0.2 C
София
четвъртък, 21 януари, 2021

21 факти за бавноходките, които ще ви разтърсят

Още новини

Бавноходките са едни от най-издръжливите микроорганизми на планетата. Учените все още откриват нови факти за тях, но едно е сигурно – тези дребосъци притежават суперсили, за които можем само да мечтаем. 

Вижте 21 факти за бавноходките, които ще ви разтърсят:

21. Те са миниатюрни. Размерът им варира между 0.05 мм и 1.27 мм, но рядко са по-големи от милиметър.

20. Те имат 8 крака, с от 4 до 8 нокти, прикрепени към всеки.

19. Те са тук от доста дълго време. 600 милиона години, ако трябва да бъдем точни. Това ги прави значително по-стари от динозаврите, които се появяват за първи път преди 230 милиона години.

18. Храната не е основно изискване за бавноходките. Ако поиска, дребосъка може да изкара без пълноценно хранене повече от десетилетие.

17. Могат да оцелеят при водно налягане, шест пъти по-високо от това на океанското дъно. Също така, могат да оцелеят и при сваряване в алкохол.

16. Те могат да живеят в буквално всякаква среда. Проведен е опит, в който астронавти са пуснали незащитени бавноходки в космоса. Там са оцелели няколко седмици.

15. Чрез тестове, учените са открили, че бавноходките могат да издържат на температури от -200 °C до 148 °C.

14. Те могат да издържат на високи дози радиация. Учените са ги подлагали на 1000 пъти по-силна радиация от тази, необходима, за да убие човек, за да умрат окончателно.

13. Суперсилата, която им позволява да издържат почти всичко, се нарича „криптобиоза“. Те могат да изключат метаболизма си до 0.01%, като на практика това ги прави почти неразрушими.

12. Според някои учени, бавноходките може би не са от Земята. Съществува научно течение, наречено Панспермия, според което животът на Земята е бил пренесен от други далечни места от космоса, чрез астероидите, които са паднали на нашата планета.

Тъй като бавноходките могат да издържат на екстремни условия, при които други организми не могат да оцелеят, има смисъл в това, че биха могли да идват от другаде.

11. Учените са започнали да използват защитния протеин на бавноходките, за да предпазват хората от радиация.

10. Те са различни видове. Учените са изследвали над 1000 различни вида и смятат, че може да има десет пъти повече.

9. Учените вярват, че ако на Земята се случи катастрофално събитие, то вероятно само бавноходките ще оцелеят и ще продължат да живеят.

8. Макар и малки, бавноходките са доста опасни и смъртоносни за размера си. Те имат остри зъби, с които атакуват плячката си.

7. Проучване през 2016 г., публикувано в Journal of Zoological Systems and Evolutionary Research, разкрива подробно обичаите им за чифтосване. Учените открили, че бавноходките правят секс цял час.

6. Някои видове женски бавноходки нямат нужда от мъжки, за да се размножават. Чрез процес, наречен партньорногенеза, женската може да изпрати собствената си ДНК информация директно в едно от яйцата си.

5. Бавноходките са ни известни от доста дълго време. Първоначално са открити през 1773 г. от немския теолог и зоолог Йохан Август Ефраим Гьоце.

4. Както стана ясно, те могат да устояват на много силна радиация, но освен това могат и да поправят повредената си ДНК, след като са били изложени на такава.

3. Поради издръжливостта си са известни с това, че създават изцяло нови екосистеми. Например, след като вулкан изригне и лавата разруши района наоколо, бавноходките ще колонизират мъртвата зона, хранейки се с микроби.

2. Бебетата на бавноходките имат възрастни клетки при раждане. Техните клетки не се делят, а по-скоро растат по размер.

1. Бавноходките имат най-голям процент чужда ДНК в тялото си. 17.5% от гените на бавноходките са всъщност на бактерии, растения и гъби. Оказва се, че бавноходките са способни да крадат чужда ДНК, за да оцелеят. Смята се, че именно това ги дарява със суперсилите им.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново