9.9 C
София
неделя, 24 януари, 2021

20 неща, случващи се по света, за които не ни казват по новините

Още новини

20 неща, случващи се по света, за които не ни казват по новините.

Днес социалните мрежи, новинарските емисии, сайтове и други медии, тотално ни изкривяват представата за случващото по света и ни занимават с незначителни проблеми.

Във всяка свободна минута биваме заливани с излишна информация, в повечето случаи негативна, като катастрофи, бедствия, болни хора и къде пътя бил разрушен и други ненужни новини.

Днес ще разгледаме 20 неща, случващи се по света, за които не ни казват по новините:

20. Опустиняване

Много от пустините в света се разрастват с всяка изминала година. Например, пустинята Сахара се е разширила на юг с още 250 км, от 1900 година насам. Така нейната площ става почти 6000 кв.км.

Две трети от територията на Чили са заплашени от опустиняване, заради напредъка на пустинята Атакама, която се разширява с по метър на ден.

19. Ефектът на Флин

Като цяло, хората стават по интелигентни, като добавяме по около 3 IQ точки на година, но учените не са сигурни защо.

Някои учени смятат обаче, че IQ е доста неточен индикатор и при сравняване на IQ на отделни нации, се вижда, че той зависи от стандарта на живот, начин на хранене, културни фактори, природа и други.

18. Процента на смъртността от ракови заболявания пада

Смъртността от ракови заболявания е паднала с 20% от пика си преди около 20 години, според последните статистически данни от Американското онкологично дружество.

Това означава, че от 1991 г. до 2009 г., 1.2 милиона души са били пощадени, включително 152, 900 живота само през 2009 г.

Причините за това могат да бъдат от ранно откриване на заболяването до подобряване на методите на лечение.

17. Масово изсичане на дъждовните гори

Големи количества дъждовни гори биват изсичани, заради палмовото масло.

Въпреки че палмовото масло никак не е здравословно за нас, масово биват изсичани гори, за да бъдат засадени маслени палми.

16. Възход на Африка

Африка е най-бързо развиващият се регион в света и положението съвсем не е толкова зле, колкото ни се представя от западните неправителствени организации.

За никой не е тайна, че НПО-тата привличат средства за гладуващите деца, като ни показват тъжни снимки, които обикновено виждаме във Фейсбук. А, знае ли някой къде отиват тези дарения е друг въпрос.

Защо не ни казват това по новините?

15. Войни между мексиканските картели

Повече от 150 хиляди мексиканци са загинали от 2000 г. насам, заради борбата между наркокартелите.

Да сте чули за това по новините?

14. Смъртоносният стадион на Катар 2022

Повече от 1000 души са загинали на строежа на стадиона за световното по футбол в Катар досега, но това не се съобщава никъде, защото много от работниците са „имигранти“ от Азия.

В действителност, няколко чуждестранни новинарски екипи са били арестувани за докладване на това.

Бележка: казваме „имигранти“, защото условията в които са работили, могат да се сравнят с робски труд.

13. Фейсбук влияе върху избора ви

Фейсбук все повече влияе върху човечеството. Днес, компанията влияе до такава степен върху хората, че контролира всяко тяхно действие.

Например, доказано е, че Фейсбук е подобрил избирателната активност за някои кандидати, заради „Аз гласувах“ значките, които всеки закачаше на профилната си снимка.

12. Ферма за кръв

Да, истина е. Хора биват оковани като роби, а кръвта им бива „издоявана“. Този проблем съществува в много бедни страни от Изтока, както и в бедните райони на Индия.

Един от най-известните случаи бива наречен Фабрика за кръв от индийските медии. Фермер на име Папу Ядхав е бил задържан, след като са били открити голям брой роби във фермата му, които били „издоявани“ два пъти седмично в продължение на 2 години. Но той не е бил сам. Имало е медицински сестри, счетоводители и разносвачи.

За съжаление, този черен пазар се развива главоломно, заради бедността в тези страни, където болниците са претоварени.

11. Пчелите умират

Вероятно повечето от вас вече знаят това, но пчелите изчезват. Тяхната популация намалява с тревожни темпове и никой не прави нищо по въпроса.

10. Антибиотиците вече не работят

Безразборната употреба на антибиотици направи бактериите резистентни към традиционните лекарства. Тоест, антибиотиците вече не вършат работа и микроорганизмите нямат пречка по пътя си към унищожаването на организма, който са заселили.

Почти винаги лекарите предписват антибиотици без да имат основание за това. В България се предписват три пъти повече антибиотици от останалата част от Европа.

Най-често при простуда, личният лекар предписва антибиотик, без значение, че в повечето случаи става въпрос за вируси, които не могат да бъдат унищожени от тях.

9. Интернет тролове

Повечето от вас, може би знаят, но много от коментарите в новинарските сайтове, социалните платформи и форумите, всъщност се пишат от хора, на които им е платено за това. Със сигурност сте чували за термина „трол“.

Наричаме ги така, защото тяхната цел е единствено манипулация, създаване на драми и скандали и подриване на авторитета на хора, постигнали повече от тях в живота.

8. Машините стават по-умни от нас

Те напредват по-бързо от очакването. Компютрите днес вече могат да се учат и да се препрограмират сами. Да, звучи като научна фантастика…защото е.

Британската компания DeepMind създаде изкуствен интелект, който през 2016 година успя да победи пет поредни пъти европейския шампион по стратегическата игра Го – Фан Хуей. Това е нещо, което мислихме, че ще се случи след десетилетие.

Го е най-сложната игра в света. Числото, указващо броя на възможните варианти в играта е 2 пъти по-дълго от това на предполагаемия брой атоми във вселената.

7. Дизайнерски бебета

Великобритания започва да произвежда „дизайнерски бебета“. През 2016 г. учените на Острова получиха разрешение за първата генетична модификация на човешки ембрион.

Според обществото, това може да доведе до производство на модифицирани деца, отличаващи се с красота, интелигентност, и които не боледуват. И докато Великобритания чака първото си дизайнерско бебе в края на 2017 г., в Мексико вече се роди такова.

6. Бежанците

Да, признаваме, че тази тема е водеща днес в Европа, но знаете ли, че почти никъде другаде не се говори за тях?

И въпреки че, дали действително тези хора са бежанци може да се спори, днес те са повече, отколкото е имало някога в историята. Ако разгледаме само Сирия, близо 4 милиона души са избягали от страната. Това е една пета от населението.

5. Големите банки

Големите банки предизвикват нова голяма рецесия, като тази през 2008 г., само че днес носи името „облигации, обезпечени с дългови задължения” (CDO).

4. Военни самоубийства

Повече британски войници умират от самоубийство, отколкото в битка. Тази тенденция важи за почти всички страни, които поддържат армия или изпращат контингенти.

3. Робство

Днес по света има приблизително 30 милиона роби. Това е повече, отколкото в която и да е друга точка в човешката история. Това не ни го казват по новините.

2. Смартфони

„Милиони хора по света печелят от новите технологии, но никой не се запитва как те са били произведени“, казва Марк Дъмет, експерт на Amnesty.

Днес, ние държим в ръцете си смартфони, които са били изработени благодарение на робския труд на непълнолетни деца, които работят за долар на ден в кобалтовите мини на Конго.

Някои от тези деца са на по 7 години. През 2014 г., детският фонд на ООН оценява, че в мините в Конго са били заети около 40 хиляди малолетни и непълнолетни деца.

Тези мини произвеждат около 20 на сто от световното производство на кобалт, който се използва в литиево-йонните батерии както на смартфоните, така и на лаптопите.

1. Деца с пистолети

За 2015 г., поне 13 малки деца (от 1 до 3 години) по невнимание са се застреляли и убили. 18 са се ранили, 10 са ранили други хора, а 2 деца са убили други хора.

На базата на тази статистика се твърди, че малки деца, на английски toddlers (деца между 1 и 3 г.) са убили повече американци, отколкото са убитите от терористи.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново