20.9 C
София
събота, 8 август, 2020

15 любопитни факти, които може би не знаете за Естония

Още новини

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

15 любопитни факти, които може би не знаете за Естония.

Какво знаете за малката балтийска държава Естония? Тя граничи с балтийската държава Латвия на юг и с Русия на изток. На север е отделена от Финландия с тесния Фински залив и на запад от Швеция с Балтийско море. 

Естония притежава над 1500 острова, а на всеки пет години хор от 30 хиляди души изпълнява фолк песни на Фестивала на Естонската песен.

За да научите повече, вижте статията ни с 15 любопитни факти, които може би не знаете за Естония

Жените преобладават

В страната има много повече жени, отколкото мъже. За всеки 100 жени в Естония, има 84 мъже. Жените в Естония живеят средно с 10 години по-дълго от мъжете, което донякъде обяснява статистиката.

Мъжете обичат да носят жените си

В буквалният смисъл! Любимият спорт на естонците е носене на жени. И въпреки че спортът идва от Финландия, естонците печелят Световното първенство по носене на жени 11 поредни години.

В Естония има доста свободна земя

Естония е една от най-малко населените страни в Европа, с гъстота на населението от 28,4 души на кв.км. За сравнение, в България гъстотата на населението е 65,1 души на кв.км.

Страната притежава много острови

Естония притежава много острови, и ако трябва да сме точни – 2, 222. И въпреки че са толкова много, Финландия е страната рекордьор със своите 179 хиляди острова.

Съвременната история на страната е много трагична

Пресметнато е, че 7,3% от населението на Естония е било убито по време на Втората световна война. Още 10% от населението са били депортирани в съветските трудови лагери.

Да пътуваш в столицата е безплатно

Общественият транспорт е напълно безплатен за жителите на естонската столица Талин.

Страната е доста равнинна

Най-високата точка в страната е Суур Мунамяги с надморска височина 318 м. Най-интересното е, че това е и най-високата точка сред страните от Балтия.

Балтийският път

На 23 август 1989 г. около два милиона души се организират и образуват жива верига с дължина близо 600 км. Тя започва от Талин през Рига и до Вилнюс. По този начин, хората демонстрират своята позиция за независимост на прибалтийските държави.

Skype

Софтуерът за чат и видеовръзка Skype е създаден от естонците Ахти Хенла, Прийт Касесалу и Яан Талин. През 2011 г. Microsoft купува Skype за 8,5 милиарда долара.

Естония в Юнеско

Дъгата на Струве и Старият Талин са част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Висок процент на грамотност

Естония има едно от най-високите нива на грамотност сред възрастните (пълнолетните) в света – 99.8%, според ЮНЕСКО. Единствено пред Естония застават Латвия и Северна Корея.

Населението се стопява

Въпреки че не е нещо необичайно за Европа, населението на Естония се стопява. През 1989 г. то е било 1,565,662 души. Днес е 1,318,705 души , което е спад с 15%. Добрата новина е, че миналата година се е усетил лек демографски ръст.

Те гласуват електронно

Естония е първата страна в света, която приема електронното гласуване. Това се случва още 2005 година.

Естония е зелена

52% от територията на Естония е покрита с гори. Това я прави една от най-зелените страни в Европа. В България, например, процентите са 37.

Страната има точно 3 големи града

Имайки предвид населението на страната, не е учудващо, че само три града имат население повече от 50 хиляди души. Това са Талин с население 430 хиляди души, Тарту с 93 хиляди, и Нарва с 56 хиляди души.

telegraph / wikipedia

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Хохвик – старчески дом за хора с деменция, дегизиран като село

Типичният дом за хора с деменция представлява сграда с лъскави подове, медицински сестри с бели престилки, а единственият приятел на живеещите...

Странният случай на Каролина Улсон, която проспа 32 години от живота си

Наричат Каролина Улсон "шведската спяща красавица", защото прекарва 32 години от живота си в дълбок сън, или поне така смятат близките...

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

Английската полиция обмисля да спре използването на термините „ислямски тероризъм“ и „джихад“

Английската полиция обмисля да спре използването на термините "ислямски тероризъм" и "джихад", защото не помагали за отношенията в общността.