3 C
София
понеделник, 6 април, 2020

20 невероятни факти за индуизма, които най-вероятно не знаете

Още новини

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Индуизмът е религия, разпространена основно в Индия и Непал. Тя обхваща разнородни идеи за духовността, но няма йерархия, религиозни авторитети, управляващо тяло, пророци или задължителна книга, както е в повечето религии.

Индусите могат да бъдат едновременно политеисти, пантеисти, монотеисти, агностици и атеисти, заради широкия набор от идеи, традиции и ритуали.

Днес ще разгледаме 20 невероятни факти за индуизма, които най-вероятно не знаете:

1. Индуизмът е най-старата позната ни религия, известна и с реалното си име „Санатана Дхарма“ – Вечният закон. Нейните корени са на поне 10 000 години.

2. Индуизмът е третата най-голяма религия в света, след християнството и исляма. 14% от световното население изповядва религията.

3. Йога, Пранаяма, Астрология, Нумерология, Хиромантия и Васту са все част от Индуизма, но могат свободно да се практикуват от всички религии.

4. Най-големият индуски храм в света, изненадващо не е в Индия, а в Камбоджа. Днес превърнат в будистки храм, Ангкор Ват се смята за най-големият религиозен храм в света.

5. За разлика от другите големи религии, Индуизма не смята желанието за богатство за грях.

индуско божество

6. Индуизмът е единствената религия, която няма основател. Според Индуизма, религията няма произход, защото е вечна. Винаги я е имало и винаги ще я има.

7. Индуските храмове не са само архитектурни чудеса, те са енергийни центрове и притежават голямо научно значение, което е доказано.

8. Индуизмът е единствената религия, която върви ръка за ръка с науката.

В древните религиозни текстове на Индуизма можете да намерите научни открития, които са били направени от древните преди хиляди години. Някои от научните сфери и открития са:

Математика: Питагоровата теорема, Концепцията за нула (като число и маркер), Концепцията за безкрайността, Десетичната бройна система и други.

Еволюция: Противно на другите религии, в които Бог създава човека, в древните текстове на Индуизма е записана еволюцията на човека, която започва от риба, следва земноводно, бозайник, същество с хуманоидна форма, първият човек и накрая човек с брадва, символизиращ първите хора, които ловуват и създават инструменти. (Това е много опростен превод на същинския текст)

Космология: Теорията за Големия взрив се споменава още в Ригведа – най-древното произведение на индийската литература.

Медицина: Аюрведа (наука за живота) е древна индийска система за природна и холистична медицина, която продължава да се практикува успешно все повече по целия свят.

9. Думата „Карма“ произлиза от индуистката концепция за „добри и лоши дела“.

Подобни статии

Най-ново

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Повече от 12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ на НАСА

12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от "Поколението на Артемида" - хората, които ще върнат човека на Луната.

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

Дългоочакван доклад разкрива истината, че сграда №7 на Световният търговски център не е разрушена от пожар, каквато е официалната версия.

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме? Стресът засяга всички ни. Може...