11 C
София
понеделник, 8 март, 2021

10-те най-тайнствени военни бази в САЩ, които никога няма да посетите

Още новини

10-те най-тайнствени военни бази в САЩ, които никога няма да посетите.

Правителството на САЩ крие много тайни. Понякога, части от тези тайни изтичат в общественото пространство. От тази разпокъсана информация се развиват т.нар. конспиративни теории. Тези тайни военни бази са като гръмоотводи за конспирации.

Немаркирани хеликоптери пазят небето, камери заснемат всичко живо, а гостите на базите се държат под строг контрол. Посетителите могат да бъдат сигурни, че ще видят само това, което персонала реши, че могат да видят.

10-те най-тайнствени военни бази в САЩ, които никога няма да посетите:

1. Програмата за високочестотни активни изследвания на полярното сияние (ХААРП)

10-те най-тайнствени военни бази в САЩ, които никога няма да посетите

Намиращ се в Аляска, ХААРП е в центъра на международната критика. Официално, ХААРП е изследователски център, предназначен за изучаване на йоносферата.

Но от години насам се подозира, че американците използват ХААРП и като климатично оръжие.

Бившият президент на Венецуела Уго Чавес заяви, че ХААРП (или сходна програма) стои зад катастрофалното земетресение в Хаити през 2010 г.

Според теоретици, ХААРП може да причинява земетресения, урагани, торнадо, валежи, засушавания и още природни бедствия, но и може да влияе върху психическото състояние на хората.

2. Военновъздушна база „Райт-Питърсън“

Военновъздушна база „Райт-Питърсън“
Снимка: Public Domain, Link

Базата се намира на изток от Дейтън, Охайо и е в експлоатация от 1917 г., когато е била използвана като изпитателен полигон. Според конспиративните теории, именно в тази военна база, която е една от най-големите и сложни американски бази се съхраняват отломки и артефакти от известната катастрофа на НЛО в Розуел, Ню Мексико.

Смята се, че в тайният Хангар-18 се пазят и свалени космически кораби, заедно с техните извънземни екипажи.

3. Щаб на Агенцията за национална сигурност на САЩ във Форт Мийд, Мериленд

10-те най-тайнствени военни бази в САЩ, които никога няма да посетите
Снимка: By National Security Agency – https://www.nsa.gov/resources/everyone/digital-media-center/image-galleries/places/, Public Domain, Link

Във Форт Мийд, Мериленд, се намира седалището на мистериозната Агенция за национална сигурност на САЩ. С прякор „Няма Такава Агенция“, тя е натоварена със задачата да шпионира и разбива кодове.

Агенцията отговаря на директора на Националното разузнаване и е толкова потайна, че дори бюджета и е класифициран.

В своето начало, агенцията се занимава с прихващане и разбиване на кодове в първата и втората световни войни. Днес, тя следи огромно количество информация, която се предава по интернет ежедневно.

През 2013 г., Едуард Сноудън пуска в публичното пространство серия документи, доказващи, че агенцията шпионира американските граждани.

4. Изпитателен полигон Дъгуей

Изпитателен полигон Дъгуей
Снимка: dugway.army.mil

Изпитателният полигон Дъгуей е основната военна база за тестване на биологични и химически оръжия. Съоръжението се намира насред нищото в западна Юта и е с размерите на Роуд Айлънд, като е разделено на две.

Северната част се управлява от армията, а южната се контролира от ВВС. В южната част се намира достатъчно голяма писта, на която може да се приземи космическа совалка и точно тук теоретиците смятат, че се провеждат извънземните изследвания.

Според д-р Стивън Гриър, който изучава извънземната дейност, учените в Дъгуей прилагат обратно инженерство на заловена извънземна технология.

5. Маунт Уедър

Центърът за извънредни операции Маунт Уедър е мястото, където ще скрият президента на САЩ, ако настане някакво голямо бедствие. Точно там е бил откаран спешно и американският вицепрезидент Дик Чейни на 11 септември 2001 г.

Според хора, които са работили там под земята се крие един цял град, заедно с реплика на „Белия дом“ и хора, които играят ролята на президент и министри. Под земята има също улици, жилища, магазини, ресторанти и дори малко езеро.

Надземните постройки са незабележителни сгради, целящи да не привличат внимание. За първи път за мястото се споменава през 1974 г., когато наблизо пада самолет. Журналистите не са били допуснати да се доближат до съоръжението.

6. Планински комплекс Рейвън Рок

Планински комплекс Рейвън Рок
Снимка: theblackvault

Също известен и като Зона R, Рейвън Рок е подземен бункер проектиран да бъде команден център на САЩ в случай на Трета Световна война. Като резервен план, ако нещо се случи с Пентагона.

Първоначално бункера е построен, заради нарастващата заплаха от Съветския съюз в края на 40-те.

След разпадането на Съюза, Рейвън Рок бива занемарен, но не за дълго. След 2001 г. нуждата от алтернативна база става все по-голяма.

Базата е изцяло самостоятелна, с две електроцентрали, множество подземни водни резервоари, както и усъвършенствана система за вентилация. Може да побере 3000 души и да работи в продължение на 30 дни без достъп до външния свят.

7. Зона 51

Restricted Area

Невъзможно е в списък за мистериозни военни бази да не присъства и Зона 51. През 2013 г., множество документи за Зона 51 бяха разсекретени и най-накрая потвърдиха официално съществуването на базата.

Сред основните дейности в зоната са проектиране, създаване на нови летателни апарати и пробни полети с тях, както и изучаване на чужди военни самолети, хеликоптери и оръжия.

Според конспиративните теории, в базата се изучават катастрофирали извънземни космически кораби, други НЛО, както и извънземни същества.

8. Форт Детрик

Nallin Farm Gate opens

Исторически, Форт Детрик е бил център на програмата за биологични оръжия на САЩ от 1943 г. до 1969 г. След прекратяването на тази програма, базата складира повечето елементи от програмата за биологична защита на Съединените щати.

В тази база е създаден Агент Ориндж – хербицид-дефолиант, използван по време на Американската война във Виетнам.

По данни на Червения кръст, този химикал засяга над 1 милион виетнамци, причинявайки рак и ужасяващи генетични изменения, водещи до раждане на деца с увреждания поколения наред.

Биологът Якоб Сегал твърди, че ХИВ/СПИН е създаден във Форт Детрик.

9. Дейта център, Юта към Агенцията за национална сигурност

10-те най-тайнствени военни бази в САЩ, които никога няма да посетите
Снимка: By User:ParkerHiggins (Electronic Frontier Foundation) – Own work; CC0, Link

Отворен през 2013 г., това е най-големият шпионски център строен някога от човека. Това огромно съоръжение пълно със сървъри следи всеки и всичкия интернет трафик.

Дейта центърът може да съхрани около 5 зетабайта данни (1 зетабайт е 1 млрд терабайта). 2 млрд. долара е струвало да се изгради този център и да се разгърне на 92 903.04 кв.м.

Съоръжението поражда опасения в защитниците на личната информация, които подозират, че се събират неправомерно личните данни на всички американци с цел търговия.

10. Планински комплекс Шайен

By USAF photo. – https://www.cheyennemountain.af.milTransferred from English Wikipedia; en:File:NORADBlast-Doors.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1018895

Издълбан в планините на Колорадо, комплексът Шайен е щаб на НОРАД (Северноамериканското военновъздушно-космическо командване).

Проектирано да издържа няколко ядрени взрива, съоръжението следи небето непрекъснато за всички видове заплахи.

Комплексът е собственост и се управлява от ВВС на САЩ, и притежава собствена електроцентрала, отоплителна и охладителна системи и водоснабдяване. По сигурност базата надминава Пентагона.

Във вътрешността на планината има 15 сгради, които се намират на над километър от входа и над 600 метра надолу от върха на планината.

Работниците не могат просто да се разхождат до работните си места, те трябва да вземат автобус. Сградите са разположени върху огромни пружини, за да могат да се движат при земетресение или ядрен взрив.

При случай на природна или ядрена катастрофа, има две 23-тонни врати (точно, като тези по филмите), които се намират между основния тунел и офис сградите. По време на Студената война, едната врата винаги е била затворена.

Около 350 човека работят в комплекса всеки ден. Като при нужда могат да се увеличат значително. Освен обикновените работници, които наблюдават екраните, в комплекса работят и пожарникари, полиция, медицински персонал и други.

В планината има 5 езера. Едното езеро е пълно с дизелово гориво, а другите 4 са водни резервоари.

Освен ядрен взрив, комплексът може да се справи и с електромагнитен импулс.

Планинският комплекс Шайен е едно от най-безопасните места в света. Но може би ще попитате, след като знаем толкова много, къде е мистерията?

Всъщност това, което знаем е официалната информация, която ни се представя от НОРАД. Със сигурност базата крие неща, които може би никога няма да научим, тъй като достъпът е строго забранен.

Едно със сигурност знаем – ако базата обяви пълна бойна тревога, то ние сме на прага на ядрена катастрофа.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново