10 C
София
четвъртък, 29 октомври, 2020

10 причини да избягвате газираните напитки

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

10 причини да избягвате газираните напитки.

Американците остават една от водещите нации, които консумират най-голямо количество газирани напитки.

Средният американец изпива приблизително 211 литра газирано годишно. Някои хора, дори признават, че пият повече газирани напитки (срещани и като soda, сода) от вода всеки ден, а други дори не пият вода, а само сода.

Газираните напитки са мултимилиарден продукт и те съставляват една четвърт от всички консумирани в САЩ напитки.

Днес, държави като Норвегия, Саудитска Арабия, Германия, Белгия, Аржентина и Мексико съставляват десятката на държавите с най-голяма консумация на газирани напитки, заедно със САЩ, Чили, Уругвай и Боливия.

Тъй като милиони, ако не и милиарди, хора консумират сода всекидневно, е важно да се оцени как тя влияе върху здравето на човека. С малко изследвания, става ясно, че дори умерената консумация на сода може да бъде опасна.

Вижте 10 причини да не пиете газирани напитки:

1. Захар

Един единствен кен с безалкохолна газирана напитка съдържа еквивалента на 10 супени лъжици захар. Това количество захар, особено в течна форма, вдига кръвната захар до небесата и предизвиква инсулинова реакция.

С течение на времето, това може да доведе до диабет или инсулинова резистентност, да не говорим за наддаване на тегло и други здравни проблеми. Фирмите за газирани напитки са най-големият потребител на захар.

2. Фосфорна киселина

Газираните напитки съдържат фосфорна киселина, която пречи на способността на тялото да абсорбира калция и може да доведе до остеопороза, кариеси и омекване на костите.

Фосфорната киселина също взаимодейства със стомашната киселина, забавя храносмилането и блокира усвояването на хранителните вещества.

Между другото, повечето от вас сигурно са чували, че Кока-Колата може да премахва ръжда. Това се дължи именно на фосфорната киселина.

3. Изкуствени подсладители

В диетичните газирани напитки използват аспартам, като заместител на захарта, който всъщност е възможно да причини повече вреда.

Аспартамът е свързан с почти сто различни здравословни проблеми, включително припадъци, множествена склероза, мозъчни тумори, диабет, емоционални разстройства и други.

Диетичната сода също увеличава риска от метаболитен синдром, което причинява натрупване на мазнини в коремната област, висока кръвна захар и повишен холестерол.

4. Кофеин

В интернет е пълно с информация относно положителните ефекти от консумацията на кофеин, но за вредните ефекти няма почти никаква. Според изследвания на клиника Мейо, повече от 4 чаши кафе причиняват ранна смърт.

Консумацията на кофеин може да повиши кръвното налягане, увеличи риска от сърдечен удар сред младите, може да доведе до инконтиненция, безсъние, главоболие, лошо храносмилане, увреждане на слуха и т.н.

Сред списъка с вредни ефекти има доста стресиращи такива. Кофеинът инхибира производството на колаген в кожата, влошава симптомите при менопауза, предизвиква по-силни сърдечни контракции, може да намали фертилитета при жените и още.

газирани напитки

5. Чешмяна вода

Водата, която се използва за направата на газираните напитки е обикновена чешмяна вода, която може да съдържа химикали като хлор, флуор и следи от тежки метали.

6. Затлъстяване

Изследователи от Харвард положително свързват газираните напитки със затлъстяването.

Проучването установява, че 12-годишните, които пият сода са по-склонни да страдат от затлъстяване, отколкото тези, които не употребяват. И за всяка доза сода консумирана дневно, рискът от затлъстяване се увеличава 1.6 пъти.

7. Екстра Фруктоза

Газираните напитки съдържат високофруктозен царевичен сироп (HFCS), който очевидно се прави от царевица. Повечето от тази царевица е генетично модифицирана, което няма нужда от повече обяснение.

Също така, процесът на произвеждане на HFCS включва следи от живак, което причинява различни дългосрочни здравословни проблеми.

8. Липса на хранителни вещества

Газираните напитки нямат абсолютно никаква хранителна стойност. Не само, че са вредни, но тяхната употреба не води до поне един положителен ефект. Газираните напитки са неестествено вещество, което единствено вреди на организма.

9. Дехидратация

Поради високото съдържание на захар и кофеин в содата, тя дехидратира тялото и в продължение на дълъг период от време може да доведе до хронична дехидратация.

10. Вреди на зъбите

Редовната употреба на газирани напитки предизвиква кариеси, плака и пародонтоза. А и като се замислиш, че Kока-Колата премахва ръжда…

Газираните напитки могат да имат добър вкус и със сигурност имат пристрастяващи свойства, но в крайна сметка, те не са здравословни и няма абсолютно никаква причина или оправдание за тяхната употреба.

А да заместите водата с газирано е най-голямата грешка, която можете да направите. Газираното не съдържа никакви хранителни вещества или полезни свойства, пълно е със захар и изкуствени добавки, което си е направо самоубийствена бомба.

wellnessmamaworldatlascaffeineinformer

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...