13.3 C
София
понеделник, 1 юни, 2020

10-те най-тайнствени военни бази в САЩ, които никога няма да посетите

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

6. Планински комплекс Рейвън Рок

Планински комплекс Рейвън Рок
Снимка: theblackvault

Също известен и като Зона R, Рейвън Рок е подземен бункер проектиран да бъде команден център на САЩ в случай на Трета Световна война. Като резервен план, ако нещо се случи с Пентагона.

Първоначално бункера е построен, заради нарастващата заплаха от Съветския съюз в края на 40-те.

След разпадането на Съюза, Рейвън Рок бива занемарен, но не за дълго. След 2001 г. нуждата от алтернативна база става все по-голяма.

Базата е изцяло самостоятелна, с две електроцентрали, множество подземни водни резервоари, както и усъвършенствана система за вентилация. Може да побере 3000 души и да работи в продължение на 30 дни без достъп до външния свят.

7. Зона 51

10-те най-тайнствени военни бази в САЩ, които никога няма да посетите
Снимка: hswstatic

Невъзможно е в списък за мистериозни военни бази да не присъства и Зона 51. През 2013 г., множество документи за Зона 51 бяха разсекретени и най-накрая потвърдиха официално съществуването на базата.

Сред основните дейности в зоната са проектиране, създаване на нови летателни апарати и пробни полети с тях, както и изучаване на чужди военни самолети, хеликоптери и оръжия.

Според конспиративните теории, в базата се изучават катастрофирали извънземни космически кораби, други НЛО, както и извънземни същества.

8. Форт Детрик

Форт Детрик
Снимка: thecovertletter

Исторически, Форт Детрик е бил център на програмата за биологични оръжия на САЩ от 1943 г. до 1969 г. След прекратяването на тази програма, базата складира повечето елементи от програмата за биологична защита на Съединените щати.

В тази база е създаден Агент Ориндж – хербицид-дефолиант, използван по време на Американската война във Виетнам.

По данни на Червения кръст, този химикал засяга над 1 милион виетнамци, причинявайки рак и ужасяващи генетични изменения, водещи до раждане на деца с увреждания поколения наред.

Биологът Якоб Сегал твърди, че ХИВ/СПИН е създаден във Форт Детрик.

9. Дейта център, Юта към Агенцията за национална сигурност

10-те най-тайнствени военни бази в САЩ, които никога няма да посетите
Снимка: By User:ParkerHiggins (Electronic Frontier Foundation) – Own work; CC0, Link

Отворен през 2013 г., това е най-големият шпионски център строен някога от човека. Това огромно съоръжение пълно със сървъри следи всеки и всичкия интернет трафик.

Дейта центърът може да съхрани около 5 зетабайта данни (1 зетабайт е 1 млрд терабайта). 2 млрд. долара е струвало да се изгради този център и да се разгърне на 92 903.04 кв.м.

Съоръжението поражда опасения в защитниците на личната информация, които подозират, че се събират неправомерно личните данни на всички американци с цел търговия.

10. Планински комплекс Шайен

Планински комплекс Шайен
Снимка: huffpost

Издълбан в планините на Колорадо, комплексът Шайен е щаб на НОРАД (Северноамериканското военновъздушно-космическо командване).

Проектирано да издържа няколко ядрени взрива, съоръжението следи небето непрекъснато за всички видове заплахи.

Комплексът е собственост и се управлява от ВВС на САЩ, и притежава собствена електроцентрала, отоплителна и охладителна системи и водоснабдяване. По сигурност базата надминава Пентагона.

Във вътрешността на планината има 15 сгради, които се намират на над километър от входа и над 600 метра надолу от върха на планината.

Работниците не могат просто да се разхождат до работните си места, те трябва да вземат автобус. Сградите са разположени върху огромни пружини, за да могат да се движат при земетресение или ядрен взрив.

При случай на природна или ядрена катастрофа, има две 23-тонни врати (точно, като тези по филмите), които се намират между основния тунел и офис сградите. По време на Студената война, едната врата винаги е била затворена.

Около 350 човека работят в комплекса всеки ден. Като при нужда могат да се увеличат значително. Освен обикновените работници, които наблюдават екраните, в комплекса работят и пожарникари, полиция, медицински персонал и други.

В планината има 5 езера. Едното езеро е пълно с дизелово гориво, а другите 4 са водни резервоари.

Освен ядрен взрив, комплексът може да се справи и с електромагнитен импулс.

Планинският комплекс Шайен е едно от най-безопасните места в света. Но може би ще попитате, след като знаем толкова много, къде е мистерията?

Всъщност това, което знаем е официалната информация, която ни се представя от НОРАД. Със сигурност базата крие неща, които може би никога няма да научим, тъй като достъпът е строго забранен.

Едно със сигурност знаем – ако базата обяви пълна бойна тревога, то ние сме на прага на ядрена катастрофа.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...