28.2 C
София
понеделник, 10 август, 2020

12 неща, които няма да повярвате, че са забранени в Таджикистан

Още новини

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Таджикистан е континентална (без излаз на море), високопланинска държава, която се намира в Средна Азия. До 9 септември 1991 г. е била част от СССР като Таджикска съветска социалистическа република.

Официално Таджикистан е президентска република, като законодателната власт се осъществява от таджикския парламент.

Това, с което е най-известна страната е нейната природа. Около 93% от територията на страната е заета от високи планини. Около 50% от всички планини в страната имат надморска височина над 3 000 метра. Най-високият връх носи името Исмаил Самани и е висок 7 495 метра.

През последните няколко години, Таджикистан разви репутация на страна, която обича да забранява разни неща. Днес ще разгледаме някои от най-странните неща, които са забранени в Таджикистан.

Без Нова година, моля!

Първата забрана в нашият списък е в сила от края на 2015 година. Таджикистан забранява празнуването на Нова година.

Таджикските семейства все още могат да празнуват Нова година, но само вкъщи, където също има ограничения, които трябва да се спазват.

Общо взето, най-добре е никой да не разбира, че празнувате, защото ви очаква солена глоба.

Без Хелоуин или Холи! Това не е Америка или Индия!

„На 15 май (2016 г.) полицията агресивно разпръсна група младежи, празнуващи хинди фестивала Холи в Душанбе, на основание, че събитието е харам – не е в съответствие с мюсюлманските обичаи. Това, което огорчи обществото е насилието, използвано срещу непълнолетни деца.“ – цитат от статия в Eurasianet.org

Подобни ситуации са се разигравали и през 2013 и 2014 година, когато полицията е задържала младежи, празнуващи Хелоуин.

Кои празници са разрешени тогава? Отговорът е лесен – езическите. Новруз е празник, който чества пролетното равноденствие, и е достатъчно езически, за да не пречи или съперничи на исляма. Този празник е най-харесваният от властите.

Без празнуване на рождени дни навън, моля!

Ако обичате приключенията и сте достатъчно смели да отпразнувате рождения си ден в кафене или ресторант, то пригответе си малко пари и за глобата.

Амирбек Исаев е решил да отпразнува 25-ят си рожден ден в ирландски пъб. Разбира се, като на всеки рожден ден, и на този е имало гости и торта. За съжаление, снимки от празненството са се появили в социалните мрежи, и били използвани като доказателство срещу него.

Празнуването на рожден ден може да наруши таджикския закон за опазване на традициите и предотвратяване на прекомерни разходи.

Законът лимитира броят на гостите и колко пари могат да бъдат изхарчени по време на празненството.

Исаев е знаел за този закон, но е смятал, че е само за хората, които пръскат огромни суми. По негови думи, той и неговите гости са пръснали общо 540 сомони – около 134 лева.

Той бива глобен с 4 000 сомони, или близо 900 лева.

Абитуриентски бал? Забранено!

Завършвате училище и искате да празнувате? Не може. От 2016 година насам са забранени всякакви празненства по случай завършването на училище.

Няма официално обяснение за забраната.

Без екстравагантни сватби, моля!

Със сигурност сватбите вече ще са много по-обикновени, благодарение на все по-строгия закон за пестене – същият, заради който е глобен Амирбек Исаев. Последните изменения на закона, който влиза в сила през 2007 година, все по-стриктно призовават хората да харчат по-малко за ключови житейски събития.

Според статия на RFE/RL, през 2017 година, властите са осуетили сватба в южен Таджикистан, като са нахлули в дома на семейството на булката.

Часове преди партито, местната полиция е нахлула в дома на семейството на булката и е конфискувалата повечето от храната, подготвена за празника.

Според полицията, количеството храна е било голямо и се е считало за прахосничество, според закона, който регулира колко може да похарчи едно семейство за сватба, погребение или други семейни поводи.

Храната била дарена на психиатрична клиника.

Като споменахме погребения…

Забранен е силният плач по време на погребение. Да, знаем как звучи, но е напълно вярно. Плачете си, но по-тихичко, ако може…

Вижте още: 12 забранени места, които не можете да посетите

Без „извънземни“ дрехи, моля!

Таджикистан забранява носенето на хиджаб със закон. Законът цели да опази традициите на страната, затова забранява носенето на дрехи, присъщи за други народи. Законът стига до там, че жени, които носят хиджаб, нямат право да ползват здравни услуги.

Жените, все още могат да покриват главата си, и са насърчавани да го правят, но не и с хиджаб.

И щом се заговорили за облекло, късите панталони и поли също не са проява на добър вкус. Те са забранени в институциите и училищата, а на обществени места не се приемат добре.

Искате да си пуснете брада? Не и в Таджикистан

Дългите бради не са на почит в Таджикистан. Въпреки че няма официален закон, който ги забранява, религиозните лица, които определят дължината на лицевото окосмяване на мъжете в страната, са инструктирани да пазят бради с максимална дължина от три сантиметра.

Нещо повече, полицията има свободата насилствено да премахва брадата на всеки, който не спазва правилото.

Без чужди или смешни имена, моля!

Законът засяга гражданите на таджикската етническа група. От 2016 година насам, гражданите са длъжни да кръщават децата си с имена от официалния регистър на страната. Прави впечатление, че в регистъра не фигурират популярни арабски имена. Според властите, законът е приет, за да предотврати кръщаването на деца със смешни имена.

Това важи и за ресторантите, дори и ако са чужди…

Искате да отворите италиански ресторант в Душанбе?

Забравете за името Bella Italia, или нещо подобно. Според закона, всички ресторанти трябва да имат таджикски имена. На практика, това не винаги е така. Но Open Asia отбелязва, че един индийски ресторант е бил глобен 100 долара, защото е нарушил закона, с името си „Salaam Namaste“.

Без бокс, някои бойни изкуства и други насилствени спортове!

Спортният комитет на Таджикистан забранява професионалният бокс и други видове смесени бойни изкуства, заради опасения, че промотират насилие и екстремизъм.

От влизането в сила на забраната, властите се опитват да наложат „гущингири“ – националният спорт, който наподобява борба.

Според таджикистанските власти, насилствените спортове са популярни сред поддръжниците на ИДИЛ. Според властите, над хиляда граждани са се присъединили към екстремистки групи, действащи в Ирак и Сирия.

Без дронове, моля!

От 2016 година насам, в страната е забранено използването на дронове за каквито и да е било цели.

Разбира се, законът е приет с цел „предотвратяване на полети на безпилотни летателни средства (контролирани) от терористични организации и наркотрафиканти“.

Kabar News Agency

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Кока-Кола е плащала на учени, за да омаловажат ролята на захарните напитки в кризата със затлъстяването, сочи ново проучване

Кока-Кола е плащала на учени, за да омаловажат ролята на захарта в масовото затлъстяване, става ясно от ново проучване, пише Dailymail....

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Хохвик – старчески дом за хора с деменция, дегизиран като село

Типичният дом за хора с деменция представлява сграда с лъскави подове, медицински сестри с бели престилки, а единственият приятел на живеещите...

Странният случай на Каролина Улсон, която проспа 32 години от живота си

Наричат Каролина Улсон "шведската спяща красавица", защото прекарва 32 години от живота си в дълбок сън, или поне така смятат близките...

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...