумора, напрежение, депресия. Подкрепя оздравителните процеси, независимо от причината и степента на заболяването. Засилва прана енергията.

Шивалинга символизира интегрирането на мъжката и женската енергия в организма. Дясната ръка представлява мъжката енергия, а лявата символизира женската.

Как се прави?
Свиваме десният юмрук с палец, вдигнат нагоре и го полагаме да лежи върху лявата длан. Поддържаме ръцете на височината на стомаха, с изпънати лакти.

Дозировка?
Няма, но за добър ефект е добре да се изпълнява 15 минути.

Рудра

5 мудри, които могат да променят живота ви

Рудра е инкарнация на Бог Шива – Господар на Манипура чакра.

Кога?
Изпълнява се при сърдечни оплаквания, смъкване на органи, изтощение. Укрепва корем, далак и панкреас. Помага при напрежение от всякакъв вид, вялост, тежест, виене на свят.

Активизира чакрата на слънчевия сплит. Дарява лична сила, воля, независимост, самоуважение, решителност.

Как се прави?
Допираме върховете на палеца, показалеца и безименния пръст. Останалите пръсти изпъваме, без да ги подлагаме на напрежение. Изпълняваме мудрата с двете ръце едновременно. Съсредоточаваме се върху дишането с горната част на корема.

Дозировка?
Поне 10-15 минути. За лечение методите са други, така че най-добре се свържете със специалист.

Бхрамара

5 мудри, които могат да променят живота ви

В превод от санскрит – пчела. Мудрата е алтернатива на медолечението.

Кога?
Изпълнява се при понижен имунитет, алергии, обриви, секрети в синусите, бронхите и чревния тракт и при прекаляване с антибиотици.

Изгражда емоционален имунитет към света, засилва търпението и толерантността. Работи в полза на адаптационната енергия.

Как се прави?
Поставяме показалецът в основата на палеца, а върха на палеца допира отстрани началото на нокътя на средния пръст. Останалите пръсти са изпънати.

Дозировка?
За най-добър ефект се изпълнява поне 15 минути. За лечение е различно.

Ваю

5 мудри, които могат да променят живота ви

Мудра на вятъра. Регулира въздушният елемент в тялото.

Кога?
Използва се при „болестите на вятъра“: ревматизъм, радикулит, ишиас, подагра, отоци, тежест, тремор на ръце, шия, глава. Смущения в червата и нарушение на индивидуалния ритъм на дишане.

Чрез балансиране на енергиите на вятъра, мудрата подкрепя осъзнаването и стремежа към целостта на живота.

Как се прави?
Свиваме показалецът в основата на палеца и го притискаме със самия палец. Останалите пръсти са изпънати.

Дозировка?
Поне 15-20 минути на ден. За лечение е различно.

Апана ваю

Животоспасяваща. Една от най-важните мудри, наричана още и Мритасанджеевани.

Кога?
Спасява живот. Използва се при сърдечен пристъп, инфаркт на миокарда. При дискомфорт в областта на сърцето и хронични заболявания. За цялостно лечение и укрепване на сърцето.

Мудрата действа и като болкоуспокояващо средство, което може да помогне при лечения, главоболие, зъбобол, болки в корема, болки в гърба, ставите и т.н.

Как се прави?
Поставяме показалецът в основата на палеца, и допираме върховете на палеца, средния и безименния пръст. Малкото пръстче остава изпънато.

Дозировка?
Изпълнявайте мудрата винаги при тревога, вълнение, немотивирано сърцебиене, при магнитни бури. За лечение се изпълнява по 40 минути на ден. Може да се прави по всяко време, но най-ефективна е сутрин или по време на медитация.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...