12 C
София
вторник, 2 март, 2021

20 снимки на гъби, които сякаш не са от нашата планета

Още новини

20 снимки на гъби, които сякаш не са от нашата планета.

Преди да преминем към снимките на тези невероятни гъби, искам да ви запозная с един интересен факт за гъбите. Знаете ли, че гъбите не се отнасят нито към растенията, нито към животните.

Дълго време гъбите са били причислявани към растителния свят, но след дълги проучвания учените са открили, че те са по-близки до животните. Но пък гъбите нямат стомах, за да бъде храносмилането им като при животните, затова те се отнасят към отделно царство – Царството на гъбите.

Гъбите заедно с бактериите имат голямо значение за биосферата. Те разграждат органичните съединения чрез гниенето и минерализацията и ги довеждат до прости неорганични вещества.

Така се затваря хранителната верига и неорганичните вещества могат да се усвоят от зелените растения за изграждане отново на органични съединения. Гъбите, особено почвените, спомагат за повишаване на почвеното плодородие. Микоризните гъби подпомагат храненето на дървесните и някои тревисти растения.

Ядливи гъби

Ядливите гъби са служели за храна на човека още от древни времена. Древногръцкият учен Теофраст, живял през 370 – 285 г. пр.н.е., описва в трудовете си печурката, трюфелите и много други гъби. Гъбите са били поднасяни не само на народната трапеза, но и на хановете и царете.

Те се консумират основно заради хранителната им стойност, която е сходна с тази на зеленчуците и продуктите от животински произход. Подобно на плодовете и зеленчуците, те съдържат голямо количество вода – около 84 – 92% и сухо вещество – около 8 – 16%.

Вижте още: Ето как са изглеждали някои плодове и зеленчуци преди намесата на човека

Богати са на белтъчини, минерални соли, мазнини, витамини (B1, РР, D и А) и други вещества, и по своите вкусови качества заемат едно от първите места между храните от растителен произход.

Някои от отровните гъби приличат твърде много на ядливи видове, затова се наричат двойници. Най-често срещаните отровни двойници в България са:

  • Бяла и зелена мухоморка – бъркат се с полска печурка.
  • Дяволска гъба – бърка се с обикновена манатарка.
  • Лъжлива млечница – бърка се с обикновена млечница.
  • Червена мухоморка – бърка се с гъба булка.
  • Бяла отровна орешарка – бърка се с обикновена челядинка.
  • Горчива миризливка – бърка се с пачи крак.
  • Лъжлива пънчушка – бърка се със зимна припънка.
  • Отровна сърнела – бърка се с ядлива сърнела.
  • Пантерка – бърка се с бисерна гъба.
  • Бледо-червена гълъбка – бърка се с червена гълъбка.

20 снимки на гъби, които сякаш не са от нашата планета:

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново