11 C
София
понеделник, 8 март, 2021

25 факта за Лейди Даяна – принцесата бунтар

Още новини

На 31 август 1997 година загива Лейди Даяна. Новината шокира света и променя завинаги Обединеното кралство. Даяна, принцесата на Уелс, бе пътешественик, активист, модна икона и една от най-влиятелните личности на 20 век.

Въпреки че прекарва по-голямата част от живота си под светлините на прожекторите, има много неща, които не знаете за най-популярната и обичана принцеса в света.

Вижте 25 факта за Лейди Даяна – принцесата бунтар:

Тежката корона

В скандална серия от интервюта, Лейди Даяна разкрива бруталната реалност на живота в кралското семейство. В резултат от всекидневното потисничество от страна на кралското семейство, Даяна развива депресия. Тя започва да ходи на психиатър, на който споделя, че се е опитвала да се самоубие четири пъти.

Вижте още тук: Даяна: Нейната история, която кралското семейство отрича

Неустоима

Със своята красота и чар, не е изненадващо, че две холивудски звезди почти са се сбили заради принцесата. Елтън Джон разказва за случката, която се е случила на едно от неговите партита.

Сред гостите са били Лейди Даяна, Ричард Гиър и Силвестър Сталоун. След като Сталоун е видял, че Гиър и Даяна са се разговорили край камината, той толкова се е раздразнил, че почти е нападнал Гиър. За късмет, Елтън Джон се е намесил веднага и е предотвратил сблъсъка.

Несбъдната мечта

Със своята грация и естествен атлетизъм, Даяна е мечтаела да стане балерина. Животът обаче е имал други планове за нея. Оказва се, че принцесата е била твърде висока (178 см) и е трябвало да прекрати тренировките. Въпреки това, тя остава голям привърженик на английския национален балет и го подкрепя до края на живота си.

Нещастен дом

Даяна не е израснала в здравословна семейна среда. Едва като възрастна, тя разкрива степента на нещастния брак на родителите си и собственото си сърцераздирателно детство.

Принцесата разкрива, че родителите ѝ са се развели заради изневяра и физическо насилие. След като се развеждат, те я изпращат в интернат. Тя е била само на 12 години.

Бари Манаки

През 1985 г., в живота на Даяна влиза много специален човек – Бари Манаки, нейният бодигард. Те бързо се сближават, но това не продължава дълго. Той бива уволнен от кралството, заради „необичайната близка връзка“ с принцесата. Въпреки че не е обявено официално, много хора смятат, че той е бил любовта на Даяна.

През 1987 г., се случва нещо ужасно. Манаки загива при необичайна катастрофа с мотоциклет. Много хора не вярват, че случилото се с Манаки е било инцидент, сред тях е и самата Даяна, според която той е бил убит.

Нейната тайна битка

Лейди Даяна е една от първите знаменитости, която разкрива, че се бори с хранително разстройство. В едно от тайните интервюта, Даяна разкрива:

„Булимията започна седмица след годежа. Чарлз сложи ръка на кръста ми и каза: „Тук сме малко пухкави, а?“ Това отключи нещо в мен. Когато повърнах за първи път се зарадвах. Мислих, че така ще облекча напрежението. (между нея и Чарлз)“.

Тя казва още, че е получавала по 4 пристъпа дневно. И въпреки че всички от семейството са знаели за болестта, тя не е получила подкрепа, а точно обратното. Кралицата е казала на Даяна, че нейната булимия е съсипвала брака им с Чарлз.

Работното момиче

След като завършва училище, тийнейджърката Даяна се премества в Лондон, където прави нещо необичайно за кралското семейство – тя започва поредица от нископлатени работи.

Работила е като инструктор по танци, бавачка, асистент в предучилищна група и дори като чистачка. Това може би обяснява защо беше толкова по-различна от кралското семейство.

Лейди Сара и Чарлз

Даяна е представена за първи път на Чарлз, принца на Уелс, през ноември 1977 г., от по-голямата си сестра – Лейди Сара. Три години по-късно, Чарлз започва да ухажва Даяна.

Кралската двойка получава благословията на Лейди Сара и след годежа им, тя отбелязва: „Аз ги запознах. Аз съм Купидон“. Но това не е цялата история. По-рано, Сара и Чарлз са флиртували помежду си.

Възрастова разлика

По време на сватбата си, Даяна е била само на 20 години, а Чарлз е бил с 12 години по-голям от нея. Когато Чарлз започва да я ухажва, Даяна е била само на 19 години.

Сватбата

Даяна става принцеса на Уелс на 29 юли 1981 г., когато се омъжва за принц Чарлз в катедралата „Свети Павел“. Обикновено, кралските семейства използват Уестминстърското абатство за сключване на брак, но то се е оказало твърде малко за случая.

Описвана като „приказна“, сватбата е гледана на живо по телевизията от над 750 милиона души в 74 страни, а по улиците са се редили над 600 000 души, за да зърнат двойката.

Пръстенът

По протокол, кралските булки получават специално изработен пръстен от бижутерия Garrard. Даяна не е била съгласна с този протокол и е избрала лично своя нов пръстен от каталога на бижутерията.

Екстравагантният пръстен със син сапфир и 14 диаманта и до днес остава едно от най-красивите кралски бижута.

Обет

Даяна, принцесата бунтар, нарушава още един протокол. В своя обет, тя отказва да каже, че ще се „подчинява“ на Чарлз. Традиционният обет е бил отхвърлен от двойката, което по онова време е предизвикало доста спорове.

Това обаче инспирира Кейт Мидълтън, която предприема същата стъпка и пропуска думата „подчинение“ от обета си. Меган Маркъл прави същото, когато се омъжва за Хари.

Нещастен брак

Въпреки приказната сватба, бракът на двойката е белязан от дълбоко нещастие. Чарлз все още е бил близък с бившата си приятелка – Камила. Освен, че е носил снимки на Камила със себе си по време на медения си месец с Даяна, нещо друго шокира света.

Докато Чарлз и Даяна са били все още женени, мистериозен човек записва таен разговор между него и Камила. В записа двамата разкриват близките си отношения, а Чарлз казва нещо, което ще шокира света. Той казва на Камила:

„О, Боже. Просто ще живея в панталоните ти или нещо такова. Би било много по-лесно“!

Раждане

Преди да се появи Лейди Даяна, британското кралско семейство е раждало в дворците си. Даяна отказва да роди децата си в двореца и настоява да отиде в болница.

Тя ражда синовете си в болницата „Света Мери“ в Лондон, през 1982 и 1984 г. В почит на Даяна, Кейт Мидълтън ражда децата на Уилям в същата болница и същото крило.

Хуманитарна дейност

Лейди Даяна е сред първите публични личности, които подкрепят жертвите на СПИН. Въпреки че повечето хора в началото са се страхували дори да докоснат пациенти с ХИВ и СПИН, Даяна е знаела по-добре.

В известна снимка, тя се ръкува с болен човек, използвайки известността си, за да насърчи всички хора да бъдат по-добри към болните от СПИН.

Първата английска булка

Даяна, която идва от аристократично семейство, е с английски корени, но същото не може да се каже за кралското семейство. От векове, те са сключвали стратегически бракове с други кралски семейства от Европа.

Корените на Чарлз, например, са предимно немски. Това може би също играе роля за голямата популярност на Лейди Даяна.

Когато се омъжва за Чарлз, Даяна става първата английска кралска булка от 300 години насам.

Род

Както казахме, Даяна идва от аристократично семейство, което произхожда от Крал Чарлз Втори.

Тя има родствена връзка с Уинстън Чърчил и 10 американски президенти: Джордж Вашингтон, Джон Адамс, Джон Куинси Адамс, Калвин Кулидж, Милърд Филмор, Ръдърфорд Хейс, Гроувър Кливланд, Франклин Рузвелт и двамата президенти Буш.

Тя има роднински връзки и с актьора Хъмфри Богарт.

Нормални деца

Лейди Даяна не е искала синовете ѝ, Уилям и Хари, да отраснат в кралски балон, пълен с привилегии. Тя е работила усилено, за да им даде преживяванията, които всички други деца имали.

Именно заради това, синовете ѝ са учили в обществено училище, което е против кралския протокол, който държи на домашно обучение.

Тя е водила децата си в Макдоналдс, за да опитат храната, за която говорят другите деца. И за да се почувстват като всички останали, тя ги е оставяла да чакат на опашките за въртележките в увеселителните паркове.

Активист

Даяна е била активист. Подкрепяла е над 100 благотворителни организации, включително Международната кампания за забрана на наземните мини, която печели Нобелова награда за мир, след нейната смърт.

Двамата ѝ синове продължават благотворителната дейност на тези организации и до днес.

Довиждане, английска роза

Погребението на Даяна се състои в Уестминстърското абатство на 6 септември 1997 г. Освен семейството ѝ, на него са присъствали 2000 общественици, а по телевизията са го гледали над 32 милиона души.

Националното знаме на кралството е спуснато наполовина, за да покаже скръбта на кралското семейство.

Булчинска рокля

Булчинската рокля на Даяна е проектирана от Дейвид и Елизабет Емануел. Изработена е от копринена тафта в цвят слонова кост и украсена с 10 000 ръчно пришити перли и антична дантела. Булчинският воал е дълъг почти 8 метра – най-дългият в кралската история.

Даяна е носила роклята 5 месеца преди сватбата, за да се чувства комфортно в нея. И до днес, нейната булчинска рокля е една от най-известните и коментирани в света.

Броеници

Даяна е била погребана с няколко броеници, които ѝ били подарени от Майка Тереза. В странно стечение на обстоятелствата, Майка Тереза умира от естествена смърт в същата седмица, в която загива и Даяна.

Вижте още в статията ни: 3 подозрителни „инцидента“, които прикриват тъмни тайни.

На кориците

За краткият си живот, Даяна е била на корицата на списание People повече от 50 пъти, на корицата на Time – 8 пъти, и на корицата на Newsweek – 7 пъти.

„Ще вървиш ли с мен?“

След неудовлетворителният отговор на кралското семейство на смъртта на Даяна през 1997 г., дядото на Уилям, принц Филип, убеждава Уилям и Хари да вървят зад ковчега на майка си.

Когато младите принцове са се двоумели, Филип казал на Уилям: „Ако не ходиш, мисля, че ще съжаляваш по-късно. Ако аз ходя, ще вървиш ли с мен?“

По време на церемонията, Филип, Уилям, Хари, Чарлз и братът на Даяна вървят след ковчега ѝ от Уестминстърското абатство до Бъкингамския дворец, пред очите на милиони хора.

Убийство?

Веднага след като света се съвзема от тежката новина за смъртта на принцесата на Уелс, хората започват да подозират, че в смъртта ѝ има пръст кралското семейство. Дори Даяна пише бележка, в която казва, че Чарлз планира да я убие чрез катастрофа с кола.

Има много неотговорени въпроси относно смъртта на Даяна. Например, според множество доклади, на повиканата линейка ѝ е отнело над един час и половина, за да достигне до болницата през нощта. Обикновено, това разстояние отнема само 11 мин. в пиковите часове.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново