0.2 C
София
вторник, 26 януари, 2021

15 позитивни новини от 2020 г., които пропуснахте заради коронавируса

Още новини

Пандемия. Брой заразени. Брой умрели. Страдание. Депресия. С това ни облъчват масовите медии от сутрин до вечер. Икономическа разруха, политически сътресения. Порой от негативни новини. Но през 2020 година се случиха много хубави неща, които не успяха да предизвикат интерес в медиите и останаха на заден план.

Днес ще разгледаме 15 позитивни новини от вече почти изминалата 2020 година. Заглавията в статията са изброени на случаен принцип.

Приложение намалява изхвърлянето на излишна храна

Ресторанти, супермаркети, кафенета, пекарни – всички те изхвърлят тонове годна, но излишна храна (тази, която не са успели да продадат). Имайки предвид, че милиони хора по света умират от глад, това звучи ужасно. Но едно приложение цели да промени поне малко нещата.

Приложението Too Good to Go, създадено в Копенхаген, предлага на потребители от 14 европейски държави достъп до непродадена, годна храна, на много ниска цена. Приложението е пуснато през 2016 г. и вече е изтеглено от 22 милиона души. Днес приложението осигурява закуска, обяд и вечеря на хиляди семейства, които са с лимитиран бюджет. CNET

Град в Нидерландия замества асфалта със зеленина

Нидерландският град Арнем замества асфалта със зеленина, за да се предпази от крайностите на изменението на климата.

Съгласно 10-годишен план, 10% от асфалта в града ще бъде премахнат и заменен с трева и друга зеленина. Това ще помогне за разсейването на топлината и абсорбирането на валежите. Според приетият план, 90% от дъждовната вода ще се абсорбира в почвата, вместо да изтича в канализацията.

Арнем е с население от близо 160 хиляди души. Градът се намира на 13 метра над надморското равнище и през последните години е претърпявал сериозни наводнения, като същевременно сушата изсушава парковете в града.

Планът за спасяване на града включва също засаждане на дървета около пътищата и изграждане на специални защитени „охлаждащи“ зони, в близост до площадите и търговските центрове. DOMUSWEB

Специален ензим-мутант може да направи пробив в рециклирането

Учените създадоха ензим, който разгражда пластмасовите бутилки за рециклиране за 10 часа. Ензимът, който е създаден е от бактерии, открити в компост за листа, разгражда PET бутилките (направени от Полиетилентерефталат) до техните градивни елементи, които след това се използват за създаването на нови висококачествени бутилки.

Надяваме се, че това откритие е правилната крачка в спасяването на планетата от пластмасата. ENERGYLIVENEWS

Черна гора легализира еднополовите граждански партньорства

Черна гора стана първата държава на Балканите, която легализира еднополовите граждански партньорства. Новият закон дава на еднополовите двойки равни законни права като тези на хетеросексуалните двойки, с изключение на осиновяването на деца.

Законопроектът беше отхвърлен през 2019 г., след като срещна съпротива от Сръбската православна църква. EURONEWS

Два месеца преди Черна гора обаче, Коста Рика легализира еднополовите бракове. С това, тя стана първата държава в Централна Америка, която признава и извършва еднополови бракове.

Шотландия стана първата страна в света, която направи безплатни дамските превръзки и тампони

Шотландия стана първата страна в света, която направи продуктите, необходими на жените при менструация, безплатни за всички, които се нуждаят от тях.

Законопроектът, който бе приет единодушно, изисква от местните власти да осигурят безплатни продукти за всички, които се нуждаят от тях. Училищата и университетите също ще трябва да осигуряват безплатни продукти за жените.

Шотландското правителство е изчислило, че мярката ще струва около 24 милиона паунда годишно. NPR

Бейби бум на планински горили в Уганда

Пет бебета горили се родиха за 6 седмици в Национален парк „Бвинди“ в Уганда. Общо 7 бебета са се родили от януари досега, което стана причина за обявяването на бейби бум. За 2019 г. са се родили само 3 бебета горили.

Планинските горили са застрашен от изчезване вид. Съществуват само около хиляда екземпляра. Според работниците в парка, този бейби бум най-вероятно се дължи на спокойствието, на което се наслаждават семействата горили, тъй като заради коронавируса, посещенията в парка са спрени. BBC

Люксембург стана първата страна, която направи обществения транспорт безплатен

Люксембург стана първата страна в света, която направи безплатен целия обществен транспорт – влакове, трамваи, автобуси. Правителството заяви, че това е тактика за справяне със задръстванията и замърсяванията, причинени от огромния трафик, а също и подпомагане на хората с по-ниски доходи.

Всички пътувания стандартен клас вече са безплатни в цялата страна, като досега една годишна карта е струвала 440 евро. Все още остава валидна опцията за плащане за първа класа, като цената на годишната карта е 660 евро.

214 000 души пътуват ежедневно в страната за работа от Германия, Белгия и Франция, най-вече с кола, което причинява големи задръствания. За да се справи с това, страната приема и други мерки, като инвестира почти 4 млрд. евро в развиване и подобряване на железницата си, автобусната мрежа и съоръжения от типа „Park and ride“ (паркинг за коли с връзки към обществения транспорт). INTELLIGENTTRANSPORT

Тасманийските дяволи се завърнаха в континентална Австралия след 3000 години

Смята се, че популацията на континента е частично унищожена от дивите кучета динго. Според експертите, други причини за изчезването са увеличеното местно население и сухото време. Около 20 000 диви тасманийски дяволи живеят на остров Тасмания, но от 3000 години животните не са стъпвали на континентална земя.

Активисти, които работят за спасяването на дивите животни ще се погрижат за укрепването на популацията от диви тасманийски дяволи. VOANEWS

Спасиха 3-годишно момиченце, 65 часа след земетресението в Измир

3-годишно момиченце на име Елиф бе спасено 65 часа след земетресението в Егейското крайбрежие на Турция, което бе с магнитуд 7 по Рихтер. Момиченцето е извадено от отломките без да има сериозни наранявания.

23 часа след земетресението, майката на Елиф, както и двете 10-годишни сестри на момиченцето бяха спасени. 7-годишното братче на Елиф също бе спасено, но за съжаление губи живота си по-късно.

Жертвите от земетресението в Турция са поне 116, а ранените са над 1000. Земетресението предизвиква цунами, което на места достига височина от 6 метра. 15 000 души загубиха домовете си, а щетите са на стойност над 400 млн. долара. AA

До 2025 година, Шри Ланка ще бъде „обезвредена“

До 2025 г., Шри Ланка ще бъде прочистена от наземни мини. Мините имат опустошително въздействие върху здравето и икономиката на цели общности.

За да се случи това, Австралия отпуска допълнителни 800 хиляди долара в помощ на усилията на Шри Ланка да премахне всички мини до 2025 г.

Средствата на Австралия ще трансформират 190 000 кв.м замърсена земя в устойчив, продуктивен и безопасен източник на храна за почти 8000 души. GLOBALCITIZEN

Все повече хора имат достъп до електричество

Политиките за достъп до енергия продължават да дават плодове, като данните за 2019 г. показват важен напредък. Броят на хората без достъп до електричество е спаднал от 860 млн. през 2018 г. на 770 млн. през 2019 г. – рекорден спад за последните години.

В Индия, правителството обяви, че е достигнало пълен достъп до електричество през 2019 г., а ефективни политики са приложени в редица африкански страни. IEA

Мъж стана милионер за една нощ, след като метеорит падна до къщата му

Мъж от Индонезия стана милионер за една нощ, след като метеор се разби на сантиметри от къщата му. Мъжът, 33, който изработва ковчези, стана милионер след като продаде метеорита за ₹ 9.8 crore, което е над 2 милиона български лева.

Оказва се, че падналият в двора му 2,1-килограмов метеорит е въглероден хондрит – много рядък вид. Смята се, че е на 4.5 млрд. години.

С парите, които е получил, щастливецът планира да построи църква за селото си и да се пенсионира. NDTV

Саграда Фамилия най-накрая получи разрешение за строеж след 137 години

Световноизвестната Саграда Фамилия най-накрая получи разрешение за строеж след 137 години, 10 архитекта и милиони евро в административни разходи. Шедьовърът на Барселона привлича около 4 милиона туристи годишно.

Строежът на базиликата започва през 1882 година, а през 1883 г. Антонио Гауди е назначен за главен архитект. След смъртта му през 1926 г., строежът на храма спира. СЕТЛАНС

НАСА сформира „Поколението на Артемида“

НАСА избра 18 астронавти, които формират „Поколението на Артемида“. Това са хората, които ще изпълняват следващите мисии до и на Луната.

Астронавтите са с различен опит, като някои от тях са били в орбита, а други не. Очаква се през 2024 година, програмата за изследване на Луната да приземи първата жена и следващият мъж на Луната и да установи устойчиво човешко лунно присъствие до края на десетилетието. NASA

SpaceX изстреля двама астронавти в орбита

SpaceX написа нова глава в историята като изстреля ракетата Falcon 9 с двама астронавти в орбита. Това е първият път, когато търговски космически кораб изпраща астронавти в орбита, създавайки възможности за участие на частния сектор в космическите изследвания.

Астронавтите Дъг Хърли и Боб Банкен станаха първите хора в историята, пътували до орбита с частна компания за космически полети.

SpaceX планира да осъществява редовни полети до МКС, а ако всичко върви добре, компанията е обявила желанието си да осъществява и редовни туристически пътувания до орбита (вероятно на изключително висока цена) още през следващата година. TECHCRUNCH

Завършваме с прекрасна снимка на „Витлеемската звезда“

Това бяха 15 подбрани позитивни новини от изминаващата година. Очаквайте скоро списък с най-четените ни статии за 2020 година.

Весели празници!

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново