3 C
София
понеделник, 6 април, 2020

20 интересни факти, специално подбрани за хората, които обожават факти

Още новини

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Всички обичаме да четем факти, но има хора, за които това е мания. Тази статия е предназначена точно за тях. Днес сме подбрали 20 интересни факти, които ще ви впечатлят, изумят, а може би и развеселят.

Днес ще разберем мит ли е, че използваме само 10% от мозъка си, колко често движим очите си, и ценни ли са всъщност диамантите? Всичко това и още в статията ни: 20 интересни факти, специално подбрани за хората, които обожават факти:

1. НАСА регистрира първото „марсотресение“

На 6 април 2019 г., НАСА регистрира първото т. нар. „марсотресение“ – разместване н текстоничните плочи на Марс. Въпреки че земетресението е било твърде слабо, и не би било отчетено на Земята, то показва, че апаратурата работи. Според учени от НАСА, този трус може да постави началото на нова дисциплина в науката – сеизмология на Марс.

2. Във всеки един момент, на Земята има 10 квинтилиона насекоми

За ужас на хората, които изпитват страх от насекоми, зловещите (но изключително важни) насекоми поддържат добре своята популация. Около 900 хиляди са познатите на науката видове насекоми, като 10 квинтилиона от тях са живи по всяко едно време.

Ако се чудите как изглежда това число, ето така: 10,000,000,000,000,000,000.

3. В Средновековна Европа, един момент се е равнявал на 90 секунди

Ако се върнете назад във времето и се озовете в Средновековна Европа, то е добре да знаете, че един момент се е равнявал на точно 90 секунди. Така че, ако ви попитат имате ли един момент, бъдете сигурни, че имате свободни 90 секунди, преди да отговорите с „да“.

4. Най-старият увеселителен парк се намира в Дания

Дирехавсбакен е най-старият, все още действащ, увеселителен парк в света. Той се намира в Дания и е отворил врати през 1583 година. Паркът има над 150 атракциона, включително дървено влакче, построено през 1932 г.

5. Олимпийските игри са били част от религиозен фестивал

В днешно време, Олимпийските игри представляват най-голямото постижение за много от най-добрите спортисти в света. Но, когато се появяват за първи път, в Древна Гърция през 776 г. пр. Хр., те са били част от религиозен фестивал в чест на Зевс – бащата на гръцките богове.

6. Хората движат очите си повече от 100 хиляди пъти на ден

Ако чувствате очите си изморени в края на деня, то има защо. Те вършат доста работа. Хората обикновено движат очите си около три пъти в секунда, или повече от 100 хиляди пъти всеки ден.

7. Обитателите на океана изчезват два пъти по-бързо от сухоземните животни

Изменението на климата поражда всякакъв вид хаос на планетата, включително промяна на местообитанията на животните. Според проучване от 2019 г., публикувано в списание Nature, обитателите на океана изчезват два пъти по-бързо от сухоземните животни. Това е така, защото не могат да се адаптират ефективно или да избегнат нарастващите температури на водата.

8. Мит е, че използваме само 10% от мозъка си

Навярно и вие сте чували, че хората използват само 10% от капацитета на мозъка си. „Това е мит“, казва журналистът и учен Джейн Ху.

„Освен, ако нямате увреждане на мозъка или друго неврологично заболяване, то вие несъмнено използвате 100% от мозъка си. Само за елементарни функции като дишане и баланс, вие използвате 12% от мозъка си“, допълва тя.

9. Националните паркове на Канада са по-големи от някои държави

Канада е известна с богатата си природа, но ще ви изненада фактът, че някои канадски национални паркове са по-големи от общата площ на много други държави.

Например, националният парк „Нахани“ е по-голям от страни като Албания, Северна Македония, Армения и други. Неговата площ е 30,050 кв. км. Националният парк „Уд Бъфало“ е по-голям от страни като Дания, Швейцария, Белгия, Молдова и други. Неговата площ е 44,807 кв. км.

10. Най-старата книжарница в света, която все още работи се намира в Лисабон

Ливария Бертран е най-старата книжарница в света, която все още работи. Тя се намира в Лисабон, Португалия и е отворила врати през 1732 година.

Вижте още интересни факти в статията ни: 20 случайни факти, с които ще впечатлите всички

Подобни статии

Най-ново

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Повече от 12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ на НАСА

12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от "Поколението на Артемида" - хората, които ще върнат човека на Луната.

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

Дългоочакван доклад разкрива истината, че сграда №7 на Световният търговски център не е разрушена от пожар, каквато е официалната версия.

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме? Стресът засяга всички ни. Може...