-6.5 C
София
понеделник, 18 януари, 2021

20 невероятни факти за индуизма, които най-вероятно не знаете

Още новини

20 невероятни факти за индуизма, които най-вероятно не знаете.

Индуизмът е религия, разпространена основно в Индия и Непал. Тя обхваща разнородни идеи за духовността, но няма йерархия, религиозни авторитети, управляващо тяло, пророци или задължителна книга, както е в повечето религии.

Индусите могат да бъдат едновременно политеисти, пантеисти, монотеисти, агностици и атеисти, заради широкия набор от идеи, традиции и ритуали.

Днес ще разгледаме 20 невероятни факти за индуизма, които най-вероятно не знаете:

1. Индуизмът е най-старата позната ни религия, известна и с реалното си име „Санатана Дхарма“ – Вечният закон. Нейните корени са на поне 10 000 години.

2. Индуизмът е третата най-голяма религия в света, след християнството и исляма. 14% от световното население изповядва религията.

3. Йога, Пранаяма, Астрология, Нумерология, Хиромантия и Васту са все част от Индуизма, но могат свободно да се практикуват от всички религии.

4. Най-големият индуски храм в света, изненадващо не е в Индия, а в Камбоджа. Днес превърнат в будистки храм, Ангкор Ват се смята за най-големият религиозен храм в света.

5. За разлика от другите големи религии, Индуизма не смята желанието за богатство за грях.

20 невероятни факти за индуизма, които най-вероятно не знаете

6. Индуизмът е единствената религия, която няма основател. Според Индуизма, религията няма произход, защото е вечна. Винаги я е имало и винаги ще я има.

7. Индуските храмове не са само архитектурни чудеса, те са енергийни центрове и притежават голямо научно значение, което е доказано.

8. Индуизмът е единствената религия, която върви ръка за ръка с науката.

В древните религиозни текстове на Индуизма можете да намерите научни открития, които са били направени от древните преди хиляди години. Някои от научните сфери и открития са:

Математика: Питагоровата теорема, Концепцията за нула (като число и маркер), Концепцията за безкрайността, Десетичната бройна система и други.

Еволюция: Противно на другите религии, в които Бог създава човека, в древните текстове на Индуизма е записана еволюцията на човека, която започва от риба, следва земноводно, бозайник, същество с хуманоидна форма, първият човек и накрая човек с брадва, символизиращ първите хора, които ловуват и създават инструменти. (Това е много опростен превод на същинския текст)

Космология: Теорията за Големия взрив се споменава още в Ригведа – най-древното произведение на индийската литература.

Медицина: Аюрведа (наука за живота) е древна индийска система за природна и холистична медицина, която продължава да се практикува успешно все повече по целия свят.

9. Думата „Карма“ произлиза от индуистката концепция за „добри и лоши дела“.

10. Най-богатият религиозен храм в света се намира в Индия. Храмът „Падмаманбашуами“ в Керала, притежава ценности на стойност около 22,3 милиарда долара.

20 невероятни факти за индуизма, които най-вероятно не знаете

11. Само в Индия има 108 000 признати храма.

12. Кумб Мела е най-големият религиозен фестивал в света. Той се провежда през 12 години и събира милиони индуси в Индия. Над 30 милиона индуси са участвали в Кумб Мела през 2013 година.

13. Индуизмът дава началото на много други религии, сред които Сикхизъм и Джайнизъм.

14. 108 е най-свещенето число в Индуизма.

15. Ученията на Индуизма са много по-стари от писаните документи, на които базираме днешните знания за Ведите. Тези учения са били наизустявани и предавани от уста на уста през поколенията, докато най-накрая биват записани.

16. Сингапур е построен на базата на древната наука Васту. Васту е наука за живот в хармония с природата. Всички сгради трябва да бъдат построени по определен начин, за да носят щастие и хармония. В някои аспекти на Васту е заложен принципът на точните науки. Науката е тясно свързана с Ведическата астрология и Аюрведа.

Може би всичко това ви звучи познато? Сигурно се сещате за Фън шуй. Разликата тук е, че науката Васту е с повече от 2 000 години по-стара от Фън шуй.

17. Крайната цел на Индуизма е постигането на духовно просветление. С редица духовни практики, индусите могат да постигнат просветление, което ще прекрати вечният цикъл на прераждане.

18. В Индуизма, както вече казахме по-горе, съществува концепцията за прераждането – според нея, душата е безсмъртна, но приема формата на много тела, докато постигне просветление.

19. ОМ се счита за звукът на вселената – изначалната вибрация, от която произлиза всичко.

20. Свастиката е основен символ в Индуизма. Означава „това, което е добро“. Символът носи късмет и затова се използва почти във всичко: в дизайна на дрехи, аксесоари, в картини, ритуали, в мехенди (рисуване с къна), дори се лепи по автомобилите, за да ги предпазва от инциденти.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново