3.4 C
София
неделя, 28 февруари, 2021

10 неща, които древните египтяни са ни дали

Още новини

10 неща, които древните египтяни са ни дали.

Огромна част от технологиите и продуктите, които използваме днес, имат своите корени в древността. Египетската цивилизация е една от най-древните и не е изненада, че са оставили много след себе си. Няма да повярвате, че някои на пръв поглед модерни неща, всъщност идват от древен Египет.

Вижте още: 35 факти за Древен Египет, които разделят мита от истината

1. Писменият език

Въпреки че пещерните хора също са оставяли някакви знаци, древните египтяни са първата позната ни култура, която използва символите като форма на писмено слово. Египетските йероглифи предлагат сложен език, който еволюира и се развива с времето.

2. Гримът за очи

Използвате ли очна линия? Ако отговорът е положителен, то тогава трябва да благодарите на древните египтяни. Те са вярвали, че красотата е свята и са измислили различни видове грим, сред които е очната линия. Освен грим, египтяните са използвали къна, за да рисуват ноктите си и да боядисват косите си.

3. Язовирните стени

Едно от най-големите постижения на древните египтяни е изобретяването на язовирите. Непредсказуемостта на река Нил е причинявала много проблеми, като наводнения и суша.

Заради това, египетският владетел Менес, поръчва създаването на първата египетска напоителна система, построена през 3100 г. пр. Хр. Това позволило на водите от Нил да бъдат отклонявани в канали и езера, което намалило шансовете за бедствия.

Основите на тази технология все още се използват в много от модерните напоителни системи по света и до днес.

4. Календарът

Древният египетски календар е първият познат ни календар, който най-точно прилича на съвременния ни календар. Той е бил слънчев календар, включващ 365 дни.

Всеки сезон е бил разделен на четири месеца от по 30 дни и всеки месец е бил разделен на триседмичен период. В края на този триседмичен период е имало нещо като уикенд, но той се е отнасял най-вече за членовете на висшето общество и владетелите.

5. Боулинг

Древните египтяни са изобретили най-ранната форма на боулинг. Те са използвали топки, които приличат досущ на тези, които използваме днес. Единствената разлика в играта е, че целта е била топката да уцели дупка, вместо да удари кегли.

6. Котките, като домашни любимци

Котките са били почитани като богове в древен Египет и често са били гледани, като домашни любимци. Това е първата известна култура, която опитомява котките, които днес са сред най-разпространените любимци.

7. Пастата за зъби

Както вече споменахме, древните египтяни са гледали сериозно на външният си вид, затова не е изненада, че са изобретили пастата за зъби. В древен египетски текст е описано използването на паста, която се смесва със слюнката и помага за „бели и перфектни зъби“.

8. Презервативите

Древните египтяни са първата позната ни култура, която е използвала презервативи. Според археолозите, презервативите са се правили от животински черва и се смята, че са били за многократна употреба. Измивали са ги с различни химикали и билки и са ги използвали наново.

9. Високите токчета

В допълнение към грима, древните египтяни са били запалени последователи на модата. Високите токчета са се носили както от мъже, така и от жени. Според древните статуи и открития, сандалите с платформи са били унисекс, докато жените са имали обувки, които силно наподобяват днешните модели с висок ток.

10. Хартията

Според науката, древните египтяни са използвали най-ранната известна форма на модерната хартия. Те са произвеждали дебел тип хартия, направена от папирус. Изобретението е направено още през първата династия и бързо се възприема в целия древен западен свят.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново