9.3 C
София
събота, 23 януари, 2021

14 факти за аварията в Чернобил, които трябва да знаете

Още новини

Аварията в Чернобил остава в историята, като една от най-големите аварии в ядрената енергетика.

На 26 април 1986 г. се провежда учение в 4-ти реактор на АЕЦ „Ленин“ в близост до Припят, Украйна. Това учение води до една от най-големите аварии в историята на ядрената енергетика. Счита се, че процедурните нарушения и конструкционните недостатъци на реактора са основната причина за инцидента.

Организацията на обединените нации нарича Чернобилската авария „най-голямата екологична катастрофа в историята на човечеството“.

Днес ще се запознаем с 14 факти, които трябва да знаете за аварията в Чернобил.

Чернобилската авария и аварията на АЕЦ Фукушима I са единствените събития, които са оценени на седма степен по Международната скала за ядрени и радиационни събития

Скалата има седем нива на опасност, като последното седмо ниво е за най-голяма опасност. Подобно на скалата на Рихтер, всяко ниво обозначава инцидент приблизително 10 пъти по-сериозен от предишното ниво.

Със степен 6 е оценена аварията в ядрен комплекс „Маяк“ през 1957 година.

Близо пет милиона души все още живеят в зоните, за които се смята, че са замърсени

Около 150 души пък живеят в т. нар. „ограничена зона“ – 30-километровата зона около 4-ти реактор. Наричат я също и „забранената зона“, защото е забранено да се живее там.

Хората в най-близкия град Припят са евакуирани чак след два дни

Заради липсата на информация, хората са си вършили ежедневните задачи, без да знаят, че са изложени на високи нива на радиация.

Беларус е най-засегнатата държава от аварията в Чернобил

Таблица на най-замърсените страни от аварията в Чернобил
Таблица на най-замърсените страни / Wikipedia

Цяла Европа страда от радиационно замърсяване, като радиоактивен дъжд пада чак над Ирландия. Най-засегната е Беларус, която според доклади на съветски и западни учени, получава 60% от замърсяването.

България също е сред най-замърсените държави, като попада в топ 10, заедно с Норвегия, Австрия, Финландия и други.

Ако аварията се беше случила три дни по-късно, радиоактивното замърсяване в България щеше да бъде десетократно по-силно

Според изследване, проведено от съветските учени Ю. А. Израел и В. Н. Петров, ако аварията в Чернобил се бе случила три дни по-късно, целият пренос на изхвърлените радиоактивни вещества би се осъществил в южно направление.

Според анализи на българските учени, при по-неблагоприятни атмосферни условия по време на аварията, замърсяването в България е можело да бъде поне 10 пъти по-силно.

Припят и останалите изоставени места са завладени от природата и животните

Днес тези места се населяват от вълци, диви коне, глигани, лисици и други животни. За съжаление, животните населяващи 30-километровата забранена зона страдат от по-висока смъртност, генетични мутации и намалена раждаемост.

Всеки здравомислещ човек би си помислил, че останалите реактори на Чернобилската АЕЦ са били спрени, но дали е било така?

Не. Те са били рестартирани и пуснати в експлоатация за още 13 години.

Чернобил никога няма да бъде безопасен за живеене

Изглед към Припят и Чернобил

„Вероятно никога няма да бъде жилищен район в обозримо бъдеще“, казва за Чернобил Винс Новак, който е директор на сектор Ядрена безопасност към Европейската банка за възстановяване и развитие.

Ядрените експерти, които работят по почистването на обекта се надяват, че след 3 000 години ще може да се живее свободно в замърсената зона.

Според Игор Грамоткин, който е директор на АЕЦ Чернобил от 2005 г. насам, ще са нужни „поне 20 000 години“, за да стане замърсената зона достатъчно чиста за нормален живот.

„Червената гора“ не се разлага

„Червената гора“ наричат гората, намираща се близо до Чернобил, която загива, заради високата радиация, а дърветата придобиват червеникав цвят.

Обезпокояващото в случая е, че тази гора, която е мъртва вече от над 30 години, все още не се е разградила. Това показва, че радиацията е засегнала силно микробите и гъбите и предотвратява естественото разграждане.

Горите в района на аварията са най-силно радиоактивни, затова всички учени предупреждават, че макар да може да се разхождате за кратко в Чернобил, никога не трябва да влизате в горите.

Радиацията е била толкова силна, че е променяла цвета на очите на пожарникарите

Радиацията е била толкова силна, че очите на пожарникаря Владимир Правик са променили цвета си от кафяв на син.

Швеция е първата страна, която информира света за бедствието

Швеция е първата страна, която информира света за ядрената авария, тъй като съветското правителство пази в тайна случилото се.

Радиацията в България е била хиляди пъти над нормалното

Разпространение на радиацията в Европа

За периода 30 април – 2 май радиоактивното замърсяване на приземния въздух средно за страната се повишава над 10 хиляди пъти, спрямо обичайните стойности преди аварията.

Във Варна е измерена максимална концентрация 163 Вq/ m3. Това е най-високото радиоактивно замърсяване на въздуха, регистрирано някога в България.

Сумарната радиоактивност, отложена през месец май 1986 г., е по-висока от нормалното:

  • от 90 до 1400 пъти в Северна България;
  • от 340 до 1700 пъти в Южна България;
  • от 1300 до 31 000 пъти в планинските райони.

Трима доброволци предотвратят още по-голяма авария

По време на аварията, трима служители са скочили в радиоактивен басейн, за да отворят тръба, която предотвратява взрив, 10 пъти по-мощен от атомната бомба пусната над Хирошима.

Чернобил се превръща във водеща дестинация за „черен туризъм“

Организират се екскурзии в „ограничената зона“, както и в Припят.

Смята се, че екскурзиите са безопасни за разходка, но само за ограничено време. Също така не трябва да се пипа нищо, дори листо на дърво, нито да се сяда на земята. Екскурзиите струват около 250 долара.

Според агенция ChernobylTRAVEL, ако прекарате един ден в Чернобил ще получите радиация, равна на тази, която бихте получили при един самолетен полет.

Източници
Източници:
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster
2.https://bg.wikipedia.org/wiki/Международна_скала_за_ядрени_и_радиационни_събития
3.https://www.greenpeace.org/archive-eu-unit/en/blog/15-things-you-didnt-know-about-chernobyl/blog/56303/
4.https://www.inverse.com/article/24784-pripyat-chernobyl-city-2016
5.https://www.csmonitor.com/World/Global-News/2016/0424/Chernobyl-will-be-unhabitable-for-at-least-3-000-years-say-nuclear-experts
6.https://www.natureworldnews.com/articles/7941/20140707/undead-forests-around-chernobyl-wont-decompose.htm
7.http://chernobyltravel.net
8.http://boredomtherapy.com/unsettling-facts-about-chernobyl/
9.“Истината за чернобилските замърсявания в България“, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново