20.9 C
София
събота, 8 август, 2020

22 интересни факти за Шри Ланка

Още новини

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

22 интересни факти за Шри Ланка.

Шри Ланка, с официално наименование Демократична социалистическа република Шри Ланка, е тропическа островна държава, която се намира близо до южния бряг на Индийския субконтинент. До 1972 г., страната носи името Цейлон.

Културата на острова се оформя основно от две етнически групи – синхали и тамили, и техните религии, съответно будизъм и индуизъм. Те пристигат на острова от Индия, което ясно си личи по индийското влияние в изобразителното изкуство, архитектурата, музиката, медицината и т.н.

Днес ще се запознаем с 22 интересни факти за Шри Ланка:

1. Португалците пристигат на острова през 1505 г. Наричат го Цейлао. По-късно, когато британците пристигат на острова, променят името на Цейлон. Страната получава независимост през 1948 г., но си сменя името на Шри Ланка през 1972 г.

2. Основната религия в страната е Будизъм, но има и голям процент индуси. Християните и мюсюлманите са по-малко.

3. Националното знаме на страната е прието на 22 май 1972 г. Всеки един елемент от него символизира нещо, като например: лъвът символизира народа Синхали; листата – четирите будистки добродетели; мечът на лъва – независимостта на нацията; зелената и оранжевата ивица символизират народите Моори и Тамили и т.н.

4. Площта на Шри Ланка е почти 66 хиляди кв. км. Въпреки малката си площ обаче, страната е водещ износител на чай в света. Над 1 милион души работят в чаената индустрия.

5. Коефициентът на грамотност в Шри Ланка е най-високият в Южна Азия, с впечатляващите 92%.

Гледка към планинските масиви на Шри Ланка

22 интересни факти за Шри Ланка
Снимка: Tomáš Malík от Unsplash

6. Важно правило, което трябва да спазва всеки турист в Шри Ланка е „Респект към Буда“. Не си правете селфита пред статуи на Буда, които могат да се сметнат за обидни, ако не искате да ви изгонят от страната. Татуировките с Буда също се считат за обидни.

7. Кухнята на Шри Ланка има влияния от индийската, холандската, персийската, арабската, португалската и британската кухни. Тя е сред най-пикантните кухни в света, като същевременно е много здравословна и ароматна.

8. Въпреки че волейболът е обявен за национален спорт, най-популярният спорт на острова е крикетът. Други популярни спортове са ръгби, бадминтон, водни спортове, лека атлетика, баскетбол, тенис и футбол.

9. Преди 300 млн. години, когато мегаконтинентът Пангея е свързвал всички континенти, Шри Ланка е била част от Антарктида.

10. Въз основа на най-ранните останки, открити на острова, се смята, че човешко присъствие на Шри Ланка е имало от поне 35 хиляди години.

11. Шри Ланка има много прозвища, но най-известните са „Перлата на Индийския океан“ и „Сълзата на Индия“. И двете са въз основа на географията на страната.

12. Шри Ланка е родина на една от най-популярните ароматни подправки – канелата. Страната е и най-големият износител на канела, като между 80% и 90% от канелата по света, идва от малкият остров.

13. През юли 1960 година, Шри Ланка прави нещо, което друга държава не е правила все още – избира първата жена министър-председател. Сиримаво Бандаранайке е първата жена на тази позиция и изкарва три мандата.

14. В град Анурадхапура, Шри Ланка се намира най-старото, засадено от човек, дърво на света. Джая Шри Маха Бодхи е засадено през 249 г. пр. н.е. То е част от свещеното дърво Бодхи в Индия, за което се вярва, че е дървото под което Буда постига просветление.

Статуя на Буда

15. В Шри Ланка се намира и храмът Шри Далада Малигава. Той има особено значение, защото в него се съхранява една от най-свещените будистки реликви – зъбът на Буда.

Вярва се, че който притежава зъба ще има огромна сила, а ако зъбът бъде унищожен, това ще сложи край на будистката вяра в страната. Именно, заради това, през 1998 г., ислямистите поставят бомба в двореца, където се е намирал зъба, но реликвата остава незасегната.

Храмът и целият град Кенди са от особено културно и религиозно значение, затова се намират в списъка с културното богатство на ЮНЕСКО.

16. В Шри Ланка можете да видите най-големият морски бозайник в света – синият кит, и най-големият сухоземен бозайник – слонът. И всичко това в един ден.

17. Националното цвете на острова е красивата водна лилия.

18. Осем обекта в Шри Ланка са част от световното наследство на ЮНЕСКО.

19. В страната има толкова много водопади, че те са се превърнали с основен източник на електроенергия, чрез използването на хидроелектрически системи.

20. Бреговата линия на Шри Ланка е дълга близо 1340 км. Голяма част от от тази брегова ивица се състои от пясъчни плажове, подходящи за отдих, плуване, гмуркане и други водни забавления.

21. Шри Ланка е дом на 433 вида птици, 245 вида пеперуди, 96 вида змии и 383 вида паяци, включително 15 вида тарантули.

22. В Шри Ланка се добиват голямо количество скъпоценни камъни, сред които рубини и сапфири. Град Ратнапура е известен като Столицата на скъпоценните камъни на острова.

wonderfulwanderings

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Хохвик – старчески дом за хора с деменция, дегизиран като село

Типичният дом за хора с деменция представлява сграда с лъскави подове, медицински сестри с бели престилки, а единственият приятел на живеещите...

Странният случай на Каролина Улсон, която проспа 32 години от живота си

Наричат Каролина Улсон "шведската спяща красавица", защото прекарва 32 години от живота си в дълбок сън, или поне така смятат близките...

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

Английската полиция обмисля да спре използването на термините „ислямски тероризъм“ и „джихад“

Английската полиция обмисля да спре използването на термините "ислямски тероризъм" и "джихад", защото не помагали за отношенията в общността.