1.3 C
София
неделя, 29 март, 2020

4 йога упражнения за борба с безсънието

Още новини

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Китай спря тестовете за COVID-19. Ето защо няма нови случаи на коронавирус в страната

Няма нови случаи на коронавирус в Китай, защото страната спря да тества населението си. Светът се зарадва...

Последни новини за COVID-19. Смъртните случаи са почти 12 000

COVID-19: Смъртните случаи по света са почти 12 000, нови държави докладват за първи жертви. Смъртните случаи...

Дания прие закон, позволяващ принудително ваксиниране срещу коронавирус

Дания прие смущаващ закон, позволяващ принудително ваксиниране срещу коронавирус. Датският парламент прие спешен закон относно коронавируса, в...

4 йога упражнения за борба с безсънието.

Една от причините, поради които йога е толкова популярна е нейната гъвкавост. Йога практиката може да бъде също толкова физически интензивна, колкото и една стандартна фитнес тренировка, но йога може да предложи и упражнения за умствено и духовно здраве.

Йога практиката може да се оформя според вкуса и нуждата на всеки. Тя може да ви тонизира и зареди с енергия за целия ден, но също и да успокои ума ви, да ви накара да се отпуснете и да премахне стреса и напрежението, които ви държат будни нощем.

Тези 4 йога упражнения са известни със своите действия за успокояване на ума и тялото.

Сарвангасана / Свещ

4 йога упражнения за борба с безсънието / Свещ

Сарвангасана е неизменна част от всяка една йога практика, заради множеството ползи, които носи. Тя успокоява мозъка и помага за облекчаване на стреса и леката депресия. Стимулира щитовидната жлеза (както и Халасана), простатата и коремните органи. Разтяга и тонизира раменете, врата, краката и задните части.

Вижте още: Важността от събуждането в Брахма мухурта – часът на Създателя

Поза свещ помага при астма, безплодие, синузит, помага за облекчаване на симптомите на менопаузата. И разбира се бори умората и безсънието.

Техника за начинаещи:

Легнете на постелката си по гръб. Издишвайки, започнете да повдигате краката бавно. Когато започнете да повдигате торса, за улеснение сложете ръцете си на кръста. Целта ви е да изравните краката и торса в права линия. Дишайте бавно и се опитайте да задържите колкото можете, без да изпитвате болка. При отпускане, първо наклонете краката към главата, отпуснете ръцете на пода и издишвайки, започнете бавно да отпускате краката до долу.

Халасана / Рало

4 йога упражнения за борба с безсънието / Рало

Позите, при които главата се намира по-ниско от нивото на сърцето, а бедрата и краката са по-високо от сърцето се наричат обърнати. Обърнатите пози са известни с това, че са ефективни при борбата с безсънието, въпреки че изискват повече физически усилия, отколкото възстановителните пози.

Вижте още: 5 мудри, които могат да променят живота ви

Халасана успокоява мозъка, стимулира коремните органи и щитовидната жлеза. Разтяга раменете и гръбначния стълб, и помага за облекчаването на симптомите на менопаузата. Рало, както се нарича упражнението на български, действа терапевтично при болки в гърба, главоболие, безплодие и синузит. Успешно намалява стреса и умората, и бори безсънието.

Техника за начинаещи:

Легнете на постелката по гръб. Издишвайки, бавно започнете да повдигате краката си, докато ги изправите напълно, като за допълнителна подкрепа поставете ръцете си на кръста. Преди да продължите, направете 5 цикъла бавно вдишване и издишване. Издишвайки, започнете да спускате краката надолу към и зад главата до пода. Ако не можете да допрете пръстите до пода, използвайте стол за помощно средство. Опитайте се да задържите най-малко 1 минута (препоръчително е повече).

Баласана / Детска поза

4 йога упражнения за борба с безсънието / Детска поза

Баласана често се практикува, като възстановителна поза и се включва във всички йога практики без значение от вида йога. Баласана или Детска поза има не само успокояващи и медитативни качества, но и освобождава напрежението във врата и раменете – частите на тялото ни, където стресът се проявява физически.

Вижте още: 24 начина да балансирате ума, тялото и душата си

Баласана разтяга ханша, бедрата и глезените, и облекчава болките в гърба и врата. Успокоява мозъка и помага за освобождаването на стреса и умората.

Техника за начинаещи:

Застанете на колене на пода. Допрете стъпалата едно до друго и седнете върху петите си. Преди да продължите, за улеснение, можете да оставите една педя разстояние между колената, но не е задължително. Издишвайки, започнете да спускате тялото си надолу към бедрата, като целта ви е да допрете челото си на пода. Поставете ръцете си отстрани на тялото, задължително е дланите да сочат нагоре. Задръжте колкото ви е удобно.

Утанасана / Наклон напред от изправено положение

4 йога упражнения за борба с безсънието / Наклон напред от изправено положение

Дали безсънието ви се дължи на стрес, или на хормонални нарушения, наклоните напред винаги ще ви помогнат да освободите напрежението в ума и тялото.

Утанасана успокоява мозъка и помага за облекчаване на стреса и леката депресия. Стимулира черния дроб и бъбреците, разтяга и укрепва прасците, бедрата и коленете. Подобрява храносмилането, помага за облекчаване на симптомите на менопаузата.

Вижте още: Как да бъдем щастливи: 25 навика, които трябва да си създадем

Утанасана действа терапевтично при астма, високо кръвно налягане, остеопороза. Намалява умората и тревожността и облекчава главоболието и безсънието.

Техника за начинаещи:

Застанете в изправено положение с ръце отстрани на бедрата, като поддържате стегнати колене. Издишвайки, започнете да се навеждате напред и поставете пръстите на ръцете върху пода. След това поставете целите длани върху пода, по възможност отстрани на ходилата (или зад петите). Важно е да не сгъвате коленете! Отпуснете главата върху коленете и задръжте поне минута. Вдишайте и повдигнете главата от коленете, но без да отделяте длани от пода. Дишайте бавно 10 секунди и след това започнете да се връщате в първоначална позиция.

Последвайте ни в социалните ни мрежи 
Фейсбук / Туитър / Инстаграм.

Сетланс
Снимки: People photo created by yanalya – www.freepik.com

Подобни статии

Най-ново

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Китай спря тестовете за COVID-19. Ето защо няма нови случаи на коронавирус в страната

Няма нови случаи на коронавирус в Китай, защото страната спря да тества населението си. Светът се зарадва...

Последни новини за COVID-19. Смъртните случаи са почти 12 000

COVID-19: Смъртните случаи по света са почти 12 000, нови държави докладват за първи жертви. Смъртните случаи...

13 известни музеи и галерии, които можете да посетите онлайн

Разгледайте най-известните музеи и галерии от вкъщи, докато си пиете кафето. Градове и цели държави по света...