9.3 C
София
събота, 23 януари, 2021

14 интересни факти за Непал, които може би не знаете

Още новини

Непал е една от най-загадъчните страни в света, която може да се похвали с богата култура, етническо разнообразие и впечатляваща природа.

С голямо разнообразие на флора и фауна, в Непал живеят някои от най-редките животни в света, като индийски носорог, бенгалски тигър, червена панда и националното цвете – Рододендрон.

В този списък са включени само някои от най-интересните факти за Непал, но всички те се случват в рамките на 147 хиляди кв. км.

1. Непал и Португалия си приличат много по едно нещо – по форма

Двете страни са близнаци на картата на света.

И двете държави имат сходна правоъгълна форма.

Ако картата на Непал се обърне на 90 градуса по часовниковата стрелка, то тя става много сходна с тази на Португалия.

Това е много рядко явление при държавите, но е добър повод за създаване и поддържане на приятелски отношения, а защо не и извличане на икономически ползи от това.

2. Непалският календар е с 56 години напред

Непалският календар се нарича „Викрам Самват“. Той използва лунните месеци и слънчевата звездна година. Викрам Самват е с 56.7 години по-напред от слънчевият Григориански календар.

Непалската Нова Година се празнува в средата на април.

3. Незаконно е убиването на крави

Кравата е националното животно, затова убийството на крави и бикове е незаконно. Не е необичайно да видите разхождащи се крави по улиците на Катманду – столицата на Непал.

Кравите са свещени животни в Индуизма, а Непал до скоро беше единствената в света индуска държава – днес е вече светска.

4. „Амазонията на Азия“

От гледна точка на биологичното разнообразие, Непал е една от най-богатите страни в света. Тя с право се нарича „Амазонията на Азия“, заради уникалното разнообразие на видовете срещащи се тук.

Страната има повече от 900 вида птици, което представлява 8.9% от общия брой видове птици по целия свят. В Непал живеят 4.2% от световните видове пеперуди и 3.96% от световните видове бозайници.

5. Катманду, столицата на Непал, е живият културен музей на света

Непал е една от най-богатите държави от към култура. Страната има най-гъстата концентрация на културни обекти, признати от ЮНЕСКО.

Само долината на Катманду има седем културни обекта в радиус от 15 километра. Не е чудно, защо наричат Катманду – живият културен музей на света.

6. Връх Сагарматха

В страната се намират 8 от 10-те най-високи планини в света, включително най-високият връх – Сагарматха, със своите 8 848 м. На западният свят познат като връх Еверест, за непалците – Сагарматха, а за местните шерпи и тибетци – Джомолунгма.

7. Сидхарта Гаутама Буда

Гаутама е роден в малката държава Капилавасту в днешен Непал и през по-голямата част от живота си разпространява своето учение в източните области на Индия, като Магадха и Кошала.

Думата Буда е титла на първото духовно пробудило се същество в една ера. B повечето будистки традиции почитат Сидхарта Гаутама като Върховен Буда.

8. Флагът на Непал има много интересна форма и единственият такъв в света

Знаме на Непал

Националното им знаме има уникална за света форма и нарушава всички възможни правила на Вексилологията.

Непалците са единственият народ, който не се интересува какво правят останалите, а са останали верни на себе си и са следвали собствените си традиции.

Знамето представлява опростена комбинация от вимпелите на двете разклонения на династията Ран – предишни управници на страната. Прието е на 16 декември, 1962 г. едновременно с новата конституция.

9. Непал никога не е бил колонизиран

Гурките са едно от племената, населяващи Непал. Те са най-добрите войници на земята. Ниски на ръст, с дръпнати очи, днес пръснати по цялата територия на страната.

Непал е единствената страна успяла да устои и да победи британската армия, която се опитала да завоюва малкото кралство през 1816 г.

След пълния си погром, британската армия решила, че няма какво да направи друго, освен да предложи на великите воини да се включат в тяхната армия като нейни съюзници. През двете световни войни около 250 000 гуркски воини се сражавали за Великобритания.

10. Единствената жива богиня в света

В Непал живее единствената жива богиня в света, наречена Кумари. Кумари буквално означава девствена на непалски.

Смята се, че момичетата избрани за Кумари са въплащения на индуистката богиня на силата – Кали.

11. Последната индуска страна в света

Непал беше последната индуска страна в света, когато бе обявена за светска от парламента през 2006 г.

Въпреки че в страната има немалко религии, които хармонично съжителстват, над 80% от населението изповядват индуизма. Непал все още има най-голям дял на индусите в света.

12. Намасте!

Ръкостискането не е често срещано в Непал. Хората поставят дланите си заедно и се покланят с думата „Намасте“. Намасте означава „Божественото в мен се прекланя на божественото в теб“.

13. Йети живее в непалските Хималаи

Мистериозното същество, наречено Йети живее в непалските Хималаи – или поне в това вярват местните.

Много хора казват, че са виждали негови стъпки в снега, а дори Сър Едмънд Хилари провежда експедиция за намирането на Йети през 1958 г.

14. Изменението в надморската височина е поразително

Непал е единствената страна с височинно изменение, което варира от 59 метра до 8848 метра.

Страната притежава някои от най-екстремните места на земята, като най-високото езеро на земята (Тиличо, 4800 м.), най-високата долина на земята (Арун долина), най-дълбоките клисури на земята (1200 м.) в Калигандаки, и най-високите пасища в света в Читуан.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново