16.8 C
София
събота, 24 октомври, 2020

4 йога упражнения за борба с безсънието

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

4 йога упражнения за борба с безсънието.

Една от причините, поради които йога е толкова популярна е нейната гъвкавост. Йога практиката може да бъде също толкова физически интензивна, колкото и една стандартна фитнес тренировка, но йога може да предложи и упражнения за умствено и духовно здраве.

Йога практиката може да се оформя според вкуса и нуждата на всеки. Тя може да ви тонизира и зареди с енергия за целия ден, но също и да успокои ума ви, да ви накара да се отпуснете и да премахне стреса и напрежението, които ви държат будни нощем.

Днес ще се запознаем с 4 йога упражнения за борба с безсънието:

Сарвангасана / Свещ

4 йога упражнения за борба с безсънието / Свещ

Сарвангасана е неизменна част от всяка една йога практика, заради множеството ползи, които носи. Тя успокоява мозъка и помага за облекчаване на стреса и леката депресия. Стимулира щитовидната жлеза (както и Халасана), простатата и коремните органи. Разтяга и тонизира раменете, врата, краката и задните части.

Вижте още: Важността от събуждането в Брахма мухурта – часът на Създателя

Поза свещ помага при астма, безплодие, синузит, помага за облекчаване на симптомите на менопаузата. И разбира се бори умората и безсънието.

Техника за начинаещи:

Легнете на постелката си по гръб. Издишвайки, започнете да повдигате краката бавно. Когато започнете да повдигате торса, за улеснение сложете ръцете си на кръста. Целта ви е да изравните краката и торса в права линия. Дишайте бавно и се опитайте да задържите колкото можете, без да изпитвате болка. При отпускане, първо наклонете краката към главата, отпуснете ръцете на пода и издишвайки, започнете бавно да отпускате краката до долу.

Халасана / Рало

4 йога упражнения за борба с безсънието / Рало

Позите, при които главата се намира по-ниско от нивото на сърцето, а бедрата и краката са по-високо от сърцето се наричат обърнати. Обърнатите пози са известни с това, че са ефективни при борбата с безсънието, въпреки че изискват повече физически усилия, отколкото възстановителните пози.

Вижте още: 5 мудри, които могат да променят живота ви

Халасана успокоява мозъка, стимулира коремните органи и щитовидната жлеза. Разтяга раменете и гръбначния стълб, и помага за облекчаването на симптомите на менопаузата. Рало, както се нарича упражнението на български, действа терапевтично при болки в гърба, главоболие, безплодие и синузит. Успешно намалява стреса и умората, и бори безсънието.

Техника за начинаещи:

Легнете на постелката по гръб. Издишвайки, бавно започнете да повдигате краката си, докато ги изправите напълно, като за допълнителна подкрепа поставете ръцете си на кръста. Преди да продължите, направете 5 цикъла бавно вдишване и издишване. Издишвайки, започнете да спускате краката надолу към и зад главата до пода. Ако не можете да допрете пръстите до пода, използвайте стол за помощно средство. Опитайте се да задържите най-малко 1 минута (препоръчително е повече).

Баласана / Детска поза

4 йога упражнения за борба с безсънието / Детска поза

Баласана често се практикува, като възстановителна поза и се включва във всички йога практики без значение от вида йога. Баласана или Детска поза има не само успокояващи и медитативни качества, но и освобождава напрежението във врата и раменете – частите на тялото ни, където стресът се проявява физически.

Вижте още: 24 начина да балансирате ума, тялото и душата си

Баласана разтяга ханша, бедрата и глезените, и облекчава болките в гърба и врата. Успокоява мозъка и помага за освобождаването на стреса и умората.

Техника за начинаещи:

Застанете на колене на пода. Допрете стъпалата едно до друго и седнете върху петите си. Преди да продължите, за улеснение, можете да оставите една педя разстояние между колената, но не е задължително. Издишвайки, започнете да спускате тялото си надолу към бедрата, като целта ви е да допрете челото си на пода. Поставете ръцете си отстрани на тялото, задължително е дланите да сочат нагоре. Задръжте колкото ви е удобно.

Утанасана / Наклон напред от изправено положение

4 йога упражнения за борба с безсънието / Наклон напред от изправено положение

Дали безсънието ви се дължи на стрес, или на хормонални нарушения, наклоните напред винаги ще ви помогнат да освободите напрежението в ума и тялото.

Утанасана успокоява мозъка и помага за облекчаване на стреса и леката депресия. Стимулира черния дроб и бъбреците, разтяга и укрепва прасците, бедрата и коленете. Подобрява храносмилането, помага за облекчаване на симптомите на менопаузата.

Вижте още: Как да бъдем щастливи: 25 навика, които трябва да си създадем

Утанасана действа терапевтично при астма, високо кръвно налягане, остеопороза. Намалява умората и тревожността и облекчава главоболието и безсънието.

Техника за начинаещи:

Застанете в изправено положение с ръце отстрани на бедрата, като поддържате стегнати колене. Издишвайки, започнете да се навеждате напред и поставете пръстите на ръцете върху пода. След това поставете целите длани върху пода, по възможност отстрани на ходилата (или зад петите). Важно е да не сгъвате коленете!

Отпуснете главата върху коленете и задръжте поне минута. Вдишайте и повдигнете главата от коленете, но без да отделяте длани от пода. Дишайте бавно 10 секунди и след това започнете да се връщате в първоначална позиция.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...