17 C
София
понеделник, 6 юли, 2020

21 тайни за Титаник и неговите пътници, които може би не сте чували

Още новини

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

21 тайни за Титаник и неговите пътници, които може би не сте чували.

Навършват се 107 години от потъването на Титаник – най-известният пътнически кораб в историята. На 14 април 1912 г., британският лайнер се сблъсква с айсберг, което води до неговото потъване на 15 април.

Още по време на построяването си, най-луксозният по това време пътнически кораб е обявен за „непотопяем“. Загиват около 1500 души. Предполага се, че на борда е имало и над 50 българи.

След дълги разследвания, в края на 2005 г. група изследователи стигат до заключението, че цялата катастрофа е можела да бъде предотвратена, ако при построяването на Титаник са били използвани нитове от най-високото британско качество „best, best“.

Какво не знаем за най-известният кораб в историята. Днес ще разбулим някои тайни за Титаник, които малко хора знаят:

Актрисата Дороти Гибсън създава първият филм за катастрофата, един месец след потъването

Американската актриса е една от 700 оцелели от сблъсъка. След като пристига в Ню Йорк, тя веднага започва да снима немият филм „Спасена от Титаник“, който изобразява събитията от потъването. Филмът излиза през май 1912 г., месец след катастрофата.

Филмът се посреща със смесени реакции. Въпреки че филмът има много позитивни отзиви, според други той комерсиализира трагедията и е твърде рано за такова нещо. Днес филмът се счита за изгубен, защото последното копие изгаря при пожар.

700 пътници от трета класа са споделяли две вани

Въпреки че условията в трета класа са доста по-добри от тези на другите кораби, някои неща остават доста груби. Общият брой на пътниците от трета класа варира между 700 и 1000 души. Всички те е трябвало да споделят само две вани.

Един от музикантите на борда не е бил официално обявен за мъртъв до 2000 година

21 тайни за Титаник и неговите пътници, които може би не сте чували
Музикантите от филма „Титаник“ / Снимка: Twentieth Century Fox

Роджър Брику е свирил на виолончело на борда на Титаник и е бил само на 20 години, когато изчезва по време на катастрофата.

Музикантът обаче не е бил обявен за мъртъв до 2000 година, въпреки че всички други музиканти за загинали. Френската армия дори го нарича дезертьор, защото не го откриват, за да служи на армията в Първата световна война.

Френската асоциация за Титаник работи усилено, за да изчисти името на музиканта. Тя успява чак след 88 години от потъването на кораба.

Музикантите на Титаник са свирили до самият край, за да успокояват пътниците

Музикантите на кораба са наричани герои, защото са свирили два часа след сблъсъка. Месечната заплата на един музикант е била 1 шилинг. От тях се е очаквало да знаят 352 песни, за да могат да изпълнят всяко желание на пътниците.

Наблюдателите на кораба е трябвало да разчитат само на очите си – биноклите са били заключени в шкаф

Наблюдателите на кораба, Фредерик Флийт и Реджиналд Лий, не са имали достъп до бинокли по време на пътуването, затова не са можели да виждат надалеч.

Вторият офицер на кораба е бил заменен в последната минута и е забравил да предаде ключа за шкафчето, където са се намирали биноклите.

Любопитен факт е, че ключът се появява на търг през 2010 г., където бива продаден за над 130 хиляди долара.

8 души загиват по време на построяването на Титаник

21 тайни за Титаник и неговите пътници, които може би не сте чували
Титаник и Олимпик по време на построяването / Снимка: Wikimedia Commons

Осем мъже умират по време на строителството на кораба, но имената на само петима от тях са известни: Самуел Скот, Джон Кели, Уилям Кларк, Джеймс Добин и Робърт Мърфи.

През 2012 г. в Белфаст бе открита плоча в памет на загиналите работници.

Най-богатият човек на кораба е бил Джон Джейкъб Астор IV

Астор не само е бил най-богатият човек на Титаник, но и сред най-богатите хора в света. Смята се, че той притежавал около 150 милиона долара, или 3,5 милиарда долара в днешни долари.

Астор се е прибирал от меден месец с новата си съпруга Маделин Форс, която е била на 18 години, или с 28 години по-млада от него. Удълженият меден месец е бил начин двойката да избяга от клюките в обществото, тъй като Астор наскоро се е развел с бившата си съпруга.

Астор умира, за да спаси бременната си съпруга. Той се удавя, тъй като няма достатъчно спасителни лодки. В негова чест, съпругата му кръщава детето им Джон Джейкъб.

Много известни вестници съобщават погрешно, че няма смъртни случаи

В надпреварата за публикуване на сензационната новина, много вестници дават на семействата и близките им фалшива надежда.

Най-популярните по това време вестници „Светът“, „Дейли Мейл“ и „Белфаст Телеграф“ съобщават, че катастрофата не е причинила смъртни случаи.

Вайълет Джесъп е била на борда на Титаник, Британик и Олимпик. Тя оцелява след трите катастрофи

21 тайни за Титаник и неговите пътници, които може би не сте чували
Вайълет Джесъп / Снимка: Wikimedia Commons

Като стюардеса и медицинска сестра, тя е била на борда на лайнера Олимпик, когато се сблъсква с военния кораб „Хоук“. Тя е била на борда на известния кораб Британик, когато бива ударен от мина в морето. Тя е била на борда на Титаник, когато известният кораб се удря в айсберга, който слага край на „непотопяемият кораб“.

Тя е Вайълет Джесъп и тя оцелява при всичките три катастрофи. В зависимост от гледната точка, Вайълет Джесъп е или най-голямата късметлийка, или най-големият карък.

Всички инженери на борда на Титаник загиват

Светлините на Титаник са изгаснали чак когато кораба е бил почти под вода, благодарение на неуморните усилия на корабните инженери, които не са се спасили, за да осигурят светлина на пътниците.

Освен това, те са поддържали и радиото, което е пращало сигнали за бедствие до самият край. Нито един от 25-те инженери не оцелява.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 г.

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 година. Това стана ясно след изследване, проведено от Барселонския университет, което...

Университетът в Кеймбридж подкрепя твърдението, че „белият живот няма значение“

Университетът в Кеймбридж защити един от своите преподаватели, който написа в Туитър, че "белият живот няма значение", въпреки че преди това...

22 любопитни факти за Танзания

Днес ще ви представим 22 любопитни факти за Танзания - една необикновена страна. Танзания, или Обединена република Танзания,...

Явленията на Богородица в Египет – документирани и наблюдавани от християни и мюсюлмани

Явленията на Богородица в Египет започват на втори април 1968 година в предградието на Кайро Зейтун. Тогава един работник-мюсюлманин на име...