9.3 C
София
събота, 23 януари, 2021

21 тайни за Титаник и неговите пътници, които може би не сте чували

Още новини

21 тайни за Титаник и неговите пътници, които може би не сте чували.

Навършват се 107 години от потъването на Титаник – най-известният пътнически кораб в историята. На 14 април 1912 г., британският лайнер се сблъсква с айсберг, което води до неговото потъване на 15 април.

Още по време на построяването си, най-луксозният по това време пътнически кораб е обявен за „непотопяем“. Загиват около 1500 души. Предполага се, че на борда е имало и над 50 българи.

След дълги разследвания, в края на 2005 г. група изследователи стигат до заключението, че цялата катастрофа е можела да бъде предотвратена, ако при построяването на Титаник са били използвани нитове от най-високото британско качество „best, best“.

Какво не знаем за най-известният кораб в историята. Днес ще разбулим някои тайни за Титаник, които малко хора знаят:

Актрисата Дороти Гибсън създава първият филм за катастрофата, един месец след потъването

Американската актриса е една от 700 оцелели от сблъсъка. След като пристига в Ню Йорк, тя веднага започва да снима немият филм „Спасена от Титаник“, който изобразява събитията от потъването. Филмът излиза през май 1912 г., месец след катастрофата.

Филмът се посреща със смесени реакции. Въпреки че филмът има много позитивни отзиви, според други той комерсиализира трагедията и е твърде рано за такова нещо. Днес филмът се счита за изгубен, защото последното копие изгаря при пожар.

700 пътници от трета класа са споделяли две вани

Въпреки че условията в трета класа са доста по-добри от тези на другите кораби, някои неща остават доста груби. Общият брой на пътниците от трета класа варира между 700 и 1000 души. Всички те е трябвало да споделят само две вани.

Един от музикантите на борда не е бил официално обявен за мъртъв до 2000 година

Unknown author – Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3981153

Роджър Брику е свирил на виолончело на борда на Титаник и е бил само на 20 години, когато изчезва по време на катастрофата.

Музикантът обаче не е бил обявен за мъртъв до 2000 година, въпреки че всички други музиканти за загинали. Френската армия дори го нарича дезертьор, защото не го откриват, за да служи на армията в Първата световна война.

Френската асоциация за Титаник работи усилено, за да изчисти името на музиканта. Тя успява чак след 88 години от потъването на кораба.

Музикантите на Титаник са свирили до самият край, за да успокояват пътниците

Музикантите на кораба са наричани герои, защото са свирили два часа след сблъсъка. Месечната заплата на един музикант е била 1 шилинг. От тях се е очаквало да знаят 352 песни, за да могат да изпълнят всяко желание на пътниците.

Наблюдателите на кораба е трябвало да разчитат само на очите си – биноклите са били заключени в шкаф

Наблюдателите на кораба, Фредерик Флийт и Реджиналд Лий, не са имали достъп до бинокли по време на пътуването, затова не са можели да виждат надалеч.

Вторият офицер на кораба е бил заменен в последната минута и е забравил да предаде ключа за шкафчето, където са се намирали биноклите.

Любопитен факт е, че ключът се появява на търг през 2010 г., където бива продаден за над 130 хиляди долара.

8 души загиват по време на построяването на Титаник

21 тайни за Титаник и неговите пътници, които може би не сте чували
Титаник и Олимпик по време на построяването / Снимка: Wikimedia Commons

Осем мъже умират по време на строителството на кораба, но имената на само петима от тях са известни: Самуел Скот, Джон Кели, Уилям Кларк, Джеймс Добин и Робърт Мърфи.

През 2012 г. в Белфаст бе открита плоча в памет на загиналите работници.

Най-богатият човек на кораба е бил Джон Джейкъб Астор IV

Астор не само е бил най-богатият човек на Титаник, но и сред най-богатите хора в света. Смята се, че той притежавал около 150 милиона долара, или 3,5 милиарда долара в днешни долари.

Астор се е прибирал от меден месец с новата си съпруга Маделин Форс, която е била на 18 години, или с 28 години по-млада от него. Удълженият меден месец е бил начин двойката да избяга от клюките в обществото, тъй като Астор наскоро се е развел с бившата си съпруга.

Астор умира, за да спаси бременната си съпруга. Той се удавя, тъй като няма достатъчно спасителни лодки. В негова чест, съпругата му кръщава детето им Джон Джейкъб.

Много известни вестници съобщават погрешно, че няма смъртни случаи

В надпреварата за публикуване на сензационната новина, много вестници дават на семействата и близките им фалшива надежда.

Най-популярните по това време вестници „Светът“, „Дейли Мейл“ и „Белфаст Телеграф“ съобщават, че катастрофата не е причинила смъртни случаи.

Вайълет Джесъп е била на борда на Титаник, Британик и Олимпик. Тя оцелява след трите катастрофи

21 тайни за Титаник и неговите пътници, които може би не сте чували
Вайълет Джесъп / Снимка: Wikimedia Commons

Като стюардеса и медицинска сестра, тя е била на борда на лайнера Олимпик, когато се сблъсква с военния кораб „Хоук“. Тя е била на борда на известния кораб Британик, когато бива ударен от мина в морето. Тя е била на борда на Титаник, когато известният кораб се удря в айсберга, който слага край на „непотопяемият кораб“.

Тя е Вайълет Джесъп и тя оцелява при всичките три катастрофи. В зависимост от гледната точка, Вайълет Джесъп е или най-голямата късметлийка, или най-големият карък.

Всички инженери на борда на Титаник загиват

Светлините на Титаник са изгаснали чак когато кораба е бил почти под вода, благодарение на неуморните усилия на корабните инженери, които не са се спасили, за да осигурят светлина на пътниците.

Освен това, те са поддържали и радиото, което е пращало сигнали за бедствие до самият край. Нито един от 25-те инженери не оцелява.

Братята Навратил са единствените деца на борда, спасени без родител или настойник

Братята Едмънд и Мичъл / Снимка: Wikimedia Commons

Братята Едмънд и Мичъл са били на 2 и 4 годинки, когато корабът потъва. Те са били с баща си, който ги е отвлякъл. Баща им Мичъл старши, решава да отвлече децата и да ги отведе в Америка, с надеждата, че отчуждената му съпруга ще ги последва там и ще започнат нов живот.

След като ги оставя на една от спасителните лодки, той изчезва и повече не бива видян.

Виждайки, че децата са без родител, френската пътничка Маргарет Хейс прибира децата. Чак след месец, майка им успява да ги намери, благодарение на вестниците, които разпространили снимки на братчетата. Децата станали известни като „Сираците на Титаник“.

4 книги предсказват потъването на Титаник с невероятна точност

Четири книга предсказват с невероятна точност потъването на Титаник. Това са: „Потъването на модерния лайнер“, която излиза през 1886 г., „Корабокрушението на Титан“ от 1898 г., „The Ships Run“ от 1908 г. и „The White Ghost of Disaster“ от 1912 г.

Вижте повече в специалната ни статия: 4 книги предсказват потъването на Титаник с невероятна точност

„Калифорниън“ – корабът, който не се отзовава на виковете за помощ

Корабът Калифорниън остава известен с това, че не се отзовава в помощ на Титаник. Решението е следствие от много лоши преценки. Радиото на кораба е било спряно през нощта, когато Титаник се сблъсква с айсберга, а когато капитанът на кораба е събуден от екипажа, който му показва ракетите за помощ, той решава да не предприема действия.

Според разследванията, капитанът на Калифорниън е водил спор, че ракетите не са били такива за помощ, освен това опасността от ледени късове е била твърде голяма. Според специално създадената британска комисия за разследване на потъването на Титаник, „Калифорниън е можел да спаси много, ако не всички изгубени животи“.

Калифорниън потъва на 9 ноември 1915 година.

„Карпатия“ – единственият кораб, отзовал се на сигнала за помощ от Титаник

Карпатия / Снимка: Wikimedia Commons

Карпатия е единственият кораб, който се отзовава на сигнала за помощ от Титаник. Когато пристигат на място, за тяхна изненада не откриват нищо – нито кораб, нито светлини, нито спасителни лодки. Започват отчаяно търсене, което се увенчава с успех.

Пътничката Елизабет Алън е първият човек, качен на борда на Карпатия в 4 ч. и 10 мин. Именно тя потвърждава пред екипажа, че Титаник е потънал. Карпатия успява да спаси 700 души.

За своята смелост и работа по спасителните дейности, екипажът на Карпатия бива награден с медали от оцелелите.

Останките на Титаник са открити след 73 години

Въпреки че е най-големият кораб за времето си, останките му са открити чак след 73 години. С годините са провеждани много експедиции за откриване на останките на кораба, но всички за завършвали без успех. Това е така до 1985 година, когато Титаник бива открит, без да бъде търсен.

Откриването на Титаник става по време на тайно разследване на Военноморските сили на САЩ, които търсят две разрушени атомни подводници.

Останките на Титаник лежат на 3810 метра дълбочина, на 600 км югоизточно от брега на Нюфаундленд.

Титаник може да изчезне напълно до 2030 година

Титаник може да изчезне напълно, заради „гладна“ бактерия. През 2010 година, учените откриха бактерия в ръждата на кораба, която постепенно го разгражда. Бактерията е кръстена „Halomonas titanicae“.

Според учените, корабът може да изчезне напълно до 2030 година.

Чарлз Джугин – готвачът, оцелял два часа в ледените води на океана

Чарлз Джугин / Снимка: thevintagenews

Джугин, който е изобразен във филма „Титаник“ с манерка в ръка, спасяващ останалите пътници е реален човек. Според различни източници, той е изпил две бутилки уиски по време на потъването.

Самият Джугин казва, че е престоял в ледените води на океана цели два часа – повечето хора за умирали от хипотермия в рамките на 15 минути.

Само 4 жени от първа класа са загинали

Само 4 жени от първа класа са загинали, и въпреки че е трагична ситуация, 89 са загиналите жени от трета класа – 387 са мъжете.

Последният оцелял пътник на Титаник умира през 2009 г. – тя е била на два месеца, когато корабът потъва

Милвина Дийн е била само на два месеца, когато е била на борда на Титаник. Тя е последният оцелял пътник на Титаник и умира през 2009 година, на 97-годишна възраст.

Една от най-известните дами на борда е „Непотопяемата Моли Браун“

Моли Браун / Снимка: Wikimedia Commons

Маргарет Браун става известна като „Непотопяемата Моли Браун“, защото въпреки че е била от първа класа, тя е помагала на всички да се качат на спасителните лодки, без да се замисли за себе си.

Нейната роля във филма „Титаник“ е изиграна от пухкавата дама, която настоява спасителните лодки да се върнат, за да спасят още хора, защото много от тях не са били пълни.

В живота си, тя е американска активистка, феминистка, но се бори и за правата на миньорите. След трагедията с Титаник, тя организира комитет на оцелелите, с други оцелели от първа класа. Комитетът работи, за да осигури всичко нужно за живота на оцелелите от втора и трета класа.

Корабът е превозвал огромни количества храна и алкохол

Корабът е превозвал 15 хиляди бутилки бира, 1000 бутилки вино, 850 бутилки ликьор и 8 хиляди пури.

В добавка към всичкият този алкохол и тютюн, на борда е имало 34 хиляди кг месо, 3 400 кг бекон, 36 хиляди броя портокали, 1000 броя хляб и 40 хиляди яйца.

Източници
Източници:
1. https://www.thisisinsider.com/titanic-secrets-facts-2018-4
2. https://news.nationalgeographic.com/2017/11/titanic-nuclear-submarine-scorpion-thresher-ballard/
3. https://www.news.com.au/technology/environment/natural-wonders/the-titanic-wreckage-may-completely-vanish-by-the-year-2030/news-story/7cbb049e504f4d3c2b3016c4add47109
4. https://en.wikipedia.org/wiki/RMS_Titanic
5. https://en.wikipedia.org/wiki/RMS_Carpathia
6. https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Brown
7. https://en.wikipedia.org/wiki/SS_Californian
8. https://bit.ly/2VdwI5T

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново