9.3 C
София
събота, 23 януари, 2021

10 продукти свързани с рак, които използваме всекидневно

Още новини

10 продукти свързани с рак, които използваме всекидневно.

Тези токсични продукти се намират във всеки дом. Ние дори не осъзнаваме колко от тях използваме в ежедневието си. Списъкът включва някои от най-популярните продукти, които са свързани със заболяване от рак.

Важно да се отбележи: Винаги четете етикетите на продуктите, които купувате.

1. Шампоан

Няма дом, в който да не присъстват няколко вида продукти за коса – шампоани, балсами и т.н. Те, разбира се, съдържат химически вещества, като някои от най-често срещаните са натриев лаурил сулфат (SLS), парфюм/аромат, парабени, синтетични цветове и още.

Натриев лаурил сулфат (sodium lauryl sulfate) и Натриев лаурет сулфат (sodium laureth sulfate) – Това са химически вещества, които имат силни измиващи свойства. Продукт от нефтопреработка.

Понякога се прикриват с надпис „получен от кокосово масло“. Действат агресивно към кожата и най-вече, също така се използват и в промишлеността! За миене на чинии, подове, машини и като обезмаслители.

Как смятате, че би се отразило редовното използване на такива продукти?

Тези химикали, преминавайки през кожата, проникват в тъканите и органите и задържайки се там се натрупват, повишавайки допустимата концентрация. SLS може да промени протеиновия състав на клетките, особено при децата, предизвиквайки заболявания като катаракта.

Може да предизвика също така и мутация на клетките и да увреди имунната система. Избягвайте козметични продукти, които съдържат SLS. (Източник)

Известната марка шампоани Head & Shoulders, също използват SLS, синтетични цветове, парфюм и безброй други химикали в токсичния коктейл, който изливаме върху главата си.

Някои от техните шампоани съдържат и метилхлороизотиазолинон – потенциален мутаген.

За парабените вече е общоизвестно, че са канцероген. Те са свързани с 99% от случаите на рак на гърдата. А, някои от най-често срещаните съставки в парфюмите/синтетичните аромати са производни на бензен, алдехиди, фталати и много други токсини, свързани с рак, вродени дефекти, нарушения на нервната система и алергии.

2. Незалепващи кухненски съдове

Когато за първи път навлязоха незалепващите готварски съдове, настана лудница сред домакините. Незалепващите тигани бяха хит. Но когато се разшумя, че готвенето в такива съдове носи рискове за здравето, много хора се замислиха дали да продължат да ги използват.

Незалепващото покритие носи търговското име Тефлон, но всъщност става на въпрос за полимерното съединение политетрафлуоретилен (ПТФЕ).

Известно е, че при прегряване тефлонът отделя токсични газове, които могат да причинят здравословни проблеми не само на хората, но и на животните в близост. Дори само едно вдишване на токсичният газ може да разболее човек от т.нар.“тефлонов грип“.

През 2005 г. Агенцията за защита на околната среда открива, че перфлуороктановата киселина, една от съставките на тефлона, „вероятно“ има канцерогенно действие.

3. Изкуствени подсладители

Изкуствените подсладители са в много продукти, а един от най-използваните е аспартамът. Смята се, че той се използва само в газираните напитки, но всъщност се добавя в чайовете, енергийните напитки, протеиновите шейкове, млечните продукти, сокове и други изкуствено подсладени напитки.

Аспартамът е свързан с множество здравословни проблеми, включително рак.

Изследване, проведено през 2007 г. показва, че аспартамът може да причини левкемии/лимфоми и рак на млечната жлеза.

Най-добрият заместител на изкуствените подсладители е пчелният мед.

4. Пластмасови бутилки и кутии за храна

Огромна част от нашата „храна“ идва в пластмасови торбички, кутии и бутилки. Дори плодовете и зеленчуците се опаковат в пластмаса. Не само, че е изключително ненужно и лошо за околната среда, но вреди и на нашето здраве.

Ако пиете вода от пластмасова бутилка, то има възможност химикалите в тази пластмаса буквално да проникнат в устата ви, особено ако водата е стояла известно време в бутилката. Особено лош навик е, да се оставя пластмасова бутилка с вода в колата. Нагрятата пластмаса ускорява изпускането на тези химикали във водата.

Възможно е да сте виждали бутилки на които пише „без BPA“, тоест без Бисфенол А. Според проучвания на Tufts University Medical School, бисфенол А може да увеличи риска от рак.

Европейската агенция за химикалите гласува единодушно, че бисфенолът А „разрушава ендокринната система“, което го свързва с редица здравословни последици, включително рак и диабет. Химикалът вече е идентифициран и заради токсичността му, която влияе на човешката възпроизводителна система.

Най-лесното решение е да използвате стъклена бутилка, която става за многократна употреба, не вреди на здравето ви и не замърсява толкова природата, колкото пластмасата.

5. Ароматизатори за въздух

Ароматизаторите са нещо голямо. Те се намират навсякъде: в спалните, в баните, в колите, хората ги обожават. Обикновено се правят от синтетичен аромат, известен в етикетите като парфюм/parfum.

Парфюмът просто казано е коктейл от токсични химикали, но вместо да се изброят всички, той удобно е обозначен само като „parfum“. Съставките са търговска тайна на компанията, за да не бъде откраднат аромата от конкуренцията.

За съжаление, това също така позволява на компаниите да крият вредни съставки, много от които са известни канцерогени, в продуктите си, без потребителят да знае.

Какво да използвате като алтернатива? Етерични масла. Има много различни видове, ухаят страхотно, а дори са и полезни. Етеричните масла от чаено дърво и бор са и естествени дезинфектанти. Ароматните пръчици също са добра алтернатива за ароматизиране и пречистване на различни помещения.

6. Почистващи препарати

Повечето домакинства са обособили цели шкафове за токсични почистващи препарати, защото корпорациите убеждават потребителите, че се нуждаят от различни продукти, за да почистват специфични повърхности.

Въпреки че повечето от тези продукти имат предупредителни знаци за токсичност, които категорично заявяват, че продукта е отровен и/или корозивен, хората продължават да купуват всичко, което им се покаже на рекламите по телевизията. Хората не само дишат тези отровни изпарения, които се отделят при почистването, но и всеки наблизо, включително децата.

Според фондация Дейвид Сузуки, някои от най-често използваните химикали в домакинските почистващи продукти включват 2-BE (причинява репродуктивни проблеми), амоняк (свързан с увреждане на бъбреците), каменовъглени катрани (причиняват рак и увреждат нервната система), и така известният „парфюм“.

7. Паста за зъби

Най-често срещаните пасти за зъби използват предимно токсични вещества като средство за „почистване на устата“, което може да причини увреждане на емайла, зъбна флуороза, стомашни заболявания, кожни обриви и други.

Не е тайна, че една от най-лошите съставки в повечето „одобрени от зъболекар“ пасти за зъби е флуорид – известен канцероген. Флуоридът е известен невротоксин, но продължава да се втълпява на хората, че е полезен за зъбите.

В действителност не е доказано, че предотвратява натрупването на вредни бактерии в устната кухина, но е доказано токсичен и при поглъщане може да причини мозъчнисърдечни и костни проблеми. Това, което можете да направите, а да си потърсите паста за зъби без флуорид.

Факт е, че флуоридът причинява по-голяма смъртност от рак при човека, отколкото всяко друго химично вещество. Когато имаш власт, не е нужно да казваш истината. Това е правило, което работи в продължение на поколения. Има ужасно много хора, които не казват истината, когато са заели висок административен пост.

Това означава обществено убийство в голям мащаб, обществено престъпление…Това са някои от най-убедителните научни и биологични доказателства, които съм проучил през моите 50 години труд в областта на изследванията на ракови заболявания.

Д-р Дийн Бърк, биохимик, основател на Биотин и бивш главен химик в Националния институт по лечение на рак

8. Сапун

Независимо дали става въпрос за сапун за ръце, тяло или пране, конвенционалните сапуни често съдържат широк спектър от химикали. Антибактериалните сапуни често съдържат Триклозан, който е потенциален канцероген. Повечето сапуни съдържат и парфюм/аромат, за който вече споменахме.

Добрите новини са, че вече почти във всеки магазин могат да се открият изцяло естествени сапуни, които не застрашават по никакъв начин здравето на големи и малки.

9. Прах за пране

Перилните препарати често съдържат фосфор, ензими, амоняк, нафталин, фенол и натриев нитрилотриацетат, които могат да причинят обриви, сърбеж, сухота и синусови проблеми. Тези химикали лесно се абсорбират през кожата от дрехите и чаршафите.

В допълнение, много конвенционални препарати съдържат изкуствени аромати, което е кодово име за коктейл от опасни химикали и потенциални канцерогени.

10. Бебешка пудра

Много бебешки пудри са базирани на талк, което означава, че съдържат големи количества талков прах. Според Американското дружество за борба с рака, талкът в естествената му форма съдържа азбест и може да причини рак.

Едни от най-известните бебешки пудри се произвеждат от Johnson & Johnson и са на основата на талка. Компанията е била съдена много пъти и е платила милиони долари на хора, които твърдят, че бебешкият прах им е причинил рак.

Преди две години, жена от Калифорния завежда дело срещу Johnson & Johnson с твърдението, че бебешкият прах и е причинил рак на яйчниците. Спечеленото дело е за 70 милиона долара и не е първото толкова голямо дело срещу компанията.

Това, което можете да направите е да потърсите алтернативи на популярните продукти или дори да си приготвите сами бебешки прах. Вижте рецептата тук.

Финални мисли

Все пак не е нужно да живеем в постоянен страх, че ще се разболеем от рак, защото всички индустриални продукти имат своите природни алтернативи, които освен, че ще ви осигурят спокойствие, но ще се погрижат и за здравето ви.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново