16 C
София
петък, 10 юли, 2020

4 йога упражнения за борба с безсънието

Още новини

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

4 йога упражнения за борба с безсънието.

Една от причините, поради които йога е толкова популярна е нейната гъвкавост. Йога практиката може да бъде също толкова физически интензивна, колкото и една стандартна фитнес тренировка, но йога може да предложи и упражнения за умствено и духовно здраве.

Йога практиката може да се оформя според вкуса и нуждата на всеки. Тя може да ви тонизира и зареди с енергия за целия ден, но също и да успокои ума ви, да ви накара да се отпуснете и да премахне стреса и напрежението, които ви държат будни нощем.

Днес ще се запознаем с 4 йога упражнения за борба с безсънието:

Сарвангасана / Свещ

4 йога упражнения за борба с безсънието / Свещ

Сарвангасана е неизменна част от всяка една йога практика, заради множеството ползи, които носи. Тя успокоява мозъка и помага за облекчаване на стреса и леката депресия. Стимулира щитовидната жлеза (както и Халасана), простатата и коремните органи. Разтяга и тонизира раменете, врата, краката и задните части.

Вижте още: Важността от събуждането в Брахма мухурта – часът на Създателя

Поза свещ помага при астма, безплодие, синузит, помага за облекчаване на симптомите на менопаузата. И разбира се бори умората и безсънието.

Техника за начинаещи:

Легнете на постелката си по гръб. Издишвайки, започнете да повдигате краката бавно. Когато започнете да повдигате торса, за улеснение сложете ръцете си на кръста. Целта ви е да изравните краката и торса в права линия. Дишайте бавно и се опитайте да задържите колкото можете, без да изпитвате болка. При отпускане, първо наклонете краката към главата, отпуснете ръцете на пода и издишвайки, започнете бавно да отпускате краката до долу.

Халасана / Рало

4 йога упражнения за борба с безсънието / Рало

Позите, при които главата се намира по-ниско от нивото на сърцето, а бедрата и краката са по-високо от сърцето се наричат обърнати. Обърнатите пози са известни с това, че са ефективни при борбата с безсънието, въпреки че изискват повече физически усилия, отколкото възстановителните пози.

Вижте още: 5 мудри, които могат да променят живота ви

Халасана успокоява мозъка, стимулира коремните органи и щитовидната жлеза. Разтяга раменете и гръбначния стълб, и помага за облекчаването на симптомите на менопаузата. Рало, както се нарича упражнението на български, действа терапевтично при болки в гърба, главоболие, безплодие и синузит. Успешно намалява стреса и умората, и бори безсънието.

Техника за начинаещи:

Легнете на постелката по гръб. Издишвайки, бавно започнете да повдигате краката си, докато ги изправите напълно, като за допълнителна подкрепа поставете ръцете си на кръста. Преди да продължите, направете 5 цикъла бавно вдишване и издишване. Издишвайки, започнете да спускате краката надолу към и зад главата до пода. Ако не можете да допрете пръстите до пода, използвайте стол за помощно средство. Опитайте се да задържите най-малко 1 минута (препоръчително е повече).

Баласана / Детска поза

4 йога упражнения за борба с безсънието / Детска поза

Баласана често се практикува, като възстановителна поза и се включва във всички йога практики без значение от вида йога. Баласана или Детска поза има не само успокояващи и медитативни качества, но и освобождава напрежението във врата и раменете – частите на тялото ни, където стресът се проявява физически.

Вижте още: 24 начина да балансирате ума, тялото и душата си

Баласана разтяга ханша, бедрата и глезените, и облекчава болките в гърба и врата. Успокоява мозъка и помага за освобождаването на стреса и умората.

Техника за начинаещи:

Застанете на колене на пода. Допрете стъпалата едно до друго и седнете върху петите си. Преди да продължите, за улеснение, можете да оставите една педя разстояние между колената, но не е задължително. Издишвайки, започнете да спускате тялото си надолу към бедрата, като целта ви е да допрете челото си на пода. Поставете ръцете си отстрани на тялото, задължително е дланите да сочат нагоре. Задръжте колкото ви е удобно.

Утанасана / Наклон напред от изправено положение

4 йога упражнения за борба с безсънието / Наклон напред от изправено положение

Дали безсънието ви се дължи на стрес, или на хормонални нарушения, наклоните напред винаги ще ви помогнат да освободите напрежението в ума и тялото.

Утанасана успокоява мозъка и помага за облекчаване на стреса и леката депресия. Стимулира черния дроб и бъбреците, разтяга и укрепва прасците, бедрата и коленете. Подобрява храносмилането, помага за облекчаване на симптомите на менопаузата.

Вижте още: Как да бъдем щастливи: 25 навика, които трябва да си създадем

Утанасана действа терапевтично при астма, високо кръвно налягане, остеопороза. Намалява умората и тревожността и облекчава главоболието и безсънието.

Техника за начинаещи:

Застанете в изправено положение с ръце отстрани на бедрата, като поддържате стегнати колене. Издишвайки, започнете да се навеждате напред и поставете пръстите на ръцете върху пода. След това поставете целите длани върху пода, по възможност отстрани на ходилата (или зад петите). Важно е да не сгъвате коленете!

Отпуснете главата върху коленете и задръжте поне минута. Вдишайте и повдигнете главата от коленете, но без да отделяте длани от пода. Дишайте бавно 10 секунди и след това започнете да се връщате в първоначална позиция.

doyouyoga

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 г.

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 година. Това стана ясно след изследване, проведено от Барселонския университет, което...

Университетът в Кеймбридж подкрепя твърдението, че „белият живот няма значение“

Университетът в Кеймбридж защити един от своите преподаватели, който написа в Туитър, че "белият живот няма значение", въпреки че преди това...

22 любопитни факти за Танзания

Днес ще ви представим 22 любопитни факти за Танзания - една необикновена страна. Танзания, или Обединена република Танзания,...

Явленията на Богородица в Египет – документирани и наблюдавани от християни и мюсюлмани

Явленията на Богородица в Египет започват на втори април 1968 година в предградието на Кайро Зейтун. Тогава един работник-мюсюлманин на име...