-4 C
София
неделя, 17 януари, 2021

10 от най-известните неразгадани изчезвания в историята

Още новини

Въпреки че всеки ден изчезват хора по света, някои случаи успяват да привлекат вниманието на обществото. Това са 10 от най-известните неразгадани изчезвания в историята – от обикновени хора, до изчезнали самолети и цяла колония.

Има ли намеса на свръхестествени сили в изчезванията на тези хора? Как е възможно да изчезне човек пред десетки свидетели? Как е възможно да изчезнат 5 деца от горяща къща?

10 от най-известните неразгадани изчезвания в историята:

Д. Б. Купър

На 24 ноември 1971 г., Д. Б. Купър отвлича самолет „Боинг 727“ и взима 200 000 долара откуп (над 1 милион долара в днешни пари) от американското правителство.

След като си допива уискито, Купър скача с парашут от самолета с договорените пари. Той никога повече не е видян, въпреки обширното и масово издирване. С него изчезват и парите, които обаче никога не са използвани.

През 1980 г. малко момче, което е на почивка със семейството си в Орегон, намира няколко пакета от парите за откуп на Купър (идентифицирани по серийния номер), което довежда до масово претърсване на района за Купър, или по-вероятно неговите останки. Полицията не открива нищо.

Амелия Еърхарт

Повече от 80 години след изчезването на Амелия Еърхарт, по време на околосветски полет, историци и изследователи все още се опитват да разкрият какво се е случило с първата жена, прелетяла над Атлантическия океан.

На 2 юли 1937 г. Еърхарт и навигатора ѝ тръгват към остров Хауланд, след като вече са минали през Южна Америка, Африка, Индия и Югоизточна Азия. Поради серия от грешки и недостиг на гориво, самолетът така и не пристига. Еърхарт и Фред Нунан, както и самият самолет, изчезват някъде над Тихия океан.

Спасителите са търсили двойката две седмици, но така и не ги откриват. Не откриват и самолета. През 1939 г. Еърхарт е обявена за мъртва със съдебна заповед, въпреки липсата на напредък по случая.

Луи Льо Принс

Луи Льо Принс се счита за изобретател на киното, макар че Едисън си присвоява това изобретение, след като Льо Принс изчезва. Има ли Едисън нещо общо с изчезването? – най-вероятно не.

Луи Льо Принс изчезва мистериозно през септември 1890 г. Той е бил на посещение на брат си в Дижон, Франция и след това е хванал влак за Париж. Когато влакът пристига в Париж, Льо Принс не слиза. Това кара кондукторът да провери купето на Льо Принс. Когато отваря вратата, той открива, че Льо Принс е изчезнал. Багажът му също липсвал.

Интересното е, че влакът не е спирал между Дижон и Париж, а Льо Принс не е можел да скочи през прозорците на купето си, тъй като били заключени отвътре. Полицията все пак претърсва провинцията, но не открива следи от изчезналия мъж. Възможно ли е това да е перфектното убийство?

Екипажът на дирижабъл L-8

Дирижаблите са се използвали особено много през Втората световна война, за следене на вражески подводници. Точно с такава цел е бил използван и дирижабълът L-8, след нападението на японците в Санта Барбара през февруари 1942 г.

На 16 август 1942 г., L-8 бил изпратен на обичаен разузнавателен полет наречен „Полет 101“, който тръгва от Трежър Айлънд, Сан Франциско, а на борда му са двама пилоти. Час и половина след излитането, пилотите съобщават за странен разлив на гориво близо до Фаралонските острови. След това сигналът изчезва.

След три часа, дирижабълът се завърнал и се разбил на улица в Дейли Сити. Всичко на борда му си е било на мястото, освен екипажа, който изчезнал безследно. Аварийната екипировка не е докосвана. Шапката на един от пилотите, както и куфарче със строго секретни документи са открити на местата си.

Дирижабълът е бил наблюдаван през цялото време от няколко кораба, някои от които са били толкова близо, че са виждали пилотите. Никой от тях не е видял някой да скача от дирижабъла или изобщо нещо да се изхвърля от него. Пилотите са безследно изчезнали. Те биват обявени за мъртви на 17 август 1943 г.

Джим Съливан

Снимка: Chris and Barbara Sullivan /Light In The Attic

Джим Съливан е обичал да шофира по широките американски пътища, което го е накарало да предприеме пътуване сам през 1975 г. Той оставя жена си и сина си в Лос Анджелис и тръгва към Нашвил със своя Фолксваген Бръмбар. На следващия ден, след като бива проверен от магистрален патрул, той отсяда в мотел в Санта Роса, Ню Мексико. По-късно става ясно, че той не е спал там и е оставил ключа в стаята.

Забелязан е да купува водка от градския магазин. На следващия ден е видян на около 40 км от там, в отдалечено ранчо, собственост на семейство Дженети. По-късно се съобщава, че колата му е открита изоставена в ранчото, а той си е тръгнал. В колата са открити пари, тетрадки, китара, дрехи и кутия с непродадени албуми.

Никой не вижда повече Съливан. Има много теории за неговото изчезване, включително, че е убит; че се е изгубил; а също и че е отвлечен от извънземни – все пак един от албумите му се казва Н.Л.О. След обстойно издирване, властите не откриват абсолютно никакви следи от него.

Джеймс Тедфорд

Мистериозният случай на Джеймс Тедфорд

Джеймс Тедфорд е роден през 1884 г. във Вермонт. Не се знае много за ранният му живот, но през 1940 г. е живял във Флетчър таун, Вермонт с по-младата си съпруга Пърл.

След като бива обявен за изчезнал от роднините си на 1 декември 1949 г., полицията разкрива, че той се е качил на автобус в Сейнт Олбанс, но никога не е стигнал крайната си дестинация.

Тедфорд изчезва в автобус пълен с хора, без да напуска седалката си. Вижте още: Мистериозният случай на Джеймс Тедфорд

Полет 19

На 5 декември 1945 г. от въздушната база във Форт Лодърдейл излитат пет торпедни бомбардировача на рутинен патрулен полет. Петте самолета и 14-те членове на екипажа им изчезват безследно.

Малко преди да изчезнат, момчетата казват следните думи, които правят тази мистерия, още по-загадъчна и зловеща:

„Не можем да открием запад. Всичко е сбъркано. Не сме сигурни в никоя посока. Всички изглежда странно, дори океана“. След 20 минути:

„Не можем да кажем къде сме… всичко е… не мога да направя нищо. Смятаме, че може да сме на около 225 мили североизточно от базата…“. След няколко мига, пилотът издава непоследователни звуци и изрича последните думи, чути от Полет 19: „Изглежда, че навлизаме в бързата вода… ние сме напълно изгубени“.

Изпратеният да ги търси самолет „Маринър“ също изчезва безследно.

Децата на семейство Содър

На 24 декември 1945 година, пожар унищожава дома на семейство Содър, който се намира във Файетвил, Западна Вирджиния, САЩ. По това време в къщата са били бащата Джордж, майката Джени и девет от десетте им деца. По време на пожара, родителите успяват да спасят четири от деветте деца. Тук нещата стават много странни. Телата на останалите 5 деца никога не са открити.

Официалната версия е, че от телата не са останали кости, заради пожара, но това не е възможно, защото пожарът е продължил не повече от 45 минути, а останки от човешки тела се откриват дори след двучасова кремация.

До смъртта си, семейството смята, че децата са отвлечени, защото бащата е критикувал Мусолини. Важно е да се отбележи, че преди това, семейството е получавало заплахи, но как точно са изчезнали цели 5 деца и то без следа?

Какво се е случило на борда на Мери Селест?

През 1872 г. екипажът на бригантината „Дей Грация“ забелязва, че някакъв кораб плава безцелно в продължение на няколко километра. Капитанът на кораба, Дейвид Морхаус, подава сигнал, според който екипажът на другия кораб трябва да отговори. Но отговор няма. Капитанът решава да се доближи до този кораб, когато вижда името „Мери Селест“.

Това е корабът на неговия добър приятел Бенджамин Бригс, но странното е, че не е трябвало да се засичат, защото „Дей Грация“ отплава седмица по-късно. Морхаус и членове на екипажа му се качват на „Мери Селест“ и попадат на странна гледка – в кораба няма жива душа. Всичко в него си е на мястото, включително бижута, ценности, храна и алкохол – липсват само хората.

Всичко изглеждало сякаш корабът е бил зарязан набързо, но няма никакви следи от борба или насилие. Това е една от най-големите морски загадки за всички времена.

Къде е Ларс Митанк?

През юни 2014 г. в България пристига Ларс Митанк, който тогава е на 28 години. Той пристига, за да посети „Златни пясъци“ на едноседмична почивка.

По време на почивката си, той участва в сбиване, в резултат на което му се спуква тъпанчето. След преглед от лекар, му се забранява да лети със самолети и трябва да отложи тръгването си, което е трябвало да бъде на 7 юли.

На 8 юли отново е прегледан от лекар на летището във Варна, когато внезапно побягва, зарязвайки багажа и телефона си. В него носи само паспорта си и портмоне с 300 евро. На записите от охранителните камери се вижда как той излиза от терминала и прескача оградата на летището, сякаш бяга от някой.

Във Фейсбук има група, създадена от семейството на Ларс, която цели да открие изчезналият мъж. Можете да я видите тук: Findet Lars Mittank

Бонус

Изчезналата колония Роаноук

Изчезналата колония Роаноук

Колонията Роаноук е английска колония на едноименния остров, (намиращ се понастоящем в Северна Каролина) основана от сър Уолтър Роли по времето на кралица Елизабет І. Това бил първият опит за създаване на постоянно английско селище в Северна Америка.

Сър Уолтър Роли (1554 –1618) е английски придворен, шпионин, изследовател, поет и писател. През 1581 г. Роли става любимец на кралица Елизабет I, за което много допринася личното му обаяние. Роли замисля и организира няколко експедиции до Америка.

В 1584 година била изпратена експедиция, която да изследва крайбрежието на Северна Америка в търсене на подходящо място за изграждане на селище. Експедицията била оглавена от Филип Армадес и Артур Уарлоу, които при връщането си донесли образци от флората и фауната (в това число картофи) и двама аборигени. Изследваната земя била наречена Вирджиния в чест на Елизабет («кралицата-девица »).

Това са десет все още неразгадани изчезвания, които може би никога няма да бъдат разплетени. Имате ли теория за някои от случаите? Споделете ни я на Фейсбук страницата ни.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново