1.6 C
София
вторник, 26 януари, 2021

15 любопитни факти, които може би не знаете за Естония

Още новини

15 любопитни факти, които може би не знаете за Естония.

Какво знаете за малката балтийска държава Естония? Тя граничи с балтийската държава Латвия на юг и с Русия на изток. На север е отделена от Финландия с тесния Фински залив и на запад от Швеция с Балтийско море. 

Естония притежава над 1500 острова, а на всеки пет години хор от 30 хиляди души изпълнява фолк песни на Фестивала на Естонската песен.

За да научите повече, вижте статията ни с 15 любопитни факти, които може би не знаете за Естония

Жените преобладават

В страната има много повече жени, отколкото мъже. За всеки 100 жени в Естония, има 84 мъже. Жените в Естония живеят средно с 10 години по-дълго от мъжете, което донякъде обяснява статистиката.

Мъжете обичат да носят жените си

В буквалният смисъл! Любимият спорт на естонците е носене на жени. И въпреки че спортът идва от Финландия, естонците печелят Световното първенство по носене на жени 11 поредни години.

В Естония има доста свободна земя

Естония е една от най-малко населените страни в Европа, с гъстота на населението от 28,4 души на кв.км. За сравнение, в България гъстотата на населението е 65,1 души на кв.км.

Страната притежава много острови

Естония притежава много острови, и ако трябва да сме точни – 2, 222. И въпреки че са толкова много, Финландия е страната рекордьор със своите 179 хиляди острова.

Съвременната история на страната е много трагична

Пресметнато е, че 7,3% от населението на Естония е било убито по време на Втората световна война. Още 10% от населението са били депортирани в съветските трудови лагери.

Да пътуваш в столицата е безплатно

Общественият транспорт е напълно безплатен за жителите на естонската столица Талин.

Страната е доста равнинна

Най-високата точка в страната е Суур Мунамяги с надморска височина 318 м. Най-интересното е, че това е и най-високата точка сред страните от Балтия.

Балтийският път

На 23 август 1989 г. около два милиона души се организират и образуват жива верига с дължина близо 600 км. Тя започва от Талин през Рига и до Вилнюс. По този начин, хората демонстрират своята позиция за независимост на прибалтийските държави.

Skype

Софтуерът за чат и видеовръзка Skype е създаден от естонците Ахти Хенла, Прийт Касесалу и Яан Талин. През 2011 г. Microsoft купува Skype за 8,5 милиарда долара.

Естония в Юнеско

Дъгата на Струве и Старият Талин са част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Висок процент на грамотност

Естония има едно от най-високите нива на грамотност сред възрастните (пълнолетните) в света – 99.8%, според ЮНЕСКО. Единствено пред Естония застават Латвия и Северна Корея.

Населението се стопява

Въпреки че не е нещо необичайно за Европа, населението на Естония се стопява. През 1989 г. то е било 1,565,662 души. Днес е 1,318,705 души , което е спад с 15%. Добрата новина е, че миналата година се е усетил лек демографски ръст.

Те гласуват електронно

Естония е първата страна в света, която приема електронното гласуване. Това се случва още 2005 година.

Естония е зелена

52% от територията на Естония е покрита с гори. Това я прави една от най-зелените страни в Европа. В България, например, процентите са 37.

Страната има точно 3 големи града

Имайки предвид населението на страната, не е учудващо, че само три града имат население повече от 50 хиляди души. Това са Талин с население 430 хиляди души, Тарту с 93 хиляди, и Нарва с 56 хиляди души.

telegraph / wikipedia

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново