-2.6 C
София
петък, 15 януари, 2021

3 интересни истории за сътворението, разказани от древните индианци

Още новини

3 интересни истории за сътворението, разказани от древните индианци.

Традиция при древните култури е по-възрастните поколения да предават своите знания и мъдрост чрез разказване на истории.

Тези митове и легенди служат за обяснения за това как е започнал света и защо нещата са такива, каквито са. Вижте тези три интересни истории за сътворението:

Чероки и сътворението

Преди много време, имало един голям остров плаващ в средата на голям океан. Този остров бил държан от четири големи въжета, които висели от скалното небе. Понеже небето било направено от скала, островът винаги бил тъмен. Нямало хора, само животни.

Заради тъмнината, животните не можели да видят нищо. За да получат светлина, всеки ден животните взимали слънцето и го слагали на пътеката, която се простирала от източната страна на острова до западната. Великият дух не одобрявал това.

Един ден, Великият дух отишъл при растенията и животните. Великият дух им казал, че им забранява да спят за седем дни и трябва да останат задължително будни. Въпреки това, някои от растенията, като клена и дъба, са били твърде уморени и заспали през нощта.

Тези растения, които не се подчинили на Великия дух били наказани да губят всяка зима листата си, докато тези, които останали будни били възнаградени да запазят зеления си цвят през цялата година.

Що се отнася до животните, тези, които са останали будни, като бухала и планинския лъв, получили възможността да живеят удобно в тъмното.

Микмаки – двама създатели и техните конфликти

3 интересни истории за сътворението, разказани от древните индианци
Снимка: Gemeinfrei, Link

Преди да бъде създадена земята, единственото нещо, което съществувало във Вселената било слънцето. Слънцето разделило земята на няколко различни части, които били разделени от езера.

Във всяка част, слънцето позволявало един мъж и една жена да бъдат родени. Мъжете и жените дали живот на деца.

След като минали много години, семействата били обладани от зли сили. В резултат на това, те започнали да се избиват един друг, с изключение на едно семейство, което оцеляло.

Слънцето било опечалено и заплакало от мъка. След като заплакало, сълзите му станали дъжд, които падал от небето. Слънцето продължило да плаче и цялата земя се покрила с вода.

Оцелялото семейство избягало от потопа в дървени канута, но силен вятър обърнал лодките и избил всички, с изключение на най-старите мъж и жена. На тази двойка се гледало като най-доброто и те заселили земята наново.

Сътворението, инуитска история

3 интересни истории за сътворението, разказани от древните индианци
Снимка: By Edward S. Curtis – This file was derived from: Inupiat Family from Noatak, Alaska, 1929, Edward S. Curtis.jpg: , Public Domain, Link

В началото, преди да се създаде почти всичко, едно семейство съществувало – баща, майка и техния син, Рейвън*, който бил човек с клюн. Един ден от под земята започнала да се издига вода, която пък надигала земята. Рейвън пробол земята с клюна си и я наместил. На първото парче земя живяло семейството.

В дома им, предмет с формата на балон висял над леглото на бащата. Рейвън молил баща си да му позволи да си играе с този балон.

Накрая, бащата се съгласил. Докато Рейвън си играел с този предмет, той без да иска го повредил и ярка светлина се появила.

Както и да е, бащата не искал тази светлина постоянно да им свети, затова взел балона от Рейвън. Така се появили денят и нощта.

*Рейвън идва от Raven, което в превод означава гарван

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново