11 C
София
петък, 30 октомври, 2020

10 психологически факти, които всеки трябва да знае

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Да се гмурнеш дълбоко в корените на човешкия ум, поведение, мисли и чувства е диво и завладяващо нещо. Тези невероятни психологически факти, ще ви помогнат по пътя на по-доброто разбиране на себе си и останалите.

Днес ще разгледаме 10 невероятни психологически факти. Използвайте ги, за да научите нещо ново.

Нашият мозък мисли по-творчески, когато сме уморени

Би трябвало да е обратното, нали? Не точно. Изследване показва, че претоварването на мозъка, може да предизвика повече идеи.

Когато сме уморени, сме склонни да релаксираме. Не контролираме мислите си. Оставяме ума ни да блуждае. Точно заради това ни хрумват гениални идеи.

Така че, уморете се и освободете творчеството си!

Ние пренебрегваме онези, които ни обичат и обръщаме повече внимание на тези, които ни игнорират

Някаква сила ни тласка към хората, които не ни обръщат достатъчно внимание. Нещо повече, ставаме обсебени от тях.

Факт – хората искат да имат това, което не могат да имат. Изследване показва, че отхвърлянето е свързано с мотивация, награда и пристрастяване. Не е ли иронично?

Решенията ни са по-рационални, когато мислим на друг език

Когато трябва да вземем някакво решение, ние включваме чувствата си към този процес. Изглежда невъзможно да мислим за решение на даден проблем, без емоции и чувства. Следователно, сме по-склонни да чувстваме отрицателни емоции, които засягат нашето рационално мислене.

Мисленето на друг език води до вкарване на повече логика, и оставяне на чувствата настрана. Така че, научете чужд език и започнете да взимате по-добри решения.

Отношението ни към сервитьорите, разкрива много за нашия характер

„Правилото на сервитьора“.
Всички сме били в ситуация, в която сме ставали свидетели на арогантно отношение към сервитьор.

Според експерти, никога не бива да се доверяваме на хора, които се груби към сервитьорите. Това тяхно държание, разкрива какви хора са всъщност.

Вие следвате ли това правило?

Когато правим неща, които ни плашат сме по-щастливи

Това е една от тайните на щастието. Колкото по-често напускате зоната си на комфорт и опитвате нови вълнуващи, страшни или неудобни неща, толкова по-уверени ставате. Това ни прави по-щастливи.

Психологията казва, че страхът е забавен.

Предизвикай себе си!

Вероятността да постигнем целите си е по-малка, ако говорим за тях

Ако искате да успеете, не казвайте на никой – това съветват експертите. Определянето на целите си е огромна стъпка. Когато говорим за тях, мислим за бъдещето – а не за настоящето. Това ни кара да живеем под напрежение.

Вижте още: 23 истини за живота, които трябва да осъзнаете възможно най-скоро

Заради това, задайте си цел и не я споделяйте с никой. Нека бъде вашата малка тайна. Така няма да бъдете притиснати, а ще я постигнете, когато му дойде времето.

Отнема само 4 минути, за да се влюбим в някого

Това означава, че само за 4 минути, същността ни осъзнава дали ще се влюбим в някого, или не. Така че, ако искате да впечатлите някого, имате само 4 минути. Бъдете винаги подготвени.

Успех с първото впечатление!

Емоциите могат да ни помогнат да предвидим бъдещето

Имали ли сте такова чувство, че нещо ще се случи? Просто го знаете. Няма съмнение в това. Дали повечето от това, което сте предвидили е вярно? Е, всичко е свързано с нашата интуиция.

Това, което чувстваме дълбоко в нас е винаги правилно и може да ни помогне да предвидим какво ще се случи с нас и другите.

Ние можем да контролираме сънищата си

Правилно прочетохте. Ние можем да го правим и се нарича „осъзнат сън„. При него, сънуващият е наясно, че сънува, докато сънят се случва. Осъзнатите сънища могат да бъдат много реалистични, в зависимост от степента на самоосъзнатост на сънуващия.

Осъзнатото сънуване е научно изследвано и съществуването му е доказано.

Стресът, който изпитваме, когато загубим телефона си, е същия като този на сватбения ден или при посещение на зъболекар

Номофобия е страхът да останем без мобилен телефон. Да, наистина съществува такава фония. Наименованието идва от английски – no mobile phone phobia.

Според експертите, това е психическо заболяване, което има ред симптоми. Страдащите изпитват паника, тревожност и стрес, ако телефона им не е при тях.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...