-8.2 C
София
неделя, 17 януари, 2021

10 важни насоки за успешен живот от Бхагавадгита

Още новини

Бхагавадгита (от санскрит „Песента на Бога“) е санскритска поема, съставена от 701 строфи. Тя е част от великия индийски епос Махабхарата. Поемата е разказ за разговора между Кришна и воина Арджуна.

Бхагавадгита започва преди началото на кулминационната война Курукшетра, където принцът на Пандавите Арджуна е изпълнен със съмнения на бойното поле, осъзнавайки, че враговете му са негови собствени роднини, приятели и учители.

Изправен пред дълга на войн, той знае, че няма избор, освен да се бори с Кауравите, неговите роднини. Затова, той се съветва с Шри Кришна, за да изпълни задължението си на Кшатрия (войн) и да установи Дхарма. По този начин биват представени различни философски концепции.

Днес сме събрали 10 от най-интересните насоки за успех въз основа на Бхагавадгита.

1. Нашият дълг, нашите отговорности са нашата Дхарма

Шри Кришна съветва Арджуна да изпълни задължението си на Кшатрия (войн), особено по време на война и да установи праведните принципи на Дхарма (естественият ред).

Кришна казва: „Дългът се състои преди всичко в това, че един е земен и се бори за статус. Основното задължение на един войн е никога да не се подчинява на никого и винаги да се съпротивлява на всеки импулс за самосъхранение, който би го накарал да избегне битка.“

2. Всичко се случва само за Добро

„Каквото и да се е случило, се е случило за добро. Каквото и да се случва, се случва за добро.“

Този цитат от Бхагавадгита резонира с нас понякога, когато животът не е такъв, какъвто сме искали, в моменти, когато тъгата и скръбта не свършват.

Това означава, че зад всеки провал и пропуснати възможности стои предварително зададен път, който трябва да извървим.

3. Тялото е като дреха за душата ни

Атман, от санскрит „душа“, не може да има постоянен край, безсмъртен е. Прекратяването на физическата форма, смъртта, е просто още една стъпка в естествения процес на Самсара или прераждането.

„Както човек изхвърля старите си, износени дрехи и облича нови, така и душата отхвърля изхабените тела и влиза в нови.“

4. Смъртта е възможност за усъвършенстване

Смъртта не е голямо бедствие. Както се казва в Гита: „Сигурна е смъртта на всичко, което се ражда, сигурно е раждането на всичко, което умира.

В този смисъл, това е нещо, което не може да се предотврати, и няма смисъл да се скърби за това.“ Това е духовна възможност, път, който води до съвършено единство с Върховния.

5. Промяната е неизбежна

Всичко във видимата вселена очаква своята промяна, всичко е подчинено на универсалния закон на промяната. Нищо в живота ни не е вечно, Гита ни казва да приемем промените.

Богатството и всички материални притежания ще свършат, връзките ще се разрушат и ще ви оставят разбити, но ще трябва да приемете всичко това. Новото начало трябва да започне от нулата, това е законът на промяната.

6. Същността на баланса в живота

Прегърнете спокойствието в живота. Дори най-радостните времена и моменти на чиста еуфория са временни. С течение на времето, всичко ще премине. Така е и във времената на скръб и тъга. Те също ще преминат.

Не може просто да обичате или просто да мразите някого. И двамата се появяват в живота ви, те са двете страни на монетата и никога не знаете, кое лице ще се падне.

7. Трудните времена извличат най-доброто от нас

Умът и душата са в процес на непрестанно развитие. Най-трудните ви времена могат да ви съборят на земята, но именно те ще ви научат най-ценните уроци в живота. Не очаквайте животът да бъде радостно пътуване през цялото време.

8. Предайте всичко

Вярвайте в кармата и посветете всяко ваше действие на Върховния, казва Шри Кришна. Целият живот е възникнал от Създателя, и крайната цел е самият той.

9. Действия без никакви очаквания

„Никога не трябва да предприемате действия, заради награда, нито да жадувате за бездействие“, това е споменато в свещения текст.

Тоест, трябва да се научим да живеем живот, в който да не очакваме да получим нещо за всеки наш труд, защото всяко добро и безкористно действие ни носи радост.

10. Силата на вярата

„Човекът е създаден от вярата си. В каквото вярва, това е.“ Ако вярваш, че можеш да бъдеш щастлив и успешен, то вече вървиш по пътя към успеха. Силата е във вярата. Ако вярваш, че можеш да постигнеш мечтите си, то вече си ги постигнал наполовина.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново