11.7 C
София
събота, 30 май, 2020

10 неща, които трябва да изтриете от Фейсбук

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

10 неща, които задължително трябва да изтриете от Фейсбук.

Фейсбук отдавна не е просто социална мрежа. Със своите над два милиарда месечни потребители, мрежата държи в ръцете си много мощ.

Ако се питате, кое е толкова мощното на един сайт, само се замислете, че той може да контролира мисленето на една огромна част от света.

С помощта на дъщерните Инстаграм, Месинджър, WhatsApp и други приложения, мрежата събира информация за всяко едно ваше действие и може да прави с нея каквото пожелае, защото вие доброволно се съгласявате с това, като приемате Условията за ползване.

Фейсбук контролира какво да четете, какви снимки и клипове да виждате, от кои медии да ви излизат статии и по този начин, без да усетите, ви програмира да мислите както ви се нареди.

Днес ще се съсредоточим върху нещо по-различно от политиката и маркетинга на социалната мрежа. Днес ще разгледаме, как да ползваме безопасно за нас и нашите близки най-голямата социална мрежа и какво да изтриете от Фейсбук.

1. Изтрийте „приятелите“, които не познавате

Защо приемате покани за приятелство от хора, които не познавате? Единственото оправдание би било, ако имате бизнес или се рекламирате.

Професорът по психология в Оксфорд Робин Дънбар вярва, че човешките същества могат да поддържат до около 150 здрави взаимоотношения.

Той проучва дейността на малко над 3300 потребители на Фейсбук и стига до извода, че само 4.1 фейсбук приятели, от толкова много, са смятани за надеждни и може да се разчита на тях.

2. Датата на раждане

Защо е нужно да споделяте публично датата си на раждане? Освен, ако нямате бизнес и не се рекламирате, не е нужно всички да знаят кога сте родени. А и на кого са му нужни честитки за рожден ден от хора, които не познавате и не биха се сетили за вас, ако Фейсбук не им подскаже.

Освен това, споделяйки публично датата си на раждане, вие ставате по-лесна жертва на престъпления от категория „кражба на самоличност“.

3. Снимките на децата ви

Това е нещо, което никога не трябва да правите. Качването на снимки на бебета и малки деца е опасно за тях. Вие ги показвате пред цял свят и ги излагате на опасност от отвличане, нараняване, сексуално насилие и прочие. Наистина ли искате да причините това на детето си за няколко „лайка“ (харесвания)?

Освен това е незаконно деца под 13 години да имат профил в социалната мрежа. В някои страни, нарушението се наказва и със затвор. Ако видите профил на дете, което очевидно няма 13 години, подайте сигнал ТУК, и Фейсбук незабавно ще изтрие профила.

4. Телефонният си номер

Чрез публичното споделяне на телефонният си номер, вие излагате и други ваши данни без да осъзнавате, че това може да се случи. Възможно е само чрез номера да открият в кой град живеете, дори и адреса ви.

Освен това, чрез телефонен номер могат да ви открият и профила в социалните мрежи, затова, ако все пак държите да го имате в профила си, то поне променете кой може да го вижда. Това става, чрез бутона за редактиране, където променяте поверителността public > only me (публичен > само аз)

5. Къде учи детето ви

Причините да не споделяте къде учи детето ви се припокриват с тези от точка 3. Наистина ли искате да обявите публично, къде точно учи детето ви?

Въпреки че по време на часовете, децата ви са в безопасност, никой не може да ви гарантира това в междучасията. Животът е достатъчно опасен и без да улеснявате работата на сексуалните насилници.

Вижте още: Атака върху свободата на словото: Близо 800 независими медии са изтрити от Фейсбук

6. Не споделяйте точното си местонахождение и къде сте на почивка

Макар и да вярвате, че никой от списъка ви с „приятели“ не би ви причинил зло, винаги ще се намери някой да ви опровергае. Не улеснявайте крадците, като публично оповестявате, че не сте си вкъщи и скоро няма да се приберете.

Както казахме отначало, Фейсбук влияе директно върху живота ви. Ако се случи така, че сте обявили публично, че сте на почивка и ви оберат, застрахователната ви компания може да откаже да ви изплати това, което ви се полага, защото сте създали предпоставка за обир.

7. С кого имате връзка

Споделянето с кого имате връзка, по никакъв начин не подобрява използването на Фейсбук или друга социална мрежа. Няма реална причина, поради която да споделяте такава важна лична информация. Единственото, което бихте могли да си навлечете е недоброжелателни мисли.

8. Информация за кредитната или дебитната ви карта

Ще си помислите, че това е пределно ясно за всички, но в повечето случаи, споделянето на такава информация става без да осъзнавате. Обикновено, такива грешки се допускат, заради непознаване и неправилна работа със сайта.

Днес е твърде лесно да направите покупка чрез Фейсбук, а и рекламите никнат като гъби. Съветваме ви да избягвате каквито и да е поръчки, без да сте сигурни какво правите. Препоръчваме използването на специална за това дебитна карта, в която да зареждате малки суми, точно за такива цели.

9. Купонджийските снимки… и не добавяйте шефа си в приятели

В днешно време, по-големите компании правят проучване за всеки, който иска да работи за тях. Пиянските снимки биха направили доста лошо впечатление, без значение дали са от студентските години или от скоро. Такива компании държат на името си и не биха наели човек, който качва такъв тип снимки или клипове в Интернет.

Ако са ви взели на работа, не добавяйте шефа си в приятели, колкото и чист да ви е профила. Не е нужно да знае какво вършите в свободното си време.

10. Планове за бъдещето, мечти, проекти и прочие

Разбираме, че сте вдъхновени, борбени, жадни за успех, но най-голямата грешка е да споделите публично бизнес идеите си. Не искате някой да ви открадне мечтата, нали?

Е, точно това може да се случи, ако разгласите публично печелившите си бизнес идеи и планове.

Първо ги реализирайте и тогава можете да споделите през какво сте преминали и други интересни за приятелите ви случки по пътя към успеха.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...