1.9 C
София
сряда, 20 януари, 2021

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Още новини

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното излъчване, но не се взимат сериозно от властите, защото това би застрашило индустрията.

Това са 12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони и как да се предпазите:

Мобилните телефони излъчват определен вид радиация

Всички мобилни телефони изпращат и приемат вид нейонизиращо електромагнитно излъчване, наречено радиочестотно излъчване. Този вид радиация, излъчвана от различни апарати, е милиони пъти по-плътна от естествените електромагнитни полета в околната среда.

Въпреки че този тип радиация се описва като „нейонизираща“ и е различна от рентгеновата радиация, изследванията свързват дългосрочната употреба на мобилен телефон с рак на мозъка, както и с много други вредни въздействия върху здравето, като повишени вредни свободни радикали, генетични увреждания, репродуктивни проблеми, дефицити в паметта и способността за учене, поведенчески проблеми, неврологични разстройства и главоболия.

Тази радиация прониква в мозъка и тялото

Когато държим мобилен телефон близо до главата си, за да говорим, излъчването от телефона прониква в мозъка ни, както и в най-близките части на тялото.

Според Международната агенция за изследване на рака: „средното отлагане на радиочестотна радиация при деца, изложени на облъчване от мобилен телефон, е два пъти по-високо в мозъка и 10 пъти по-високо в костния мозък на черепа, в сравнение с възрастни, използващи мобилни телефони“.

Лекари от цял свят препоръчват намаляване на излагането на облъчване от мобилни телефони, особено при децата

Американската академия по педиатрия, Калифорнийският департамент по обществено здраве, Съветът по здравеопазване на децата в Мериленд, Департаментът по здравеопазване на Кънектикът и няколко международни медицински организации (включително Виенската медицинска асоциация, Атинската медицинска асоциация и Международното общество на лекарите за околната среда) препоръчват намаляване на излагането на радиацията от мобилни телефони.

През 2015 г. голяма група от учени и лекари подписаха официален призив до ООН, призовавайки организацията да предприеме незабавни действия по този проблем.

Правителствените разпоредби са остарели

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони
Снимка: Clker-Free-Vector-Images от Pixabay

Клетъчните телефони не са били оценявани за безопасност, преди да станат достъпни за обществото през 1983 г. Тъй като радиочестотната радиация е нейонизиращо лъчение с по-ниска честота от рентгеновите или UV лъчите, отначало се е смятало, че технологията е безопасна.

Правителството на САЩ не е правило преглед на границите на радиочестотите от 1996 г., а реалността е, че тези граници се базират на изследванията от 80-те години. Много държави използват насоките, разработени от Международната комисия за защита от нейонизиращо лъчение (ICNIRP) – насоки, приятелски настроени към индустрията и непроменени от десетилетия.

Някои държави взимат действия за защита на гражданите си

За щастие, повече от 20 страни прилагат защитни мерки за намаляване на излагането на обществото на радиация от мобилни телефони. Някои страни забраниха Wi-Fi в класните стаи, други забраниха продажбата на мобилни телефони, създадени за деца, а няколко държави ограничиха облъчването от клетъчните кули.

За пример можем да вземем Кипър, където тече обществена информационна кампания с големи реклами върху автобусите.

Изследвания сочат, че продължителното облъчване от мобилни телефони води до повишен риск от рак

През 2011 г. Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация класифицира радиочестотната радиация излъчвана от безжичните устройства като Група 2B възможен канцероген.

Проучване на Йейл, финансирано от Американското общество за борба с рака, установява връзка между рака на щитовидната жлеза и употребата на мобилен телефон при хора с определена генетична чувствителност.

Вижте още: WiFi радиация: Невидима заплаха за нашето здраве?

Учените от Националния институт по здравеопазване (NIH) заявиха, че намаляват радиацията от телефоните след като са открили „ясни доказателства за рак“

Националната програма по токсикология на NIH в САЩ завърши проучване за 30 млн. долара, което откри „ясни доказателства“ за рак при мъжки плъхове, изложени на този тип радиация, а видовете открити тумори са същите, които са открили от Международната агенция за изследване на рака. Поради тежестта на тези открития, множество учени смятат, че радиочестотната радиация трябва да се разглежда като канцероген за човека.

Облъчването от мобилен телефон води до множество други заболявания

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони
Снимка: Paula Helit от Pixabay

Ракът е само едно от заболяванията, които причинява облъчването от мобилни телефони. Проучване от 2018 година установява, че тийнейджърите, които са използвали мобилни телефони до главата си са получили дефицит на паметта само след една година употреба.

Учени, изследващи ефектите на Wi-Fi при експерименти с животни, са открили увреждане на ДНК, повишена тревожност, оксидативен стрес, увреждане на невроразвитието, промени в микроРНК експресии, промени в сърдечния ритъм и кръвното налягане и увреждане на репродуктивната система.

Мобилните телефони излъчват радиация постоянно, дори когато не ги използвате

Включеният мобилен телефон винаги поддържа връзка с най-близката клетъчна кула, като изпраща интензивни вълни от радиация няколко пъти в секундата.

Актуализациите на приложенията се извършват редовно, някои без дори да знаем. По същия начин, безжичните устройства, като лаптоп, таблет или часовник, винаги се „отбелязват“ на най-близкия рутер.

Тези „отбелязвания“ са емисии радиочестотна радиация, които се случват няколко пъти в секунда, без значение дали е установена успешна връзка или не.

Публикувани доклади описват подробно как млади жени, без фамилна анамнеза, се разболяват от необичаен рак на гърдата – развиващ се директно върху гърдите, под кожата – място, на което често младите жени държат телефоните си (в сутиена).

Всеки мобилен телефон има инструкции за потребителя относно облъчването с радиация

Всички мобилни телефони имат ясни инструкции в своите ръководства за потребителя, които съветват отдалечаване на телефона от тялото на потребителя.

Това е така, защото когато телефонът е в контакт с тялото ви, радиацията, която ще проникне във вас, може да бъде на нива, надвишаващи препоръчаните от правителството.

Телефоните се тестват за радиация от разстояние – разстояние между телефона и тялото – именно, заради това са тези инструкции. Повечето хора предполагат, че тестовете за радиация на телефоните се провеждат по същия начин, по който хората използват устройствата (докосващи тялото), но това не е така.

Изследвания установяват, че дори ниските нива на радиация влияят на тялото ни

Безжичната радиация променя мозъчната функция дори на нива стотици хиляди пъти под препоръчителните от правителството на САЩ. През 2011 г., изследване на д-р Волков от NIH показва, че мозъкът увеличава глюкозния метаболизъм, когато е изложен на радиация от мобилен телефон.

Д-р Сюлейман Каплан публикува множество изследвания, които показват увредено мозъчно развитие в потомството на пренатално изложени тестови обекти.

Значително изследване показва, че излагането на облъчване намалява и уврежда спермата и че пренаталното излагане може да измени развитието на тестисите и яйчниците.

Бременните жени да избягват мобилните устройства, препоръчват лекарите

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони
Снимка: raman bhardwaj от Pixabay

Често, когато си почиват, бременните жени използват безжични устройства, облягайки ги на корема си, без да знаят, че лъчението прониква както в тяхното тяло, така и в развиващото се бебе.

През 2014 г., група американски лекари, включително директорът на департамента по акушерство в Йейлското училище по медицина, представиха научни изследвания при стартирането на проекта „BabySafe„, като препоръчаха на всички бременни жени да намалят излагането си на облъчването на мобилните устройства, за да намалят риска от намалено мозъчно развитие на бебетата.

Проектът „BabySafe“ е подкрепен от повече от 270 лекари.

Как да намалим излагането си на радиацията от мобилните телефони?

Не е длъжно да се отказваме от модерните технологии, за да направим по-интелигентен избор за начина, по който ги използваме. Всеки човек може лесно да намали излагането си на безжична радиация, като направи следните промени:

 • Намалете възможно най-много говоренето по телефона, като използвате функцията за високоговорител;
 • При всяка възможност използвайте кабел за връзка към Интернет, вместо Wi-Fi;
 • Използвайте кабел за размяна на файлове между компютъра и телефона ви, вместо bluetooth;
 • Предложете на местните власти да приемат политика за защита на обществото;

Запомнете:

 • Дръжте телефона си далеч от главата и тялото (дори на една ръка разстояние от вас, облъчването е значително по-малко);
 • Използвайте функцията за високоговорител или слушалки с кабел, за да намалите облъчването;
 • Не носете мобилното си устройство прекалено близо до тялото си – в джоб, сутиен, чорап и т.н. – по-добрият вариант е да стои в чанта;
 • Внимавайте да няма деца близо до безжичните ви устройства, като телефон, таблет, часовник или други; при бременност, не поставяйте безжични устройства върху тялото си;
 • Въпреки че живеем в ерата на новите технологии, при възможност използвайте домашен телефон с кабел;
 • Намалете броят на приложенията, които работят на телефона ви;
 • Потърсете допълнителна информация за източниците на радиочестотна радиация в дома ви, и при възможност ги заменете с алтернативи;
 • При възможност, избирайте да използвате кабел за Интернет, вместо безжична връзка; дръжте Интернет рутера си далеч от мебелите, на които прекарвате повече време; изключвайте Интернет рутера си преди лягане;
 • Избягвайте използването на мобилен телефон на места, заобиколени от метал, като кола, асансьор, автобус, влак или самолет;
 • Избягвайте да използвате телефон, ако сигналът му е слаб;
 • Децата трябва да използват мобилен телефон само при спешни случай;
 • Когато си лягате, изключете телефона си или го оставете надалеч от вас;
 • Когато използвате лаптоп с безжична връзка към Интернет, не го поставяйте в скута си;

Environmental Health Trust

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново